”Vår lösning passar perfekt i USA”

Coala Life gör EKG och avancerad hjärtanalys tillgängligt för alla.

Först lanserade EKG-bolaget sin produkt i USA, därefter följde länder i Europa och Asien. Målsättningen var redan från början att nå världsmarknaden, berättar Philip Siberg, medgrundare till Coala Life.

100 miljoner amerikaner är i riskzonen för hjärtproblem. Detta på grund av övervikt, högt blodtryck och förstadier till diabetes. De utgör just nu den huvudsakliga målgruppen för start up-bolaget Coala Life som gör det möjligt för patienter att ta sitt EKG via mobilen och samtidigt vara uppkopplad mot vården.

– Vi har förädlat, digitaliserat och gjort EKG och avancerad hjärtanalys tillgängligt för alla. Utgångspunkten är att patienten ska få analysresultatet inom några sekunder. Det är en stor skillnad jämfört med konventionella metoder som har låg träffsäkerhet, samtidigt som patienten kan behöva vänta veckor innan man får sin diagnos, säger Philip Siberg medgrundare till Coala Life.

Perfekt lösning för USA

En portabel hjärtmonitor läser av hjärtat.

Coala består av en portabel hjärtmonitor, algoritmer och realtidsuppkoppling till vården. På den svenska marknaden marknadsförs tjänsten direkt mot konsument, och mot vården som föreskriver den till patienter. I USA marknadsförs Coala enbart mot kardiologer, primärvårdsläkare och virtuella vårdgivare som förskriver tjänsten till patienter.

– Vår lösning passar perfekt in i det amerikanska sjukvårdssystemet. Genom att erbjuda en billig, smart tjänst tjänar läkare och försäkringsbolag mer, medan medicinteknikbolagen får mindre. I slutänden blir det billigare för patienten och vi kan ändå bygga ett framgångsrikt bolag, säger Philip Siberg.

Philip Siberg hade arbetat med att starta och bygga medicinteknikbolag under flera år när han träffade en grupp svenska forskare och entreprenörer som hade embryot till Coala.

– De hade arbetat länge med grundforskningen, de hade nått ett teknikgenombrott och hade viktiga patent. Nu ville de gå vidare, så jag sa till dem: ”Nu tar vi detta till världsmarknaden”.

Sagt och gjort, konceptet paketerades till ett bolag, Philip reste pengar för utveckling och för tre år sedan lanserades Coala.
– Vi började med att bara lansera på den svenska marknaden eftersom vi ville lära oss av användare lokalt och samla in data för att löpande kunna förbättra algoritmer och träffsäkerhet, säger Philip Siberg.

Lansering på många marknader

Under tiden arbetade Coala på att få de godkännanden man behövde för att expandera internationellt och nå de stora marknaderna. För ett år sedan fick man tillstånd av det amerikanska läkemedelsverket FDA och nu inleddes expansionen i USA.

Philip Siberg, medgrundare till Coala Life, leder bolagets expansion i USA från kontoret i Kalifornien.

–Jag tog mitt pick och pack och flyttade till USA i somras medan en av mina första investerare och närmsta rådgivare tog min plats som VD på hemmaplan. Nu leder jag USA-expansionen från Kalifornien där vi har ett kontor. Vi har ett amerikanskt säljteam och vi har vunnit många kunder på kort tid, berättar Philip Siberg.

Efter USA lanserades Coala i Holland, Tyskland och Japan. För att bekosta expansionen tog man in ytterligare 100 miljoner i kapital.

Patienterna driver efterfrågan

Att marknaden för medicinska produkter allt oftare riktar sig direkt till konsumenter innebär inte något hot, snarare tvärtom menar Philip Siberg.

– Konsumenternas efterfrågan är den viktigaste drivkraften bakom digitaliseringen av vården. Om folks pulsklockor visar på störningar i hjärtrytmen så är Coala det svar som vården kan ge för att på ett effektivt sätt möta efterfrågan och utreda patienter på distans.

För Coalas del handlar det nu om att växa.

– Vi har ett molnbaserat system som snabbt kan etableras lokalt var som helst i världen, samtidigt bygger vår affärsmodell huvudsakligen på återkommande intäkter och det gör ju att det finns stor potential för exponentiell tillväxt, säger Philip Siberg.

Lina Rosengren

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.