Svenska techmusikundret tar musiken till folket

Johan Svanberg, Record Union.

Musikbranschen förändras och affärsmodellerna med den. Record Union finns för de som vill göra sin egen grej. – Musikindustrin är fortfarande dominerad av de stora bolagen, men vi växer, säger vd Johan Svanberg.

För drygt tio år sedan startade Record Union sin verksamhet i Stockholm. Fortfarande 2015 var de bara tre personer. Nu har bolaget 30 anställda.

– Det är en spännande tid i det här spacet. Mycket förändras hela tiden, säger Johan Svanberg, vd för Record Union.

Det svenska musikundret har aldrig haft någon enorm numerär framgång i jämförelse med till exempel stål- eller skogsindustrin. Några enstaka artister har sålt bra, men som exportindustri har branschen inte lyckats knipa mer än ett par procent. Det svenska musikteknikundret däremot. Det spås just nu en lysande framtid. Svenska Spotify är värderat till nära 500 miljarder kronor, och fler aktörer är på väg att ta över världen. Record Union är en av dem.

Tjänsten går ut på att artisten själv kan komma ut med sin egen musik. Ett konto och du har en kanal ut till din publik på Spotify, Itunes och Google play.  

Uppdraget är att demokratisera musikindustrin och göra den mer tillgänglig och transparent. Visionen är att möjliggöra för musikskapare över hela världen att nå sin fulla potential, med målet att befria musiken.

– Majoriteten av oss som jobbar på Record Union håller på med musik på ett eller annat sätt, och vi har därför en god förståelse för våra kunder och deras vardag. Utöver min bakgrund som musiker har jag även med mig erfarenheter från finansvärlden och en ingenjörsutbildning, förklarar Johan Svanberg.

Processen, som Svanberg nämner, är en utmaning i sig. I hela samhället pågår digitaliseringen, och även om musikindustrin var en av de första branscherna att påverkas är de fortfarande inte “färdiga”. Hur kommer vi att lyssna på musik i framtiden och hur ska nya artister slå igenom är några av utmaningarna för Svanberg. 

I världen lanserar streamingtjänsterna tiotusentals nya låtar varje dag.  Alla musiker kan göra sin musik tillgänglig för alla som har streamingtjänsterna, men frågan är hur ska just deras låt bli den som lyssnaren klickar igång.

– Utmaningen för oss är att utveckla nya sätt för våra artister att komma igenom bruset och synas. Vi har inte handpåläggning för alla artister, men alla har tillgång till vår pålitliga kundtjänst och vi finns för alla, förklarar Svanberg.

Record Union har i dag över 300 000 artister kopplade till sig. För de flesta av artisterna är plattformen en publiceringstjänst, men några av artisterna har ytterligare tjänster, som mer liknar det traditionella skivbolagets. Att utmana de stora bolagen är en resa i sig. 

– Musikindustrin är fortfarande dominerad av de stora skivbolagen, konstigt nog. De har en särskild ställning. Det förändras nu, men det har tagit tid. 

För tjugo år sedan sålde bolagen cd-skivor. Turnéer hölls för att sälja fler skivor. Fortfarande för tio år sedan var de försäljningen av låtar som gav inkomster, genom tjänster som Itunes. Idag är det tvärtom. Inkomsten dras in vid turnéerna, och de ören som kommer in via streamingtjänsten är för de allra flesta svåra att leva på. Men det förändras också i snabb takt. Nyligen slöts avtal med Facebook, Instagram och Tiktok. Viktiga kanaler för att bli få en stor publik.

– Det var ett sorts rekordår 2001 för musikindustrin, sedan kom pirateriet. Det var en trasig marknad där folk stal musik, det lyckades Spotify stoppa. Folk betalar för musik igen. 2019 var bäst sedan dess. Inte samma som då, men det är bara en tidsfråga, berättar Svanberg.

Att bli en artist hos Record Union kostar inte mer än ett sträng-set. Sen är det bara att sätta igång. För tjänster som Record Union existerar inga landsgränser.

– Vi har både en teknisk tjänst och vår expertis. Om vi ska hjälpa alla artister i hela världen behöver vi skalbara tekniska lösningar, men det räcker inte. Framgång definieras på olika sätt för olika artister. Vissa vill spela på Wembley-stadium, andra har liten spridd publik över hela världen som de vill nå, och vissa vill bara kunna leva på sin musik. Vi vill vara en möjliggörare för alla artister, oavsett dröm.

Hur ser er affärsmodell ut om ytterligare 10 år?

– Det enda vi vet är att det går inte att göra en konstant lösning, musikkonsumtionen förändras. Exakt hur vi gör det vet jag inte idag.

Hanna Brodda

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.