Chefsekonomen: ”Folk kommer vänja sig och börja prata om annat”

Mats Kinnwall, chefsekonom Teknikföretagen.

Nyhetssändningar, snacket i lunchrummet, social medier – allt handlar om corona. Men det kommer en tid när det lägger sig menar Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen.

– Just nu handlar allt om detta och det är naturligt eftersom det är nytt och okänt. Men vi har erfarenhet av liknande händelser i historien som influensor, naturkatastrofer och 911 i New York och i efterhand framstår effekterna av dessa kriser mer som ett hack i kurvan och inget som ändrar hela världsekonomin. Min gissning är att även om det är jobbigt nu så kommer inte detta att vara avgörande för hela den globala konjunkturutvecklingen. Visst finns det en mycket stor osäkerhet men vi kommer inte att fortsätta ha detta totalfokus på corona, som vi har just nu. Antingen kommer smittspridningen att lägga sig eller så kommer folk helt enkelt att vänja sig och börja prata om annat.

Det var från mycket höga nivåer som världens börser började rasa. Långa perioder av uppgång och ett all time high på Stockholmsbörsen präglade hösten 2019. Men faktum är att tillväxttakten på världens marknader sedan länge hade börjat bromsa in.

– Den globala industrikonjunkturen toppade ut redan vid årsskiftet 2017/2018. Då var tillväxttakterna som allra högst men sedan dess har det skett en gradvis avmattning. Även Kinas tillväxttakt har dämpats, från att ligga skyhögt på tvåsiffriga tal till nivåer på 6-7 procent vilket fortfarande är högt men inte alls som tidigare.

Vad coronautbrottet har inneburit för Kinas produktion har knappast undgått någon. Stängda fabriker, på vissa ställen helt avstannad produktion och hela städer i karantän. Men det värsta är över i Kina menar Mats Kinnwall.

– Det har varit rakt ner i källaren för Kina men nu ser vi att det börjar varva upp igen. Utanför Wuhan och andra hårt drabbade regioner är det mesta i full gång igen, så de stora problemet nu är inte Kina utan västvärlden.

Redan innan coronautbrottet sågs en tydlig avmattning i de flesta branscher vilket påverkar många SME-företag.

– Vi har haft en mycket stark industrikonjunktur vilket har gett en skjuts åt många SME-företag. Som exempel kan jag nämna fordonsindustrin som haft en mycket bra period under lång tid. Detta har gynnat många SME som fungerat som underleverantör eller som befunnit sig i närheten av de fordonskluster som vi har på olika ställen. Men även denna del av industrin hade bromsat in redan innan coronautbrottet och det påverkar så klart kringliggande SME.

Teknikföretagen representerar som arbetsgivarorganisation medlemmar som står för en betydande del av Sverige export. Vissa av organisationens hjärtefrågor, som frågan om korttidsarbete, har faktiskt fått en knuff framåt under coronakrisen.

– Vi driver alltid frågor för att stärka svenska bolags konkurrenskraft. Dessa frågor finns alltid på bordet, coronakris eller inte. Vi har sedan länge drivit frågan om ett permanent system för korttidsarbete och nu verkar det som att detta kommer att förintroduceras redan under våren. Andra länder har redan system för detta och nu även Sverige vilket är angeläget i fall det blir frågan om omfattande varsel.

För att minska sårbarheten och ta sig så torrskodd som möjligt ur krisen gäller det nu för företagen hålla ordning på produktiviteten och kostnadsbilden säger Mats Kinnwall.

– Det gäller att ha både hängslen, svångrem och fallskärm. Man ska till exempel se till att inte bara ha en underleverantör. Detta är inget nytt för företagen men jag tror att coronakrisen tydliggör hur viktigt det är. Man måste också vara beredd på att det nu kommer en sättning i konjunkturen med sviktande efterfrågan. Och så ska man försöka undvika att fastna i negativt tänkande utan försöka hitta eventuella möjligheter som en kris som detta faktiskt också kan innebära.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.