Svensk pantlösning till USA

Konsumenten laddar ner en app och får ersättning för varje pantad vara eller förpackning genom att scanna streckkoden när man

Målet är att allt vi köper ska in i kretsloppet. Nu lanseras PantaPå i Los Angeles.

I 1,5 år har bolaget PantaPå arbetat för att etablera sig i Sverige. Nu väntar amerikanska marknaden. Det är syskonen Suwar och Berfin Mert som är grundare, och bolaget har nu 7 anställda. 

– Från början var jag allmänt miljömedveten konsument, säger Suwar Mert, men idag har jag blivit mer och mer engagerad och övertygad förstås, vi måste sluta tära på resurserna.

PantaPå hjälper retail-industrin att få tillbaka sina produkter och förpackningar för återvinning. Antingen för att bli nya produkter, eller för att bli värme och el. Med PantaPå kan allt få pant. Plastpåsen till brödet, kläderna du tröttnat på eller uttjänt elektronik. Allt skräp får ett pris. Skogaholm ger dig 10 kronor till att köpa en ny limpa, om du läser av streckkoden innan du stoppar den i ett återvinningskärl. Pengar har som bekant en motiverande inverkan. 

– Vi kommer precis rätt i tiden. Konsumenterna vill göra rätt och producentledet letar efter exakt den här typen av stöd för att inte förlora sin marknad. Läget är samma i USA, skräpet pallrar upp utmed den amerikanska västkusten och opinionen är stark, berättar Suwar Mert.

 I dag har bolaget flera stora kunder som Fazer, Procter and Gamble, Unilever och Mondelēz International. Det var också de som öppnade dörren till nästa marknad. I början på året lanserades tjänsten tillsammans med en hälsobar. 

– Det hela gick väldigt smidigt. Ett skypemöte med varumärkesägaren i USA, de frågade om den fungerar. Ja, sa jag, och sedan var det bestämt. Det här visar hur skalbar lösningen är.

Sedan i höstas har det gått att använda sig av PantaPå i Los Angeles, och nu under Q3 2020 marknadsförs tjänsten för fullt. Appen måste laddas ner. Sedan är det ännu enklare för konsumenten där att använda den. De flesta hus har redan separerade kärl för olika typer av skräp.  Tjänsten lanseras för tillsammans med en ny typ av hälsobar där hela kakaofrukten har använts, till skillnad från vanlig choklad när större delen av frukten kasseras. Det ger ett bättre pris till de tillverkande bönderna och en mindre miljöpåverkan och varumärket ägs av Mondelēz International.

Under sommaren kommer PantaPå, under ett stort event i Göteborg, att lansera ett pantsystem på återanvändningsbara tallrikar och bestik.

Hanna Brodda

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.