Adyens finanschef: “Börsen intresserar mig inte”

Ingo Uytdehaage, finanschef på Adyen
Foto: Tommy Fondelius

Med ett börsvärde på över 200 miljarder kronor och två miljarder på banken, torde det vara dags att sätta gasen i botten och växa. Men så resonerar inte Adyens finanschef Ingo Uytdehaage.

– Vi sparar pengarna för att kunna ta risker, säger han till Techarenan News.

Sett till siffrorna har Adyen gjort rätt på många sätt. De har ett stort förtroende, med tunga investerare, stor handel på börsen och många framstående kunder. Men vad är att göra rätt?

Ingo Uytdehaage är finanschef på Europas just nu mest framgångsrika fintechbolag för att prata om strategi, tajming och det han tycker är viktigast för att göra rätt.

– Rolighetsstrategin är en viktig del av vår företagskultur. Är det inte roligt har företaget ett allvarligt problem. Det ska vara roligt, säger Uytdehaage allvarligt.

En doldis för konsumenterna

Följ pengarna, brukar vara ett råd för den som vill tjäna en slant och det är grundstenen i hela fintech-branschen. Att finnas där pengarna ska byta ägare. Adyen är en doldis för konsumenterna. De har en plattform och hårdvara för att hantera handelns försäljning. Deras affär är att finnas för handlarna, oavsett betallösning mot kunden. Den håller de fast vid.

– Jag är intresserad av handeln, vad de vill ha och hur en lösning skulle kunna se ut för våra kunder. Jag har alltid varit ganska hands on. Människor tenderar att sväva iväg ibland, men jag gillar att vara hos kunden och höra om deras utmaningar, säger Uytdehaage.

Det är en regnig morgon i en konstig vinter i Stockholm och vi träffas på Adyens kontor på Kungsbron. Ingo Uytdehaage tar emot i en färgglad pikétröja högst upp i en kub av glas, med gråmulen utsikt åt alla håll. Finanschefen har ett hektiskt schema under besöket i Sverige, men tittar inte på klockan en enda gång under vårt möte. Han fokuserar på vårt samtal.

– Vi vill förändra fintechbranschen från grunden. Den har saknat transparens. Många stora banker och finansinstitut har styrt och det har varit svårt för kunden att se vilka kostnaderna är. Vi fokuserar bara på handeln och vill vara en samarbetspartner till dem, förklarar Uytdehaage.

Bevisa affärsmodell med vinst

Det är nu nio år sedan Ingo Uytdehaage rekryterades som finanschef för det då lilla nederländska företaget Adyen. Samma år började företaget gå med vinst.

– Det var inte min förtjänst. Ledningen hade redan från början en tanke om att bevisa fördelarna med vår affärsmodell. Man kan generellt säga att vinst är det bästa sättet att bevisa en affärsmodell, men även en väldigt aggressiv marknadsföring kan ju ha den effekten. Eller stenhård försäljning. Men vi ville att modellen skulle vara förankrad hos våra kunder och att kommunikationen oss i mellan skulle fungera först.

Den nya finanschefen hade en första uppgift i sin nya roll. Han skulle ta in pengar. Helst mycket pengar. Det skulle göras på ett rakt vis. En summa för en aktie.

Företaget hade då inga svarta siffror att visa upp och få kände till dem. Att nå break even blev då ett första steg för att övertyga finansiärerna. Adyen hade dessutom en “förskräcklig” hemsida, med Ingos egna ord, och hade då inte satsat på någon marknadsföring.

Det låter som en tuff uppgift! Vilka hoppades ni då få som investerare?

– Vi visste att vi ville bygga ett globalt företag, så det första vi tänkte var att det skulle vara internationella investerare. Men vi var också intresserade av kontaktnät. Investerare som skulle vara väl förankrade inom handel och skulle kunna introducera oss för nya marknader.

Hur lyckades ni med det?

– Det är aldrig bra att ta in pengar när företaget är pressat, vi var i en bra period och kunde visa det. Vi förklarade att vi ville jobba långsiktigt, inte för de närmsta två åren, utan på lång sikt. Ge oss tid, sa vi. Det tar tid att bygga något som ska bli hållbart.

Så lång tid har det väl ändå inte tagit?

– Jo, men faktiskt är det invändningar vi har fått från investerare. “Kan ni inte anställa fler folk, eller gå snabbare fram?”, men jag har sagt att vi inte vill det. Finansiellt kan vi, men vi har en annan strategi. De vi anställer ska ha rätt position och känna sig välkomna, de ska komma in i vår kultur. Om du har 500 anställda och anställer 500 till. Då är alla omkring dig nya. Även om de är riktigt smarta och duktiga, vet de inte vad som ska göras. Vart vi är på väg.

Vi tror på en modell där mindre team jobbar nära kunderna och har samtidigt en nära relation till ledningen. Vi gör fortfarande alla intervjuer centralt.

Nyfikenhet och förtroende

Vad letar ni efter i en ny medarbetare?

– Nyfikenhet. Frihet, att de kan hantera friheten. Det är viktigt att kunna sätta igång själv, utan att vänta på instruktioner från chefen. Att de kan fatta egna beslut men också arbeta i team. Vi vill inte att folk ska ha en egen agenda och bara jobba självständigt. Det är alla egenskaper som vi letar efter.

Att anställa för många på en och samma gång riskerar att späda ut bolagets kultur, säger Adyens finanschef Ingo Uytdehaage.

Så förtroende är en viktig faktor när ni anställer?

– Ja exakt, hela den här industrin handlar om förtroende och det måste börja med oss medarbetare.

