Samarbete för ett starkare, smartare och grönare Sverige

Ensam är inte stark. En klyscha men mer sant än någon. Det skriver Johan Söderström, ABB.

Om vi ska ta oss igenom energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen krävs fortsatt samarbete, inte bara mellan människor från företag utan mellan människor från näringsliv, akademi, startups, politik och samhället i stort. 

Samarbete är ungefär som mångfald när det kommer till utveckling och innovation, livsviktigt och helt avgörande. Mångfald bidrar till ett innovativt klimat, högre lönsamhet och trivsammare arbetsplatser, mycket tack vare olika perspektiv. På samma sätt skapar breda samarbeten nya möjligheter samtidigt som perspektiven breddas och innovationen stegrar. 

I Sverige har vi flera goda exempel på gemensamma satsningar som kommer gynna vårt klimat och stärka vår svenska konkurrenskraft ytterligare. HYBRIT är ett bra sådant exempel där SSAB, LKAB och Vattenfall har samlat sina krafter för att tillsammans framställa fossilfritt stål. När de lyckats kommer det bidra till att minska Sveriges utsläpp med hela 10 procent! Vi på ABB ser givetvis fram emot att stötta detta initiativ med våra produkter, tjänster och system. 

Piloter och testbäddar är användbara för att visa hur vi ska kunna nyttja tekniken på bästa sätt. I Sverige har vi tillsammans med Gotlands Energi, Vattenfall, Svenska Kraftnät, Kungliga Tekniska Högskolan, Energimyndigheten och Schneider Electric tagit ett viktigt steg mot att skapa ett starkare, smartare och grönare elnät med ”Smart Grid Gotland”, ett av världens främsta forskningsprojekt inom smarta elnät där cirka 300 Gotländska kunder deltagit i projektet. Tack vare en smart elmätare med den senaste tekniken och smarta uttag för belysning kan deltagarna enklare styra och minska sin elförbrukning.

”Smart Grid Gotland” handlar inte bara om Gotland, utan projektet kommer att fungera som modell för smarta landsbygdsnät framöver. Men det sagt är det inte bara samarbete företag emellan som är det viktiga för att ta Sveriges konkurrenskraft till nästa nivå. Det är samarbetet mellan människor från näringsliv, akademi, startups, politik och samhället i stort. 

Projektet Smarta Fabriker är ett sådant initiativ som grundar sig i regeringens nyindustrialiseringsstrategi där Göteborgs Tekniska College i spetsen samlar akademi och näringsliv för att säkra framtidens kompetens och därmed Sveriges framtida innovation- och konkurrenskraft. När vi får möjlighet att samarbeta med dagens ungdomar som har digitalisering och hållbarhet i sitt DNA skapas fantastiska möjligheter! 

Slutligen kan jag ju givetvis inte skriva en krönika på teamet samarbete och innovation utan att nämna ABB:s tillväxthub SynerLeap där startups får växa och utvecklas tillsammans med oss på ABB. Genom SynerLeap sker kunskapsutbyte och företagen får en ökad möjlighet att ta sina innovationer ut på den globala marknaden. 

Sverige är idag ett av de länder som är ledande när det gäller konkurrenskraft, innovation, enkelhet att göra affärer med och jämlikhet, även om vi är ett litet land. Och kanske är det just för att vi är ett litet land som vi tidigt insett att samarbete är nyckeln till framgång. Alla är bra på något, men ingen kan vara expert på allt. Därför är vi beroende av ett bra samarbetsklimat där människor jobbar tillsammans med akademi, startups, politik och samhället i stort. Låt oss därför fortsätta jobba och innovera tillsammans, för ett starkare, smartare och grönare Sverige! 

Johan Söderström , ABB

Johan Söderström

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.