Hon vill jämna ut maktbalansen

Lisa Hemph är ansvarig för Jobtech gig på Arbetsförmedlingen.

En ny arbetsmarknad växer fram där tillfälliga jobb, gig, blir vanligare. På arbetsförmedlingen finns en hel avdelning som ägnar sig åt att främja hållbarhet inom gig-ekonomin.

För ett par decennier sedan var det Arbetsförmedlingen som de flesta svenskar vände sig till när de behövde ett nytt jobb. Men situationen har förändrats. Idag förmedlas de flesta jobb genom rekryteringssajter eller matchningstjänster på nätet. Arbetsförmedlingen, och i förlängningen staten, har fått en ny roll som handlar mer om att underlätta för andra aktörer och styra arbetsmarknaden i en hållbar riktning. Det menar Gregory Golding, chef för Jobtech development, en avdelning inom Arbetsförmedlingen som utvecklar infrastruktur för framtidens arbetsmarknad.
– Vårt uppdrag är att bygga infrastruktur som gör det möjligt för privata och offentliga aktörer som utvecklar tjänster, framförallt matchningstjänster men även andra tjänster som analystjänster, att enklare kan koppla ihop sig och dela data. Vi arbetar också för en hållbar arbetsmarknad i framtiden.

De mest osäkra jobben

Idag räknas gig-jobben till de mest osäkra på arbetsmarknaden och inom Jobtech development finns en egen avdelningen som ägnar sig åt att främja hållbarhet inom gig-ekonomin.
– Vi utgår ifrån tre hållbarhetsfaktorer: maktbalansen mellan giggaren och plattformen, trygghetssystemet och hur man kan gå från de system som finns idag till system som fungerar bättre för den här typen av jobb och individens möjlighet till lärande och vidareutbildning, säger Lisa Hemph som ansvarar för Jobtech gig.

Hittills har man fokuserat mest på den aspekt som rör maktbalansen mellan plattformarna och gig-jobbaren.
– När du är giggare är det ju oftast algoritmer som styr om du får ett jobb eller inte, och de är inte alltid transparenta, säger Lisa Hemph.

Ska få äga informationen om sig själva

Genom att få bra omdömen från tidigare kunder ökar gigarbetarna sina chanser att få nya jobb. Men de har ingen kontroll över datan. Positiva rejtings och reviews ägs av plattformarna och de som fått betygen kan inte ta med sig informationen till andra plattformar.

– Det här är en sån sak som vi vill ändra på för att jämna ut maktbalansen mellan jobb-plattformarna och gigarbetarna. Vi vill att gig-arbetaren själv ska äga sin information och ha möjlighet att flytta den från en plattform till en annan, säger Lisa Hemph.

Gregory Golding, chef för Jobtech development på Arbetsförmedlingen som utvecklar infrastruktur för framtidens arbetsmarknad.

Tidigare har Arbetsförmedlingen inte tillåtit utannonsering av gigjobb på rekryteringssajten Platsbanken. Det har helt enkelt varit för svårt att försäkra sig om att det rör sig om justa jobb som följer svenska lagar och regler säger Gregory Golding.

– Arbetsförmedlingen har en statlig roll när det gäller förmedlingen av jobb. Det innebär att vi haft, och fortfarande har, ett antal villkor som vi behöver förhålla oss till. Det handlar bland annat om att det måste finns en viss trygghet i systemen. Vi kan till exempel inte annonsera ut jobb från arbetsgivare som inte erbjuder något arbetsmiljöskydd eller utsätter arbetstagarna för risker, säger Gregory Golding.

Bjuder in myndigheter

Digitaliseringen har gjort att arbetsmarknaden förändrats väldigt snabbt under de senaste åren. Framtidens arbetsmarknad kommer att se helt annorlunda ut än den gjorde för några år sedan. För att möta de utmaningar utvecklingen ställer på välfärdssamhället krävs enligt Lisa Hemph ett brett grepp, och att man diskuterar frågorna ur ett systemperspektiv.

– Vi har hela tiden haft en dialog med plattformar och giggarbetare. Nu siktar vi på att i större utsträckning bjuda in myndigheter. Redan idag driver vi, tillsammans med Skatteverket, ett policylabb där man tittar på gig-ekonomin ur flera olika perspektiv, berättar Lisa Hemph.

Så vad krävs för att välfärdssystemen ska kunna anpassas till gig-ekonomin och framtidens arbetsmarknad?

Från ett statligt perspektiv måste vi bli mer innovativa. Vi måste alltid hålla fast vid vår vision om det samhälle vi vill jobba mot och sedan måste vi försöka få med oss så många som möjligt så att vi kan säkerställa att vi verkligen skapar en hållbar arbetsmarknad. Målet måste vara att alla kan fortsätta ha de grundläggande trygghetssystem vi är vana vid här i Sverige, säger Gregory Golding.

Ett sätt att göra det är att skapa de förutsättningar som behövs för att gig-arbetsgivarna ska kunna koppla ihop sina plattformar med myndigheter och välfärdssystem.
– Om man handlar aktier på börsen behöver man inte redovisa allting till olika myndigheter. Skatteverket får in alla uppgifter som gäller köp och sälj automatiskt. Så borde gig-ekonomin också fungera. Man borde kunna bygga in system för hållbarhet och trovärdighet i plattformarna, säger Gregory Golding.

Lina Rosengren

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.