”Det vi gör förändrar en hel bransch”

Adam Aljaraidah, vd, Virkesbörsen.

En digital marknadsplats för att sälja och köpa virke. I dag har Virkesbörsen tusentals användare och är på väg att helt förändra den konservativa skogsindustrin.

Trots att skogsindustrin brukar kallas för ”Sveriges ryggrad” är det få techentreprenörer som intresserar sig för den. Det är en av anledningarna till att Virkesbörsen välkomnats med öppna armar av såväl skogsägare som skogsbolag. 

– Vi är en digital marknadsplats för virke. Men vår vision är att bygga ett ekosystem för skogsägare, säger Adam Aljaraidah en av grundarna till Virkesbörsen. 

När Virkesbörsen lanserades 2016 hade Sveriges 330 000 skogsägare en osäker situation. När det var dags att gallra eller slutavverka gick man ut i skogen men man visste inte vem som skulle köpa virket eller vad man skulle få betalt.
– Det var svårt att göra prisjämförelse, det saknades transparens. Men med nu kan skogsägarna lägga upp sin avverkade och gallrade skog och därefter lämnar skogsbolagen anbud. Det innebär att skogsägarna får bättre betalt eftersom virket konkurrensutsätts. Det skapas en transparens på marknaden och skogsbolagen ökar sin effektivitet i och med att de får lägre anskaffningskostnader, något som innebär mindre administration. Vi skapar värde åt båda sidorna helt enkelt, säger Adam Aljaraidah.

Idén till Virkesbörsen uppstod ur mötet mellan Adam Aljaridah och Per Hedberg.

– Han var head of management konsult inom skogsindustrin på Tieto och anställde mig i rollen som junior managementkonsult. Vi lärde känna varandra och så småningom kom vi på idén, berättar Adam Aljaraidah.

Det började som de flesta start up-idéer. Adam Adam Aljaraidah och Per Hedberg gjorde marknadsundersökningar och benchmarket-strategier. 2016 hade de byggt färdigt tjänsten och inför lanseringen 2017 tog de in 4,5 miljoner kronor i riskkapital. 2018 tog de in ytterligare 10 miljoner. 
– Ambitionen var att växa fort och det har vi gjort. När vi lanserade 2017 omsatte vi 0 kronor, 2018 omsatte vi 200 000 kronor och även om jag inte kan gå ut med några siffror för 2019 kan jag konstatera att det kommer att bli mycket, mycket bättre.

För närvarande har de tusentals användare. 

– Det är allt från större skogsägare som Svenska Kyrkan, Statens Fastighetsverk, länsstyrelser och kommuner till mindre och privata skogsägare runt om i landet.

På köparsidan finns de allra flesta svenska skogsbolag, både små sågverk och stora koncerner som använder plattformen för att köpa virke och få tillgång till råvara.

Enligt Adam Aljaraidah är skogsindustrin en väldigt traditionell bransch där det fram till nu, i princip, saknats digitala lösningar. Det innebär både en möjlighet och en utmaning.
– Det vi gör revolutionerar skogsindustrin och förändrar en hel bransch. Vi kastar om något som funnits väldigt länge och gör det mer effektivt, transparent och rättvist. Det känns väldigt kul men samtidigt har vår största utmaning varit att skogsindustrin är så konservativ. Den första tiden gick åt att åka ut och träffa skogsägare och skogsbolag, föreläsa och berätta hur det fungerar.

På konsumentmarknaden, och även inom många branscher, finns mängder av tjänster som underlättar livet. Vi har Hemnet och Blocket, vi kan köpa kläder online, beställa hem mat och jämföra lån.

– För Europas cirka 16 miljon skogsägare finns nästan inga sådana här tjänster. Vår vision är att Virkesbörsen ska bli ett digitalt ekosystem för den här branschen. Vi försöker successivt bygga lösningar utifrån vad våra kunder efterfrågar, säger Adam Aljaraidah som berättar att man bland annat kan gå in på Virkesbörsen för att jämföra skogskontoräntor och jämföra virkespriser i sin kommun.

Vad har ni fått för respons?

– Vi har vunnit en rad fina priser men framförallt så har vi fått mycket positiv respons från skogsägarna. Vi har flera tusen användare och de tycker väldigt bra om vår produkt. 

Även om skogsindustrin är gammal som gatan och tröskar på från år till år så är inte heller den opåverkad av det som sker i världen nu. Under våren ska miljontals plantor i jorden – ett jobb som ofta sköts av gästarbetande arbetskraft som nu har svårt att komma hit. Men affärer med virke sker oftast med lång framförhållning så än märks inte mycket av på Virkesbörsen.

– Många köper avverkningsrätter som sedan verkställs flera år senare. För affärerna som görs nu ligger själva avverkningen ofta minst ett år framåt i tiden så ännu märker vi inte av någon större förändring. Dessutom är det så att skogsindustrin måste vara igång för att kunna producera många av de produkter som det nu talas om dagligen, som munskydd, toalettpapper, blöjor och intimprodukter.

Lina Rosengren

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.