Att anställa för mycket folk på en gång späder ut företagets kultur, det riskerar att affärerna tappar fokus. Det blir inte hälsosamt. Inte för oss i alla fall.

Ingen risk att andra ska springa förbi er?

– Jo, det är klart att det är, det är en balansgång. Man måste rekrytera i exakt rätt fart, det är inte alltid lätt att avgöra den. Marknaden är stor, det är inte den som sätter begränsningarna. Det är rekryteringen som begränsar.

Varför gjorde ni inte som de flesta fintech-företagen gör idag: Att först skaffa finansiering, sedan kunderna och break even?

– De flesta fintech-företagen är konsumentföretag, de har en annan sorts utmaning. De måste röra sig snabbt i början, för att vinna slaget om konsumenterna och stå emot konkurrensen som alltid kommer i den här branschen för de som ska vinna marknadsansdelar. Då behövs en stor pott i början.

Större risker när pengarna är hemma

Trots tuffa krav på långsiktighet hos investerarna gav finansieringsrundan utdelning, närmare bestämt 2,4 miljarder kronor. Företaget fick under två års tid in investerare som Index Ventures, General Atlantic och Iconiq. Pengarna som fortfarande idag sparas på banken.

– Om du lyckas få ihop mycket finansiering kan du också ta större risker. Hade vi inte haft dem, hade vi inte vågat göra modiga och svåra beslut.

Du säger att ni vill kunna ta modiga beslut, men hur undviker ni dåliga eller galna beslut?

– Vi har en stark kultur av att kolla av idéer med andra. Kommunikation med kunder, investerare och medarbetare. Att testa tankarna för att få en mer balanserad världsbild. Med chefer i 21 länder för tillfället ger oss i ledningen en bra bollplank för att tvätta bort de galna idéerna.

För snart två år sedan börsintroducerades Adyen på Amsterdambörsen. Val av börs gjordes med omsorg. Ledningen gjorde en grundlig analys med för- och nackdelar av vara i USA eller Europa. Marknaden spelar egentligen ingen roll resonerade de. Att välja en börs som har liknande regulativa struktur som det banksystem de redan verkar i hade fördelar. Liksom tidzon. Samma tider som en själv, underlättar om något händer. Nu är Adyen listat på närmaste börs, med en godkänd banklicens sedan ett par år. Någon bank ser de sig inte som, utan som ett techföretag med banklicens som ger full kontroll över betallösningen.

Ingen champagne på kontoret

Vid börsintroduktionen övertecknades aktien och rusade med 100 procent, men det inte uppmärksammades särskilt av ledningen. På kontoret var det en dag som alla andra. Ingen ringning i börsklocka, ingen champagne, bara en vanlig dag.

– Vi firar nya kunder och när vi gjort fantastiska saker för världen och branschen, inte när vår företagsvärdering är hög eller byte av aktieägare. Jag älskar att ha möten med handlare, och prata om utmaningar och möjligheter, men aktien är inget som jag brinner för. Jag följer inte börsen i mobilen hela tiden, nej jag är inte intresserad av det.

Är det mer jobb för dig som börs-finanschef?

– Vi är redan en väldigt reglerad bransch, så inte mycket mer jobb egentligen. Listningen har bara gjort oss mer professionella och mitt liv har faktiskt blivit enklare. Jag kan jobba mer med att utveckla branschen tillsammans med våra kunder och bygga företaget.

Kan du rekommendera börsen?

– Vi väntade länge och jag skulle säga att välja att introducera innan du kan få rätt värdering och handel i aktien är inte vettigt alls.

Att inte ha kul är ett problem

Hur gör ni för att hålla er strikta strategi och samtidigt vara agila och iterativa?

– Vi har fokus på tekniken och handlarnas tillväxt, vilket gör det lättare att fatta beslut och göra oss mer flexibla. Det ska också vara roligt. Rolighetsstrategin är en viktig del av vår strategi. Är det inte roligt har företaget ett allvarligt problem.

Hur gör du jobbet roligare för dina medarbetare?

– Stress är aldrig bra. Varken för företaget eller för den enskilde medarbetaren. Hos oss jobbar du sju timmar om dagen, inte tolv. Ibland måste du förstås jobba stenhårt, men det är ingen långsiktig lösning. En intressant fritid och bra sömn gör folk mer kreativa och smarta på jobbet.

Ditt råd till växande techföretag?

– Anställer du fel är det viktigt att agera snabbt. Ta itu med den medarbetaren. Det kan vara en välutbildad och intelligent person men inte passa i just din verksamhet. Det bli inte bättre med tiden.

Vilka trender i branschen ser du?

Det är en oerhört innovativ bransch inom betallösningar för konsumenter. Det kommer hända mycket närmaste åren.

Det har varit uppköpsrykten. Ska ni köpa Klarna?

– Nej, vi växer organiskt och inte genom förvärv. Dessutom är Klarna en partner, i den stund som vi startar en egen betallösning, då hamnar vi i en intressekonflikt med flera av våra kunder. Det ska vara fritt för våra kunder att välja betallösning. Vi kommer inte köpa upp eller utveckla vår egen betallösning för konsumenter.

Var är ni om 5 år?

– Betalningsprocessen är fortfarande i fokus, men också att öka möjligheten för våra kunder att ge ut egna betalkort. En sak som kommer är kort som håller under en kortare tid, eller bara inom ett visst område. Det kan till exempel användas av en budfirma som ska hämta en viss vara, då kan de betala den varan åt slutkonsumenten. Här har Adyens tekniska plattform fördelar. Retail går igenom tuffa tider, men också en innovativ tid.

Hanna Brodda

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.