Pantapå gör skräpet till ren vinst

Syskonen Suwar och Berfin Mert driver tillsammans PantaPå.

Haven svämmar över av plast och jordens resurser är ändliga. Med PantaPå blir skräpet en resurs. – Vi vill att allt ska återvinnas, kläder, elektronik och alla förpackningar, säger Suwar Mert, vd och entreprenör.

 Affärsiden är enkel. Pant på allt. Kunderna är retail och livsmedelsindustrin som vill att deras förpackningar och avlagda varor när kunden är färdig med den ska återvinnas. Konsumenterna laddar ner en app och får ersättning för varje pantad vara eller förpackning. 

– Vår målsättning är att du ska stå vid återvinningen och scanna varje detalj du lämnar tillbaka. Inom kort lanserar vi en ny funktion i appen så att du kan försköna dina förpackningar redan hemma, säger Suwar Mert. 

Det började med en idé om pant på tygkassar. Det lyfte inte. Inte heller om idén pant på plastkassar, som de provade tillsammans med Teknikmagasinet. Sedan kom de på appen som kunde användas tillsammans med det återvinningssystem vi redan har. Har du appen installerad känner den av när telefonen är i närheten av en återvinningsstation, och då är det bara att scanna streckkoden.

– Nu ligger vi helt rätt i tiden. Hållbarhet ligger högt på agendan. Har du en bra idé, men den är för tidig, då tar det tid och blir dyrt, säger Suwar Mert. 

Kan fungera över landsgränser

Det svenska återvinningssystemet var tidigt, men vi är inte bäst i världen längre på att återvinna, berättar Suwar Mert. Tyskarna är duktiga, Norge och Finland kommer i kapp. 

PantaPå kan snabbt ändra marknadsläget. Får Suwar Mert som han vill blir deras tjänst den första pantlösningen som fungerar över landsgränserna. Om fem år ska de finnas i hela Europa och USA, för alla produkter och förpackningar.

Man laddar ner PantaPå-appen och scannar streckkoden på förpackningen när man är på återvinningsstationen.

Än så länge har PantaPå över 100 000 nedladdningar av appen i Sverige, som finns för både Iphone och android. 

Suwar Mert är utbildad ingenjör inom farkostteknik vid KTH och syster Berfin Mert har en utbildning från Handelshögskolan i Stockholm.

Har du nytta av din farkostutbildning tycker du?

– Ja, absolut. Det analytiska och vetenskapliga tillvägagångssättet är avgörande för mitt arbete. Jag är motvilligt vd just nu, men vi jobbar väldigt tätt jag och Berfin, som är operativ chef.

Är ni alltid överens?

– Lite upp och ner förstås, syskonkärlek du vet, nej, men skämt åsido. Vi jobbar otroligt bra ihop och har samma mål, säger Suwar Mert.

Vad gör du efter PantaPå?

– Efter att vi vuxit och sett till att alla förpackningar går att panta, menar du… jag då blir jag nog investerare och hjälper andra företag som inte bara vill vara bäst i världen men också bäst FÖR världen. Jag är intresserad av det, att se utveckling. 

Suwar Merts bästa entreprenörstips:

  • Generellt tycker jag man kan säga att man ska vända sig ut och prata med andra. Folk som skulle kunna hjälpa dig. När någon ifrågasätter, lyssna och se om du kan lära dig något.
  • Snabbt ut och testa. Stäng inte in dig. 
  • Låt inte brist på pengar hindra dig. Hitta andra lösningar.


Hanna Brodda

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.