”Så här ser framtidens arbetsmarknad ut”

Alok Alström om framtidens arbetsmarknad

Vi har börjat konsumera arbete så som vi konsumerar Netflix eller Spotify. Det var en insikt som Appjobs grundare Alok Alström fick redan under första veckan på sitt tidigare jobb som Uberchef i Sverige.

– Det som idag kallas gig-ekonomi har haft många namn. Det har kallats för plattformsekonomi och delningsekonomi och det kommer säkert att kallas för något annat om fem år, säger Tobias Porserud som är chef för Appjobs Institute, den del av Appjobs som ägnar sig åt att analysera gig-ekonomins utveckling, och tillägger att det inte är helt enkelt att definiera gig-ekonomin.
– Men om man ser det ur ett större perspektiv så handlar det om att teknikutvecklingen gjort att transaktionskostnaderna i samhället överlag sjunkit. Det gör att det går att organisera arbete på ett nytt sätt så att fler personer kan söka arbete på en större marknad.

Större fenomen än Uber

Det här var en insikt som Appjobs grundare Alok Alström fick redan under första veckan på sitt tidigare jobb som Uberchef i Sverige.
– Jag insåg att det här fenomenet är mycket större än Uber, det handlar om hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut. Arbetsgivare som Uber är bara en del av det här ekosystemet. Det kommer att behövas tjänster för försäkringar, pensioner, arbetstrygghet, rekrytering, kontrakt, sjukersättning och mycket annat. Om man hårdrar det: allt det som en traditionell HR-avdelningen gör, för sådant tar inte gigjobb-plattformarna hand om, säger Alok Alström över telefonen.

Alok Alström och de andra grundarna av Appjobs ville skapa en plattform som kunde hjälpa gigarbetare att orientera sig på den här nya arbetsmarknaden.

– Det handlade dels om att hjälpa folk att hitta de olika plattformar som erbjuder jobb så att de kan jämföra dem och se vilka verktyg man behöver för att jobba med de här olika sakerna. Det handlar också om att hjälpa folk med försäkringar, skatter och andra frågor. Slutligen ville vi bygga ett community så att gigjobbare kan diskutera frågor och tipsa och stödja varandra, så att de kan organisera sig helt enkelt.

Globalt skalbar teknik

Appjobs valde att bygga en teknisk lösning som gick att skala över flera geografier. Eftersom gig-bolagen inte tänker marknader i form av länder utan i form av städer gjorde Appjobs också det. Tjänsten lanserades för första gången för 2,5 år sedan i London och Johannesburg.

– Vi valde de här städerna eftersom de är två stora marknader som är engelsktalande och ligger i vår tidzon. Den ena är ett utvecklingsland och den andra är en stad i den industrialiserade världen. Vi ville se om det var en stor skillnad i dynamik mellan de här två. Det var inte så stor skillnad och då kände vi oss lugna med att vi skulle kunna expandera som vi ville, säger Alok Alström.

Idag har Appjobs 30 000 personifierade sidor för olika städer. Där finns information om vilka gig-jobb som finns tillgängliga i området men också uppgifter som lämnats av personer som jobbat med apparna just där, och som kan berätta om sina upplevelser. I övrigt erbjuder Appjobs olika tjänster i form av till exempel verktyg som hjälper medlemmarna att beräkna skatter eller jämföra försäkringar. Lösningarna bygger Appjobs själva, eller så bjuder man in andra företag som redan utvecklat tjänster.

– För att skapa oss en uppfattning om hur vår tjänst fungerar på olika marknader analyserar vi den användardata som genereras, vi gör fokusgrupper med våra medlemmar. Vi som sitter på kontoren testar också på att jobba som gig-arbetare då och då för att vi ska känna på hur tjänsten fungerar i verkligheten.

Kraftig tillväxt

Appjobs har idag cirka 1 miljon medlemmar. 40 procent av dessa bor i USA, en tredjedel i Europa och resten finns i andra delar av världen.
– Vi har vuxit både horisontellt och vertikalt, dels genom att expandera till fler städer, men framförallt genom att växa i de städer där vi redan är etablerade. Vi har haft en exponentiell tillväxt som bygger mycket på att ordet sprider sig från gig-arbetare till gig-arbetare. Det tog oss åtta månader att komma upp i 10 000 medlemmar. För åtta månader sedan hade vi 10 000 medlemmar per vecka, nu har vi 20 000 nya medlemmar per vecka, berättar Alok Alström.

Idag har Appjobs ett 60-tal heltidsanställda, resten är deltidsanställda, frilansare och giggare som arbetar mot de tre kontor som finns i Sverige, Polen och Pakistan.

– Vi har ett kontor i Polen eftersom en av medgrundarna är därifrån. Kontoret i Karashi i Pakistan har vi nyligen startat eftersom vi vill expandera i Asien och vill testa oss fram. Vi tror att Karashi är en bra stad att börja i. Kan vi knäcka hur man ska göra där kan vi sedan rulla ut det till Indien och Bangladesh, säger Anok Alström.

Trots att Appjobs, enligt egen utsago, bidrar till att jämna till maktbalansen mellan arbetsgivare och arbetstagare så är det arbetsgivarna som står för intäkterna berättar Alok Alström.

– Vi har skapat en separat produkt för gig-bolagen där vi dels hjälper dem att få data som gör att de kan anpassa sitt erbjudande till gig-arbetarna, de kan logga in och se i stad för stad hur geografin ser ut, hur de står sig i jämförelse med sina konkurrenter och så vidare. Sedan kan de förstås använda sig av vår sajt för att rekrytera, säger Alok Alström.

En liberal dröm?

På många vis framstår gig-ekonomin som en neoliberal dröm där det är upp till marknaden att lösa de problem som uppstår. Men så behöver det inte vara säger Tobias Porserud som menar politiker och beslutsfattare fortfarande bär ett stort ansvar för utvecklingen av gig-ekonomin och framtidens arbetsmarknad.
– Samhället och våra politiker har ett viktigt uppdrag som består i att styra den här utvecklingen i en riktning som är bra för alla. Gig-ekonomin, såväl som e-ekonomin, är en växande del av samhället. Om vi vill fortsätta ha en fungerande välfärd måste systemen anpassas till det här. Om man ser tillbaka på tidigare generationer så hade min morfar ett jobb och mina föräldrar hade tre jobb. Jag är född 1986 och de flesta jag känner i min ålder har redan haft tre jobb eller mer. Människor gör kortare jobb, arbetar på fler ställen och gör fler olika saker under ett arbetsliv och välfärdssystem och skattesystem måste anpassas för det.

Alltför känslostyrd debatt

Här krävs insatser från beslutsfattare men också från nya aktörer som Appjobs säger Tobias Poresrud som menar att diskussionen om gig-ekonomin blivit allt för känslostyrd och politiserad.

– Väldigt få har fakta om hur situationen verkligen ser ut. Vi har startat Appjobs Institute för att vi har möjlighet att samla in information från våra medlemmar och kombinera den med dataset från forskare. Tanken är att vi ska dela med oss av informationen för att på så vis bidra till en samhällsdebatt och en politisk diskussion om gig-ekonomi som baseras på fakta istället för ryktesspridning.

Lina Rosengren

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.