Cellink till huvudlistan: ”Vi ska bli bäst i världen”

Erik Gatenholm, vd och medgrundare Cellink.

Bara fyra år efter att Cellink grundades går de nu till huvudlistan. ”Vår drivkraft och styrka har alltid legat i vår uthållighet och i vår strävan efter att bli bäst i världen, säger Erik Gatenholm, vd Cellink.”

Resan har varit rekordsnabb för 3D-printingbolaget Cellink. Bara fyra år efter att bolaget grundades tar life science-bolaget nu klivet in på Stockholmsbörsens huvudlista. Och målsättningen har redan från början varit att nå hit berättar bolagets vd och grundare Erik Gatenholm.

– Vår målsättning har hela tiden varit att bli bättre och konstant förbättra oss, så huvudlistan har alltid varit ett mål. Sen har det möjligen gått fortare än vad vi först trodde men ganska tidigt insåg vi att kapaciteten till detta fanns hos oss.

Även om huvudlistan redan från början varit målet för Erik Gatenholm och Cellink så drar han inte ner på takten nu. 

– Vår drivkraft och styrka har alltid legat i vår uthållighet och i vår strävan efter att bli bäst i världen. När människor hör talas om printade organ så ska de tänka på oss. Vi ska bli bäst i världen på Iife science och teknologier för cellkultivering, det är det sexigaste vi kan tänka oss.

Bolagets teknik är sprunget ur Chalmers universitet och gick tidigt in i den universitetsdrivna inkubatorn GU Ventures. Verksamheten står på tre ben: bioprinting, analyser och liqiud handling/bioprocessing och bolaget har tagit fram en rad olika så kallade biobläck som kan blandas med levande celler för att skriva ut funktionella mänskliga vävnader, och om framtida forskning är framgångsrik, på sikt, kompletta mänskliga organ i så kallade 3D-bioskrivare.

– Det ligger långt fram i tiden att kunna printa mänsklig vävnad och organ för transplantation fast tids nog kommer vi att komma dit. Men redan idag räddar våra produkter och teknologier liv. Många av våra kunder är stora läkemedelsbolag som printar ut vävnader och annat som de testar läkemedel under utveckling på. Detta minskar användandet av djur i forskningen och ger dessutom forskarna överlägset mycket bättre modeller att arbeta med, och det snabbar på utvecklingen av nya läkemedel. Vi levererar våra produkter till majoriteten av top 25 av big pharma-bolagen i världen. 

Viktigt att behålla fokus i omställning

Att vara ett ungt bolag innebär också att vara snabbfotad, och nyligen ställde Cellink om delar av sin produktion för att leverera handsprit till sjukvården.

– Att kunna ställa om snabbt är otroligt viktigt, men det gäller att göra rätt avvägning så att man inte tappar tid och förlorar fokus på den initial affärsmodellen. Skulle vi exempelvis försökt oss på att börja tillverka munskydd hade processen, tidsåtgången och risken för misstag varit för stor. Steget till att börja tillverka handsprit är inte så stort. Vi är världsledande på att göra olika typer av geler till life science-industrin så lokaler, utrustning, metodik och kunskap har vi. Här handlade det mer om att blanda till efter ett nytt recept. Ska man ställa om är det viktigt att fortfarande vara fokuserad i den affär man byggt upp och vidga sig och hitta nya vinklar på det man redan kan. Att börja på ett helt nytt spår är inte affärssmart.

Att hålla fokus på den initiala affärsmodellen även om det dyker upp många spännande stickspår är en av nyckelfaktorerna till bolagets snabba och framgångsriks tillväxtresa. Starkt fokus på sin affär och att ha rätt team har varit avgörande förklarar Erik Gatenholm.

– Vi har lyckats få in rätt folk vid rätt tidpunkt och det avgörande har inte varit deras erfarenhet utan deras inställning och att de har passat in i vår företagskultur. 

Första handelsdag på huvudlistan är 20 april och bolaget som grundades 2016 finns i dag i sex länder med 200 anställda. Tillväxtresan har varit snabb och det har funnits utmaningar. 

– Vi har givetvis stött på massvis med utmaningar. Primärt har de handlat om människor. Vi arbetar hela tiden med att hitta rätt individer som har samma kulturtänk och inställning som övriga bolaget. Man måste gilla tanken på det snabbväxande och man måste gå in i sina uppgifter helhjärtat. Det här bolaget är kanske inte ett ställe för alla och vi har både lärt oss och bränt oss på byggandet av vårt team.   

Investerare som katalysatorer

Viktigt för Cellinks utveckling och en katalysator för tillväxten har även varit investerare som har trott på dem och som har ställt krav.

– Vi har haft många viktiga och bra investerar som verkligen har hjälp oss på vår resa. Vår stjärnmentor är Carl Bennet som kom in tidigt innan vi blev publika och som har varit med sen dess. Vi har behövt bevisa oss konstant för honom och han har fungerat som bollplank och stöd och har hjälp oss att växa till ett multinationellt företag.

Bland bolagets kunder finns förutom läkemedelsbolag även forskare och labb inom akademin och medicinteknik. Och Cellink har till och med tagit klivet ut i rymden.

 – I ett forskningssamarbete har våra 3D-printade strukturer skickats ut i rymden av den svenska rymdstyrelsen. Projektet syftar till att lära sig mer om hur gravitationsförändringar påverkar cellers egenskaper. Tesen är att det borde vara mer gynnsamt att printa vävnader i rymden då avsaknaden av gravitation förhindrar strukturerna från att pressas i hop och falla samman. Frågar du forskare tror många av dem att det i framtiden kommer att finnas en organfabrik i rymden dit vi skickar upp biobläck, tillsätter celler och printar organ som vi tar hem till jorden och transplanterar.

Men innan det helt är dags att erövra rymden står bolaget inför noteringen på huvudlistan och en fortsatt utveckling av bolaget. De har redan genomfört flera strategiska förvärv av utländska innovationsföretag och strategin fortlöper.

– Vi har en ganska aggressiv förvärvsagenda. Jag älskar tyska bolag. Där kan du hitta bolagen som består av jättesmarta människor, otroliga idéer, fantastik teknik – men som är dåliga på att sälja. Genom att förvärva den typen av bolag kan vi nå en enorm synergi.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.