Utan lojalitet – på gott och ont

Digitaliseringen gör genom nya appar och plattformar det lättare än någonsin att köpa och sälja tillfällig arbetskraft . Här är tröskeln in på arbetsmarknaden mycket lägre jämför med den traditionella arbetsmarknaden.

Flexibilitet och en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, men även osäker och ibland låg inkomst. Gig-ekonomin är utan tvekan omdebatterad.

Gig-ekonomin tog fart för ungefär 10 år sedan då Airbnb och Uber startade. Deras stora upptäckt var att företag varken behöver ha många anställda eller materiella tillgångar för att tjäna pengar.
– Den tekniska utvecklingen gjorde det möjligt för dem att hyra ut lägenheter, bilar och chaufförer de inte ägde. Det räckte med att öppna upp marknaden för personer som hade de här tillgångarna. Det Uber och Airbnb gjorde var att fixa kunder, marknadsföring och allt runt omkring. I gengäld tog de del av vinsten, säger Tobias Porserud, chef för Appjobs Institute, den del av Appjobs som ägnar sig åt att analysera gig-ekonomins utveckling.

Tobias Porserud, chef för Appjobs Institute.

Nackdelarna med gig-ekonomin har debatterats mycket. Jobben beskrivs ofta som slavjobb på samhällets botten där människor som saknar möjlighet att få andra arbeten slåss om uppdrag med låg och osäker inkomst utan att ha tillgång till välfärdssystem och försäkringar.

– Det kan absolut leda tankarna till början av industrialismen. Baksidorna är väldigt tydliga. De flesta samhällen i världen är uppbyggda för att vara så optimerade som möjligt för de som verkar i den traditionella ekonomin. Men det finns också fördelar, säger Tobias Porserud.

En väg in på arbetsmarknaden

Fördelarna, menar han, handlar om flexibilitet och möjligheten att pröva olika yrken och göra flera saker parallellt. Tekniken gör att tröskeln in på arbetsmarknaden är mycket lägre jämför med den traditionella arbetsmarknaden. Den krassa sanningen är dessutom att jobben ger en möjlighet att försörja sig för människor som inte hittar något annat jobb menar Tobias Porserud.

– Gig-arbetsgivarna diskriminerar inte den som inte kan språket eller som ser ut på ett sätt som gör att man ofta diskrimineras i traditionella ansökningsprocesser.

Lojalitet saknas

En av de stora skillnaderna mellan gig-arbetsmarknaden och den vanliga arbetsmarknaden är att lojalitet är oviktig på gig-arbetsmarknaden.
– I och med att gig-företag, per definition, inte har anställda så har de heller ingen lojalitet mot de som utför arbetet. Uber har fått utstå mycket kritik, men de har egentligen aldrig utgett sig för att vara ett taxiföretag i traditionell bemärkelsen. De anser sig vara ett företag som säljer en tjänst till vem som helst. Den som köper tjänsten får tillgång till en infrastruktur, i form av en app och kunder.

Men det är inte bara gig-företagen som är trolösa mot sina användare. Inte heller användarna känner någon lojalitet, utan är fria att ta det jobb som betalar bäst för stunden.

– En förare kan köra för Uber, Lyft och Bolt samtidigt och välja de uppdrag som gynnar dem för tillfället. Många förare har flera av de olika app-bolagens klistermärke och bläddrar bland de olika apparna för att ta de uppdrag som passar dem bäst, säger Tobias Porserud som tillägger att en sak som Appjobs jobbar med är att se till att gig-arbetare ska kunna utnyttja alla appar inom samma bransch sömlöst för att på så sätt kunna maximera sin inkomst vid varje givet tillfälle i realtid.

En förutsättning för att gig-ekonomins arbetstagare ska ha möjlighet att välja och välja bort arbetsgivare är emellertid att det finns en infrastruktur som gör det möjligt att jämföra och utnyttja de möjligheter som finns med gig-ekonomi.
– När det finns en plattform där företagen kan konkurrera med varandra och användarna kan utnyttja sin konsumentkraft kan även små bolag komma in och tävla med jättarna om arbetstagare och kunder. Genom peer-to-peer kan de få transparenta, ärliga reviews från användare som ju också gynnas av det här systemet eftersom de får information om nya potentiella arbetsgivare.

Lina Rosengren

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.