Rekordsnabb uppstart för digital psykologtjänst

Jag tror att vi har någon form av ett startup-rekord. Med första uppstartsmötet i februari 2018 till att ta emot den första patienten i slutet av april 2018. Mindre än tre månader, berättar Mindler-grundaren Rickard Lagerqvist.

Det gick undan när Rickard Lagerqvist, Johannes Hatem och Rickard Färdig bestämde sig för att göra verklighet av tanken på psykolog-på-nätet-idén. Mindler erbjuder behandling för psykisk ohälsa digitalt och besöken sker direkt via videosamtal i bolagets app. Trion hittade varandra efter visst sökande från Rickard Lagerqvist som hade tanken om psykolog-online klar i huvudet. För att inte förlora tid använde bolaget en befintlig plattform för att kunna köra igång så snart som möjligt.

– Jag vet av egen erfarenhet att för många som söker hjälp är det av största vikt att snabbt få en kontakt. Folk lider av långa vårdköer och vi kände att det var viktigt att vi kom i gång så snabbt som möjligt.

I stället för att lägga tid på att utveckla en egen plattform innan de gick live bestämde sig Mindlertrion för att använda en white lable-plattform och parallellt med att tjänsten kom igång utveckla tjänsten.

– Vi ville inte låta folk som mår dåligt vänta längre än nödvändigt så vi valde att köra igång och rekrytera CTO och vårt techteam när vi redan hade startat och därmed utveckla vår egen plattform med videosamtal utifrån de erfarenheter som vi gjorde under uppstartsperioden.

Frågan om psykisk ohälsa ligger entreprenören och läkare Rickard Lagerqvist personligen nära. Med depression och missbruk för många år sedan på listan av erfarenheter ville han skapa möjligheter för människor att få hjälp på ett enklare sätt än vad det var för honom själv. Den egna erfarenheten i kombination med bakgrunden som läkare har gett honom en god känsla för vilka luckorna är i vårdutbudet. Och det handlar inte bara om att se vad patienterna vill ha utan också att förstå vad som behövs ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Tillväxtresan har varit enorm. Från noll och ingenting till 80 000 psykologsamtal på 1,5 år. Idag har teamet växt. Ungefär 20 personer är anställda på huvudkontoret vid Norra Bantorget i Stockholm och närmare 150 psykologer jobbar för Mindler.

– Merparten av psykologerna är anställd hos oss. Vissa heltid andra mindre. Vi är övertygade om att det är bättre för bolagets teamkänsla att de som arbetar för oss verkligen tillhör bolaget. Dessutom är det viktigt med trygghet kring föräldraledighet och eventuella sjukskrivningar.

En läkare som varit verksamhetschef och drivit vårdcentral, en psykolog med forskarbakgrund och en psykolog med lång klinisk erfarenhet – det är, bland annat, vad de tre grundarna har med sig in i bolaget. Alla tre kommer från en klinisk verklighet och är vana att arbeta med sjukvården som huvudman och det har underlättat för dem i uppbyggandet av Mindler.

– Jag kan förstå om människor utan erfarenhet från vården tycker att det verkar läskigt att arbeta mot sjukvårdens regulatoriska krav men vi är alla tre vana vid att lyda under detta ganska snäva regelverk så det var ingen stor grej för oss. Dessutom ska man minnas att vi arbetar med legitimationsyrken och det är människor som inte mår bra som vänder sig till oss så det är helt i sin ordning att det finns ett uppstyrt regelverk att förhålla sig till. Det här är ingen lekstuga.

Tillväxten för Mindler fortsätter och bolaget har nu tagit klivet ut i Europa. Cirka 15 procent av den vuxna befolkningen lider av någon typ av psykisk ohälsa och denna siffra verkar vara återkommande i de flesta länder i västvärlden. Mindler vill vara med och erbjuda en lösning inte bara för Sverige. Första steget är Nederländerna där de är den första aktören som satsar brett på psykisk ohälsa. Det finns några konkurrenter i Europa men ännu ingen som satsar så stort och brett som Mindler gör.

– Det finns flera duktiga aktörer i Europa men de nischar ofta in sig på ett specifikt diagnosområde eller bara på chatmöten. Vi är ensamma om att erbjuda hjälp för ett så stort spektrum av psykisk ohälsa.

Men det är inte bara utomlands som Mindler lägger krut. Utvecklingen i Sverige pågår hela tiden. Produkten ska bli ännu snabbare och bättre och bolaget ska bli ännu bättre på att ta tillvara på de anställdas kompetens.

– Vi erbjuder webbföreläsningar, och temamånader för olika områden där våra psykologers specifika komptens och erfarenheter tas tillvara. Vi arbetar med att minska stigmat kring psykisk ohälsa och en nyckel är att öka kunskapen hos folk.

En makalös tillväxtresa, fortsatta satsningar i Sverige och stork kliv ut i Europa. Resan har gått fort och är inget för den räddhågsne och farträdda. Fast Rickard Lagerqvist menar att detta har inget med mod att göra.

– Min bakgrund och egen erfarenhet av psykisk ohälsa gör att jag inte tycker att det är så modigt att dra igång ett bolag. Det finns andra saker som är mycket modigare att göra.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.