Vi är inte en startup längre

Evelina Vågesjö, vd och medgrundare Ilya Pharma.

Att jobba med innovation kräver extra mycket av alla i teamet säger Evelina Vågesjö, vd för Uppsalabaserade Ilya Pharma som just nu rekryterat och tar in mångmiljonbelopp för utvecklingen av deras läkemedel för snabbare sårläkning.

Ilya Pharma utvecklar ett läkemedel som snabbar på sårläkning genom att lura kroppen att såret är större än vad det är. Just nu testas första läkemedelskandidaten på människor, en så kallad klinisk fas I-studie, där friska försökspersoner får olika doser för att se hur kroppen svarar. Hittills har utfallet blivit precis som önskat och teamet planerar nu för att gå vidare till nästa steg, fas II.

Hur ser tidsplanen för kommande studier ut? 

– Under hösten genomfördes tre kohorter med enkeldos och nu på två månader har vi kört första kohorten av tre där försökspersonerna fått flera doser under tre veckor. Det har gått bra och studien uppskattas vara klar någon gång under nästa halvår, säger Evelina Vågesjö, vd och medgrundare Ilya Pharma.

Den kommande fas II-studien är planerad att äga rum i USA. Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, är mer redo att ta emot ansökningar av den här typen därför blir handläggningen snabbare.

– Vi har arbetat med att förbereda den kommande fas II-studien ett halvår och vi har haft ett förberedande möte med FDA. De är mer vana att hantera ansökningar om cell- och genterapi än det europeiska läkemedelsverket, vilket ger ett snabbare förfarande. Snabbhet i handläggningen är viktigt för att inte hota tidsplanen och dra på mer kostnader.

Tar in stora belopp

Under hösten 2018 tog Ilya Pharma in 30 miljoner och åren innan runt 44 miljoner i bidrag och 5 miljoner i privat  finansiering. Att bedriva forskning och kliniska studier tar tid och kostar mycket pengar. Hur ser finansieringen framöver ut?

– Vi har en öppen emission nu där vi ska ta in 50 miljoner. En del av kapitalet är säkrat men rundan är inte stängd ännu.

Bolaget grundades 2016 och har hela tiden varit en del av Uppsalas innovationsstödsystem och är nu ett av de lovande tillväxtbolagen i företagsinkubatorn och acceleratorn UICs affärsutvecklingsprogram.

– Vi har genom innovationsstödet fått mycket viktig utbildning och vi hade redan före start hjälp av människor som vi diskuterade och resonerade kring bolaget med. Jag kan idag se att dessa initiala diskussioner har hjälpt oss att ta oss fram till där vi är i dag. Idag är vi en del av acceleratorsprogrammet och vi kan få hjälp med att rigga bolaget så att vi blir ett bra investeringscase.

Att jobba med innovation kräver väldigt mycket av varje person i varje beslut.

Att ha ett bra affärscase för läkemedelskandidaterna och samtidigt göra bolaget attraktivt för investeringar i olika steg är nödvändigt för mycket pengar behövs på resan fram till att förhoppningsvis kunna ta läkemedelskandidaten ända till marknaden.

– Vi planerar en emission till senhösten på 200-300 miljoner kronor. En emissionen innebär mer än pengar in för oss. Att jobba med teamen i riskkapitalbolagen är väldigt lärorikt och vi får benchmarking mot andra bolag direkt.

Hur upplever ni intresset från investerarna?

– Det är ett bra intresse från investerarna och vi märker tydligt vilka som har investerat i cell- och genterapi tidigare för det är annorlunda jämfört med andra biologiska läkemedel. Inom det här området är alla läkemedelskandidater nya eftersom det inte varit så många godkännanden ännu. Har man erfarenhet från exempelvis antikroppar har man en mall för hur det brukar gå till, här blir det en ny bedömning för varje nytt case.

Evelina Vågesjö som är en av grundaren till bolaget kallar inte längre Ilya Pharma för en startup, utan en scaleup.

– Vi har tagit ett kliv på investerarsidan. Det handlar om investerare med en långsiktigt horisont och stora belopp. Det här är ett läkemedelsprojekt och inget man skickar in en miljon i bara för att det är en kul grej. Vi för dialoger med utländska VC-bolag och det är processer som är mycket lärorika för oss.

Krävande att jobba med innovation

I takt med att bolaget utveckla kopplas nya kompetenser till teamet. Nyligen flaggade Ilya Pharma för två rekryteringar med nyckelkompetenser: David Fairlamb, tidigare Renovo och Smith and Nephew Wound Management som ansluter som expertrådgivare och Andreas Fasth, tidigare Novartis, som ska leda den kliniska utvecklingen för Ilya Pharma.

– Att jobba med innovation kräver väldigt mycket av varje person i varje beslut så teamets sammansättning och kompetens är oerhört viktigt. Idag är vi cirka 17 anställda men vi ökar varje månad.

Diskussioner om och när ni ska gå till börsen förekommer då och då. Hur ser du på en börsnotering för bolaget?

– Vi var tidigare med på NMG:s pre marketlist men valde att plocka bort oss därifrån för att det var för tidigt för oss. Att gå till börsen är ett jättestort beslut för bolaget att ta och vi är inte där just nu. Men jag förstår olika vägar för finansiering och menar att det handlar om vad som är bäst för bolaget i varje steg.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.