”Förbered er att gasa efter krisen”

Peter Dalmalm, Head of Business Banking Sweden Nordea, om hur företag kan resonera i kristider.

Börsen lyser illrött och många bolag inventerar kassakistorna. Coronaviruset har börjat få konsekvenser för det svenska näringslivet. – Det är viktigt att ha likviditet för att klara några månader, kanske ett halvår, säger Peter Dalmalm, Sverigechef företagsaffären Nordea. 

– Kriser kommer då och då och det är svårt att veta när. Att ha seniora partners som man kan samarbeta med för att inte sitta själv i båten är viktigt. Vi tycker också att man som företag ska se till att samarbeta med sina leverantörer för att kunna hitta olika lättnader och lösningar. 

Vilka branscher är det som drabbas hårdast?

– Alla branscher som på olika sätt arbetar direkt med människor påverkas snabbt – exempelvis, rese- och restaurangnäringen. I nästa steg kan det också märkas för import- och exportföretag som är beroende av Kina. En kris som denna kan dessutom påverka investeringsviljan och BNP negativt. 

Detta är en bild som Peter Isling på Svenskt Näringsliv håller med om:

– Kortsiktigt kommer likviditet att vara en utmaning för flera bolag. Besöksnäringen med bland annat hotell och restauranger kommer att drabbas hårt nu av detta liksom transportnäringen. Men även företag som är beroende av olika värdekedjor som väntar på leveranser kan få problem.

Men för lindra smällen borde vissa åtgärder kunna göras redan nu för att komma ut ur krisen på bästa möjliga sätt.

– Sett till vilka småföretag som kom ut bra efter raset 2008 så var det till stor del de som förberedde sig på att kunna gasa snabbt när man väl såg en ljusning. Just nu upplever många att det är stiltje så det kan vara klokt att använda tiden till att titta på hur man kan vara så beredd som möjligt när det väl lättar, säger Peter Dalmalm.

Även om börsen rasat senaste tiden påminner Peter Dalmalm om att vi befann oss i en oerhört stark ekonomi när nedgången började.

– Det beror naturligtvis på hur länge coronakrisen varar men om det skulle handla om ett kvartal ungefär, vilket brukar vara fallet för den vanliga influensan, så tror jag att vi kommer att se ett hack i kurvan men inte mer än så. Vi ser också att centralbanker och regeringar både i Sverige och andra länder agerar snabbt nu för att införa olika lättnadsåtgärder. Men mycket är osäkert just nu vilket gör det svårt att sia om effekterna på ekonomin.

Även om hela ekonomier drabbas av krisen och vissa branscher snabbt går på knäna så finns det företag som kommer att gå stärkta ur det hela.

– De uppenbara exemplen är olika medtech- och läkemedelsbolag som kan tjäna stora pengar på detta. Men även e-handeln kan blomstra i tider då folk inte vill, och i vissa fall inte ens får, trängas i affärer, säger Peter Dalmalm.

För att klara krisen väl måste företagen får olika typer av stöd, menar Peter Isling, Svenskt Näringsliv.

– Det handlar om att klara likviditeten. Ett förslag från vår sida som regeringen hörsammat är att företag ska kunna få möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar. Ett annat är snabbt införande av ett system för korttidsarbete. Företagen måste kunna behålla sina anställda, sin kompetens. 

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.