”Kriser som den här är perfekta tillfället att ställa om en organisation”

Nu är tid att se över både ekonomi, affärsmodell och personalstyrkan.

Hur ska man använda sin styrelse på bästa sätt i kristider? Vi talade med tre erfarna styrelseledamöter för att höra deras syn på kriser, styrelsen och framtiden.

– Det är i exakt sådana här situationer man upptäcker om man har en rätt sammansatt styrelse. Rookies som inte varit med om stora nedgångar blir nervösa och gör en redan stressad situation värre för entreprenören, säger finansmannen Tommy Jacobson, ordförande i Zenith Group.

– I sådana här lägen är erfarenhet av kraftiga nedgångar guld värt i en styrelse. Det är ingen myt att ur kriser kommer än starkare bolag. Det som inte dödar det stärker.

En styrelse med bred kompetens är en kunskapsbank och ett bollplank och i kriser blir tidigare erfarenhet av pressade tider med avstannad produktion och dålig likviditet en mycket värdefull kompetens. För det är tuffa tider nu där de flesta kommer att prövas på ett eller annat sätt. Susanne Najafi, entreprenör och grundare av riskkapitalbolaget BackingMinds kallar detta för ett stresstest. 

– Det här är ett stresstest för de flesta bolag. Det är inte så många småbolag som har en krigskassa så i allra första hand handlar det nu om basics: hur ser likviditeten ut och hur kommer krisen att påverka vår försäljning? Vissa branscher som till exempel distanshandeln kommer att växa men exempelvis butiker och servicesektorn kommer att få det mycket tufft.

Som styrelse försöker man i första hand att rädda bolaget och här gäller det att se över alla tänkbara vägar säger Jane Walerud, entreprenör och riskkapitalist som varit tidig investerare i en rad namnkunniga bolag, bland annat Klarna.

– Gör nya prognoser på företagsekonomin. Räkna med alla lättnader som staten nu erbjuder, räkna in skattelättnader och olika sätt att behålla dina anställda trots att du egentligen kanske inte har råd med lönerna. Och räkna inte med att alla kunderna kommer att kunna betala sina räkningar. Om prognoserna lyser rött, se till att säkra tillgång på pengar. Ta de investeringspengar som finns på bordet snabbt om det finns något. Nu har både bankerna och ALMI fått stöd för att kunna rädda företag, se över de möjligheterna, och kanske kan aktieägarna ställa ut ett lånelöfte.  Be om stöd, uppmanar Jane Walerud.

En styrelse ska leda affärsverksamheten på ett så bra sätt som möjligt och den viktigaste uppgiften är att ha fokus framåt. Men i svåra tider kan fokus behöva skiftas en aning menar Tommy Jacobson.

– Nu gäller det att ha erfarenhet nog att avväga fokuset på kortsiktig överlevnad relativt hålla fast vid lagd plan och att egentligen för en period glömma den långsiktiga affärsplanen och fokusera på överlevnad.

Men kriser föder även kreativitet och kan vara ett bra tillfälle att se över bolaget och personalen.

– Se det som en möjlighet att göra en ordentlig inventering av personalen. Finns det personal som man märker inte är affärskritiska så är en sån här situation idealisk för att stärka och trimma sitt bolag. Gå igenom varje kostnadspost och fundera kring om den är nice to have eller need to have. Kriser som den här är perfekta tillfällen att ställa om en organisation. Krismedvetandet hos alla i bolaget är total, säger Tommy Jacobson.

Ur ett investerarperspektiv så kommer det att bli mer fokus på lönsamma bolag eller på bolag som löser verkliga problem. Det är den typen av bolag som kommer att finnas kvar efter en sådan här kris, säger Susanne Najafi.

– De affärsmodeller som fungerar i längden och som kommer att klara krisen bäst är de som jobbar nära sina kunder och har lönsamhet i affärsmodellen. Nu handlar det också om att kunna anpassa affärsmodellen till nya tider. De som är mest agila är de som kommer att klara sig bäst. Men en sådan här situation är också grunden till mycket kreativitet. Efter finanskrisen 2008 såg vi en fintech-boom. Det var många bolag som startades då som byggde på lösningar uppkomna ur krisens kreativitet. Jag tror att det på samma sätt kommer att komma många nya techlösningar ur det vi befinner oss i nu.

När andra bolag krisar kan det öppna upp möjligheter som tidigare varit låsta så det gäller att kunna höja blicken en aning för att inte missa tillfällen som serveras.

– Vilka utvecklingsprojekt har fått ligga på is för att det inte har gått att få tag på rätt folk? Vilka personer har man velat anställa men inte kunnat? Vilket bolag vill man vara när det här är över? Det går faktiskt att göra riktigt bra affärer den närmaste tiden, säger Jane Walerud.

Och så gäller det att inte svartmåla och tappa hoppet. Lyssna till de som varit med tidigare påminner Susanne Najafi.

– Många som sitter i styrelser har erfarenhet av tidigare kriser och vet att jorden inte går under, även om det kan verka som det.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.