Gaming-branschen går som tåget

Gaming-branschen går mot strömmen i krisen. Fredrik Wester, vd Paradox interactive och Filip Tröger, vd Flarie

Gaming-branchen går mot strömmen med en tydlig kurva uppåt och förändrade beteenden hos annonsörerna märks redan. – Folk under 30 har aldrig upplevt en lågkonjunktur i sin yrkesroll, jag har fördelen att ha sett två, säger Paradox Interactives Fredrik Wester.

De företag som står ut och överlever detta kommer att ha en fantastisk marknad på andra sidan. Det säger Fredrik Wester, största ägare och arbetande ordförande i spelutvecklingsbolaget Paradox Interactive. Han har själv varit med om att dra bolaget genom flera kriser och det har gett honom erfarenheter han inte skulle vilja vara utan.

– Folk under 30 har aldrig upplevt en lågkonjunktur i sin yrkesroll, jag har fördelen att ha sett två. 

Men krisen vi befinner oss i nu är annorlunda och den slår på ett sätt som vi inte tidigare varit med om.

– Vi har aldrig sett den här typen av kris tidigare, men samma regler gäller nu som i alla kriser: Det gäller att ta tuffa beslut snabbt så att man inte sitter med stora kostnader för länge. Börja förhandla med de du kan redan nu, till exempel banken och hyresvärden och var helt öppen med hur läget ser ut för ju mer insikt folk har om din situation desto mer kan folk ha möjlighet att hjälpa till.

Rekordsiffror för spelandet

Men samtidigt som börserna rasar och SME-sektorn upplever tuffare tider än någonsin tidigare så klarar sig gaming-sektorn förhållandevis bra. Framför allt de bolagen som har en stor del av sin verksamhet digitalt. Bland annat har den digitala plattformen Steam satt rekord i antal samtidiga användare och många av spelen där visar tydliga siffror uppåt.

– Vi ser en försiktig positiv trend uppåt i antal spelare just nu. Men det är en märklig känsla det här. Som att sitta i ett torn medan världen rasar runt omkring. Men för oss är det business as usual.

Medan Fredrik Wester är försiktigt positiv i sina beskrivningar av hur det går för bolaget är Filip Tröger, vd och grundare av mobilgaming-företaget Flarie, desto tydligare.

– Det finns naturligtvis två sidor även för oss. Vi ställs inför utmaningar på partnersidan med inställda möten och så vidare men när det kommer till själva spelplattformen är det tvärtom, där går det rejält uppåt. Vi ser 25 procent i uppgång på hur många som spelar per dag och dessutom 15 procent längre speltid. 

Mobilspelsmarknaden var redan innan coronakrisen en av de snabbast växande marknaderna i världen och med stängda skolor och arbetsplatser ökar behovet ytterligare av snabb och lättillgänglig underhållning. Fler spelare och längre speltid hos användarna ger mer utrymme att erbjuda kunderna.

– Vi har mycket utrymme att sälja och vi kan erbjuda våra kunder som är live i våra spel extra mycket. 

Tala med dina anställda

Men förutom bolagen i gamingbranschen är det en mörk tid just nu och även om Paradox Interactive idag har ett börsvärde på drygt 15 miljarder så har de befunnit sig där många bolag är idag.

– Jag har drivit Paradox i 17 år och i sju av dessa år har vi brottats med likviditetsbrist och fokuserat på hur vi ska överleva och vad vi ska prioritera. Det gäller att i dessa lägen ändå kunna ha både ett kort och ett långt perspektiv. För vissa kanske det bästa beslutet är att packa ihop nu och börja om från början när krisen är över, menar Fredrik Wester.

Hur läget än är så är information A och O och det är ett bra tillfälle att få ihop personalen till ett sammansvetsat gäng som strävar i samma riktning.

– Man måste se till att alla anställda är välinformerade om läget så att de vet varför man fattar de beslut som man gör. Nu är också rätt tillfälle att få med medarbetarna i det innovativa arbetet. Lägg alla kort på bordet och låt alla hjälpa till i att spåna fram hur företaget kan bli bättre eller rent av vad som behövs för att öka chanserna till överlevnad. Nu är det tid att fundera på hur man gör sig redo att komma tillbaka när samhället är tillbaka till det normala.

Entreprenörer är modigare än kapitalet

En viss oro känner Fredrik Wester ändå inför framtiden. Om inte för egen del så för startupbolagen. 

– Vi har väntat på en recession men det är väldigt tråkigt att det ska ske på det här sättet. Kriser är generellt bra tillfällen att starta bolag men just nu är frågan om kapitalet vågar. Entreprenörer är modigare än kapitalister. Kapitalister är riskorienterade medan entreprenörer drivs av innovation. Det är två helt olika utgångspunkter som kanske nu riskerar att märkas tydligare än annars. En farhåga jag har är att riskkapitalet nu söker sig till branscher med låg risk och låg avkastning men som är lätta att förutse. Men min förhoppning är att det som sker nu på sikt bara blir ett litet hack i kurvan.

Den senaste tiden har tvingat fram beteenden vi tidigare inte varit vana vid. Det fysiska mötet har flyttat till det digitala rummet och vi lär oss nya sätt att hantera vardagen.

– Jag har alltid rest mycket men upptäcker nu att videokonferenser är otroligt bra och jag tror att detta kan bli en stor bestående förändring. På bara någon vecka har jag faktiskt vant mig av med det fysiska mötet.

Även Filip Tröger Flarie funderar över vilka bestående förändringar som kan komma efter detta.

– Det finns många satta strukturer hos mediabyråerna gällande annonsering. Det som händer nu rör om i grytan. När människor inte rör sig i tunnelbanan och på bussar i samma utsträckning utan publiken finns hemma i mobilen så flyttas annonseringen hit. Det bli intressant att se hur medielandskapet ser ut efter krisen och vilka nya samarbeten som nu uppstår. 

————————————————————————————————————

  • Flarie är en underhållningsplattform för marknadsföringskampanjer med kunder som Unilever, Pressbyrån och TV4 och har cirka en miljon registrerade användare. Spelen laddas ner gratis i mobilen.
  • Paradox Interactive är ett svenskt börsnoterat spelförlag grundat 1998. Bolagets spelportfölj omfattar drygt 100 titlar där historiska strategispel utgör en viktig del. Sedan 2006 distribueras spelen primärt digitalt till marknader över hela världen och det finns drygt 10 miljoner registrerade användare.
Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.