Nu intar de självtvättande golven Asien

Moving floor i Asien.

Det började med pappas uppfinning för grisfarmen hemma på gården på Gotland. Nu har Katja Lindvalls Moving Floor första affären färdig i Kina.

Djuren mår bra, arbetsinsatsen minskar och miljön räddas. Så kan Moving Floors insats för samhället sammanfattas.

– Vi vet att vi kan göra skillnad, bli branschstandard i hela världen, säger Katja Lindvall.

Redan i gymnasiet bestämde Katja Lindvall, tillsammans med sin syster Peg Söderberg, för att göra verklighet av pappans uppfinning. Han hade kommit på ett golv för djurstallar som rengör sig själv. Ett rullande golv. Familjen kom överens om att pappa Tommy Lindvall skulle ta hand om den tekniska utvecklingen och systrarna om marknad och ekonomi. Efter studier i internationell ekonomi var det dags. Några månader senare blev pappa sjuk.

– Det var en chock, det kändes verkligen jobbigt, på flera sätt, berättar Katja Lindvall.

Pappan hade haft allt i huvudet. Det fanns patent, breda patent för alla djurslag som en dag kommer väl till pass, men inga tekniska beskrivningar eller konstruktionsritningar för hur idén skulle bli en produkt.

– Det tekniska kändes oöverstigligt jobbigt för oss då, det hade det inte gjort idag, men då som 20-åringar, ja, vad vi tyckte det var svårt!

Sedan dess har det gått tio år. Systrarna har utvecklat produkten i nära samarbete med akademin för att belägga det som pappan misstänkte. Att mycket bättre hygien också skulle sänka behovet av antibiotika. Det, och mycket annan teori, har idag kunnat beläggas vetenskapligt. Djuren mår bättre, blir friskare, arbetsinsatsen minskar och kostnaderna går ner. Lägg därtill att utsläppen av kväve minskar med 85 procent, mot en vanlig gård.

Första affären med Kina

Nu är första affären färdig med Kina. Tillsammans med det stora bolaget Xiangcun, startar de ett lokalt företag, ett joint venture, som första året ska producera och sälja 20 000 enheter. Det nya bolaget har fått namnet Happy little pig.

– Kina är världens största marknad för gris, etableringen där gör att vi kan göra stor nytta för de globala utsläppen, säger Katja Lindvall.

Första stegen mot Kina var besök på mässor och bygga nätverk. Business Sweden hjälpte till, liksom Sveriges ambassad i Peking.

ABB var en viktigt partner för att göra produkten “flygfärdig” i större skala. Mjukvaran, liksom utvecklingen av styr- och reglertekniken, har kommit till tillsammans med ingenjörer på ABB och det arbetet fortsätter kontinuerligt. Målet är att också kunna samla data som kan lära maskinerna och göra golvet intelligent.

Atlas Copcos tidigare chefsjurist Hans Sandberg hjälpte senare till att sy ihop avtalen.

Från akademin är engagemanget stort. Viktiga studier har gjorts vid Statens Lantbruksuniversitet, Statens veterinärmedicinska anstalt, liksom ytterligare åtta olika lärosäten runt om i världen.

Tajmingen visades vara perfekt. Enligt WHO är antibiotikaresistens är högst upp på listan över hot mot mänskligheten, efter global uppvärmning. Den kinesiska staten har nyligen fattat beslutet att livsmedelsindustrin ska få hårdare djurrättsregler och krav på minskade utsläpp.

Hur är det att göra affärer med kineser?

– Det funkar bra. Jag gillar det. Utmaningen är språket, men generellt sett är de vi träffat otroligt vänliga. De är tuffa, men det är vi också.

Vad gör du när affärerna tar fart nästa år? Säljer du då?

Jag är kvar i det här. Det här är bara början. Vi vill in på andra djurslag. Vi har 130 patent och IP-grund för alla djur. Kycklinguppfödning är otroligt mycket antibiotikaanvändning

– Nu startar vi med Kina, sen hoppas vi på andra marknader. Brasilien och USA är väldigt intressanta.

Hanna Brodda

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.