“Tekniska lösningar är inte allt som räknas”

I en pågående kris där världen håller andan blir kultur, ledarskap och samarbete viktigare än någonsin för att driva verksamheten, det skriver Hélène Barnekow, Sverigechef för Microsoft.

Sverige och världen befinner sig just nu i ett utmanande läge i ljuset av det nya coronaviruset. För att kunna bidra till att hantera en så allvarlig situation gör vi på Microsoft allt i vår makt för att stötta våra kunder och partners, hälso- och sjukvården, skolorna och offentlig sektor samt samverka med startutbolag för att navigera den snabbt föränderliga situationen.

Tekniska lösningar är inte allt som räknas

I takt med att allt fler behöver arbeta hemifrån så söker många organisationer just nu hjälp med teknik för att kunna kommunicera effektivt och möjliggöra distansarbete eller distansundervisning, genomföra möten och större sammankomster som konferenser på distans samt fånga, hantera och sprida krisinformation och effektivisera kommunikation och beslutsvägar.

Att ha rätt tekniska förutsättningar blir förstås jätteviktigt då många organisationer bara på några dagar tvingas ställa om och digitalisera stora delar av sin verksamhet och exempelvis gå från fysiska till digitala möten. Tekniken skapar fantastiska möjligheter. Men om man stirrar sig blind på de tekniska lösningarna riskerar man att tappa organisationens hörnstenar.

Precis som vi nu med tekniken ställer om verksamheter till att fungera digitalt, får vi inte glömma bort att även leda digitalt. Därför listar jag mina fem viktigaste tips till ledare.

  • Ledarskapet är i dag viktigare än någonsin. Organisationer, företag och skolor behöver ödmjuka, starka och modiga ledare som skapar förutsättningar för samarbete och innovation och vågar satsa på framtiden. I dag handlar allt om våra medarbetare och hur vi kan främja kulturen.
  • I vår digitala värld kan allt digitaliseras och därmed kopieras. Det enda som inte kan kopieras är kulturen och det är den som kommer särskilja framtidens organisationer. Ledare måste därmed både kunna lyfta och främja kulturen i en organisation. Jag tror på att göra. Att som ledare hela tiden, varje dag, visa i handling åt vilket håll du vill att organisationen ska röra sig.
  • Om man som ledare vill att ens medarbetare, elever eller vårdpersonal ska vara öppna, närvarande, kommunikativa och dela din vision om vägen framåt, då måste man börja med sig själv. I synnerhet under kris. Där är mina råd att vara närvarande, synlig och delaktig. Du måste lyssna och fråga och bygga kulturen kring lära mest snarare än veta mest. Och uppmana dem du leder att utmana dig.
  • Samarbete på distans handlar mycket om vara närvarande i diskussionerna, underlätta för medarbetarna att uttrycka sina åsikter och bygga förtroende för att alla gör sitt yttersta och arbetar mot samma mål, trots att man inte befinner sig på samma plats fysiskt.
  • Använd videosamtal när det är möjligt, inte bara röstsamtal. Genomför virtuella fikastunder så ledare får en chans att lyssna på sin organisation och ställa frågor. På Microsoft har vi skapat den interna kampanjen #MyHomeOffice där våra medarbetare kan dela med sig av bilder av hur och var de arbetar, samt andra life hacks. Vi efterlever vad vi kallar “Det Nya Arbetslivet” där arbete inte är en plats vi går till, utan något vi gör. Det betyder att vi redan har tekniken och beteendet på plats för att kunna samverka effektivt på distans. Vissa av våra team genomför virtuella luncher och en av våra medarbetare har till och med dragit igång virtuella yoga-pass där de som vill kan mötas digitalt och träna tillsammans.

Alla är inte där än

I en pågående kris där världen håller andan blir kultur, ledarskap och samarbete viktigare än någonsin för att driva verksamheten. Och om fler kan hitta samspel mellan människor, teknik och plats, så kan vi bedriva våra verksamheter i så stor utsträckning som möjligt trots rådande läge. Utgångspunkten måste vara bredare samarbeten mellan människor, organisationer och sektorer. Kulturen måste vara förankrad i ett starkt ledarskap som ger människor rätt förutsättningar att kunna fortsätta växa och skapa värde.

Hélène Barnekow, Sverigechef för Microsoft

Hélène Barnekow
Hélène Barnekow

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.