“Vi ska bli världens största bolag inom patientkommunikation”

Kommunikationen mellan vård och patient är ett eftersatt område.Det tyckte Charlotta Tönsgård, och startade plattformen Kind.Nu har hon ett bolag med 25 anställda. – Vi måste använda tid på ett effektivare sätt i sjukvården, ifall pengarna ska räcka, säger hon.

Idén om att göra en teknisk lösning för att förbättra och förenkla kommunikationen mellan vården och deras besökare kom för ett par år sedan, men det var först för knappt två år sedan det öppnades en möjlighet att ta tag i affärsidén. Efter två lyckade finansieringsrundor har Charlotta Tönsgård ett bolag med 25 anställda.

– Vi kommer att ha en bättre sjukvård än någonsin om tio år, det är jag säker på, men den kommer inte bli bra  automatiskt. Vi måste jobba för det, säger Charlotta Tönsgård.

Produkten består av verktyg för att kommunicera effektivt med patienten. Alla patienter på en enhet måste inte anslutas, utan varje kliniker eller vårdpersonal kan välja att ta till Kind i den situation eller relation det anses värdefullt. Kind kan användas till kallelser, för information och för att ge ökad närvaro för en viss patient under en viss period. Tönsgård beskriver verktyget som en massmarknadsprodukt, till skillnad från till exempel stora IT-system som säljs till en kund i taget. 

Från första dagen satsade Tönsgård globalt. Sjukvården i världen är deras marknad och kunderna finns i dag i Brasilien och Nederländerna förutom kunder i Sverige. 

Blir det inte dyrt att gå globalt direkt?

– Säljprocesserna har varit relativt enkla faktiskt, vi har bland annat använt oss av mycket videosamtal och sålt online, förklarar Tönsgård.  Jag var i Brasilien för första gången i februari.  

Säljprocesserna för plattformen har varit enkla och har i huvudsak skett via Skype och online.

Svenska sjukvården har flera inbyggda hinder för utveckling. Lagen om offentlig upphandling kan försvåra möjligheten att sälja en produkt som inte finns och därför inte efterfrågas i en upphandling som alltid initieras av köparen. Dagens ersättningsmodeller är en annan försvårande omständighet för innovation. I svensk sjukvård får sjukhuset eller vårdcentralen betalt per besök. En bättre kommunikation ska leda till mindre oro och färre fysiska besök i vården. Det skulle med ett hjälpmedel som Kind leda till lägre eller ingen ersättning  till sjukvården.  

– Problemet vi snart ställs inför är att pengarna är slut. De räcker inte till den typen av vård vi bedriver i dag. 18 av 20 regioner väntas ha gått med underskott 2019. Höja skatterna räcker inte, säger Charlotta Tönsgård.

Sedan tiden som vd för Min doktor är systemet med ersättningsmodeller ingen nyhet för  Charlotta Tönsgård. Flera regioner ser nu över sina betalsystem till vården, men ingenstans belönas kliniker för att hålla sina befolkning frisk. Betalt får en enhet först när någon är sjuk och insats gjorts.

– Vi är sämst i världen på prevention, säger Tönsgård och fortsätter, och vad händer när vården sviker skattebetalarna, jo viljan att betala skatt minskar hos befolkningen.

Med Kind vill Tönsgård, som hon marknads för det, på ett för vården billigt och enkelt sätt, höja effektiviteten och förbättra relationen mellan vårdpersonal och patienter. Kind stödjer Fihr, ett kommunikationsprotokoll som gör det enkelt att integrera med andra system. 

Sekretess och flera lagar brukar åberopas när det kommer till kommunikation inom vården. Brev och fax har ansetts säkrare, än mejl och smarta telefoner.

– Vi använder oss av tvåstegsverifiering med telefonen, vi erbjuder bank-id också, men verifieringssystemet blir mer användbart. Alla har inte bank-id.

Bolaget Kind har nu 25 anställda, ett team bestående av utvecklare, design, säljare och ledning. Vid två tillfällen har ledningen tagit in finansiering utifrån och bolaget ägs idag till omkring 50 procent av Tönsgård och övriga ledningen. Sammanlagt 33 miljoner har kommit in, varav riskkapitalbolagen Connect Ventures och Crowberry Capital tillsammans satsade omkring 20 miljoner.

Om två till tre år räknar ledningen med att kärnan i bolaget kan leva på sin egen inkomst. 

Var är ni om fem år?

– Vi vill fortsätta bygga snabbt.  Vi ska bli det största bolaget i världen inom patientkommunikation, om det tar fem eller tio år vet jag inte i dag.

Hanna Brodda

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.