Ska ta tempen på ännu fler

Mathias Hansson, teknisk chef på Winningtemp tillsammans med Pierre Lindmark, vd.

Ökad omsättning till 90 miljoner, expandera till tre nya marknader och förbättra vardagen för kunderna – målsättning för 2020 är tydlig för Winningtemp som redan i dag finns på ett 20-tal marknader med kontor i tre länder.

Idag är kompetens företagens främsta konkurrensfaktor. Men att hitta och behålla skickliga medarbetare är inte det enklaste. Det är arbetstagarens marknad och de flesta medarbetare stannar bara på en arbetsplats i några få år. Det organisationer kan göra för att behålla sina talanger är att skaffa sig insikt i hur medarbetarna uppfattar företaget, och för att göra det måste man mäta. Det menar Pierre Lindmark medgrundare och CEO på Winningtemp.
– Man mäter väldigt mycket inom organisationer idag, man mäter hur försäljningen går och man mäter trender på marknaden, men man har hittills varit ganska dåliga på att mäta det som rör medarbetarna och hur de mår. Vår plattform hjälper organisationer att mäta utveckling och välmående i realtid. 

Pierre Lindmark menar att det finns många situationer i det dagliga arbetet som organisationer saknar kunskap om, eftersom man inte undersöker hur medarbetarna uppfattar dem.  

–Vår tjänst tittar på en medarbetares hela livscykel. Kortfattat kan man säga att vi mäter de anställdas upplevelse från den första kontakten till att man slutar på arbetsplatsen. Syftet med det är att förstå företagets DNA. Vi tittar inte i första hand på enskilda medarbetare, även om vi kan göra det också, det handlar snarare om att titta på roller, åldersgrupper och liknande för att förstå vilka beteenden man har i sin organisation. 

Fanns inga pengar

Pierre Lindmark fick idén till Winningtemp när han jobbade med att sälja utbildningssystem för agila metoder. I kontakten med vd:ar och företagsledningar såg han att det fanns ett behov av ett verktyg som kunde fånga upp medarbetarnas känslor och reaktioner. 

Tillsammans med sin gamla studiekamrat Mathias Hansson började han ta fram en prototyp. 

I början fanns inga pengar men eftersom Pierre Lindmark hade en bakgrund som  systemdesigner, och Mathias Hansson var utvecklare, kunde de bygga allt själva tills de hade runt 60 kunder.
– Det var ju på ett sätt en fördel men så här med facit i hand så är en av de saker vi lärt oss att det är bättre att vara flera grundare med olika kompetenser så att man kan arbeta med olika delar och snabbare komma ut på marknaden. Det är nog det råd de flesta entreprenörer skulle ge, säger Pierre Lindmark. 

Bolagets grundare byggde till en början allt själva. Det var bra då men med facit hand hade det varit bättre att ha olika bakgrund och kompetens.

När Pierre Lindmark och Mathias Hansson tagit fram sin prototyp fick de ganska snabbt in två kunder.
– Vi sålde in tjänsten genom att säga att vi kunde utveckla den åt dem. När vi gjort det kunde vi började vi testa, undersöka prospekt och investerare, och snacka med folk i vår bekantskapskrets, berättar Pierre Lindmark.

Växte snabbt

När de fått in sina fyra första kunder gjorde de en investeringsrunda som gjorde att de kunde ta ut lön och få lite mer utrymme så att de kunde arbeta för att få ut sin produkt. 

– Sedan växte vi ganska snabbt. Redan under det första försäljningsåret fick vi in 60-70 kunder, något som gjorde att vi ganska omgående fick in pengar och kunde börja rekrytera.

Året efter kom Winningtemp med på ett acceleratorprogram i Silicon Valley.

– Det är något jag verkligen kan rekommendera. Där lärde vi oss väldigt mycket av det som idag utgör grunden för vår verksamhet, säger Pierre Lindmark. 

Att korta säljcykeln

Acceleratorprogrammet fokuserade mycket på hur man kan växa snabbt och skala upp en affärsidé till internationell nivå på kortast möjliga tid. När de kom hem till Sverige hade de arbetat fram ett recept för att snabbt få in nya kunder.
– Som nystartat bolag tror man ofta att man kan sitt värdeerbjudande men det går alltid att förbättra. Det vi lärde oss i USA var att man måste våga misslyckas, man måste våga testa olika sätt att förkorta sin säljcykel, även om experimenterande kan innebära att man tappar vissa affärer i början så ger det högre avkastning när formen väl är satt, säger Pierre Lindmark. 

Winningtemp har hela tiden haft som målbild att bygga ett internationellt bolag. Idag finns man på ett 20-tal marknader. Man har kontor i Göteborg, Stockholm, Oslo och London. Däremot har man inte satsat på den amerikanska marknaden ännu. 

– Av andra svenska entreprenörer i Silicon Valley fick vi rådet att vänta. De menade att det kostade för mycket växa och anställa i USA, berättar Pierre Lindmark som tror att det är viktigt att tänka systematiskt och förbereda sig väl innan man lanserar på en ny marknad. 

– Allt handlar om tajming, konkurrenslandskap och marknadspotential. Har du möjlighet att penetrera 10 procent av marknaden? Annars kanske det är klokast att avvakta.

Inför 2020 har Winningtemp tre huvudsakliga målsättningar: Omsättningen ska öka till 90 miljoner kronor, bolaget ska expandera på tre nya marknader och sist men inte minst: personalomsättningen hos kunderna ska minska med 50 procent. 

–  Just nu är vi i en viktig fas där vi har ett bra fokus. Vi har gjort en grundlig analys av marknaden och lagt resurser på det så att vi ska ha rätt förutsättningar för att lyckas, säger Pierre Lindmark.

Lina Rosengren

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.