”Flytta systembolaget till city och ut med långbord och högtalare”

Per Holknekt, serieentreprenör och föreläsare. Foto: Frankie Fouganthin

Han vägrar att acceptera butiksdöden och har själv ratat e-handeln vid lansering av ett nytt märke. Men ansvaret ligger hos de som styr i kommuner och städer. ”Sänk hyror, flytta in systembolaget till stadskärnan, ut med långbord och skapa incitament att mötas. Gör det efter pandemin när Sverige står med den störst vi-känslan vi upplevt i mannaminne”, säger serieentreprenören Per Holknekt.

Serieentreprenör, världsmästare i skateboard, föreläsare. Per Holknekt har haft ett finger med i det mesta och ett av områdena han känner som sin egen ficka är modebranschen där han gjort en rad olika satsningar förutom starten av det välkända klädmärket Odd Molly. Retail går igenom ett stålbad. Vad tror du händer med butikerna nu?

– Historiskt har vi haft en mångfald med stora och små burtiken och massa olika modeskapare. Det som händer nu är att allt kommer att centraliseras. De små butikerna kommer att gå under och varumärken kommer att bli till salu. Näthandlarna har alltid dragits med dåliga bruttovinter. Nu ser man chansen att bättra på detta genom att köpa in externa varumärken som man saluför som sina egna. Konsumenterna kommer att förlora mångfalden och valmöjligheten när allt centreras till några få stora aktörer. Och nästa gång det är styrelsemöte hos näthandlarna kommer de att vilja öka bruttovinsterna ytterliga och då blir lösningen att sänka kvaliteten eftersom det ändå inte märks över dataskärmen för konsumenterna. E-handeln är en stor och viktig aktör men jag vet vart de drar. Målet i dag är noll externa varumärken. 

Blir detta dödsstöten för de fysiska butikerna?

– Ja, gatuhandeln som vi sett den hittills med en härlig mångfald i utbud kommer att försvinna. Det är bara de stora drakarna som blir kvar. Ansvaret för att förhindra detta ligger hos kommun- och stadsledningar. De måste ta ansvar och börja förhandla kring hyror och flytta livsnerver för handeln till stadskärnorna. Systembolaget och andra ”måste-platser” för handel ska inte ligga på nån marknadsplats 2 mil utanför stan utan mitt i smeten. Ut med långbord och högtalare och ordna med snabba tillstånd.

– När pandemin är över måste vi se till att kapitalisera på den största vi-känsla som Sverige har upplevt på mycket lång tid. Jag är kanske en sur gammal gubbe men jag växte upp i en tid när man mötte folk på stan, nu är det ingen där utan vi måste skapa incitament för folk att mötas. Jag är verkligen inte emot e-handen men jag är för en härlig mångfald. Och jag vet att det finns städer där detta funkar. Där det finns en enorm stolthet över den vi-känsla som man lyckats upprätthålla och där den lokala prägeln genomsyrar allt. Inga kedjor har fått fäste och stoltheten över mångfalden är fantastisk.

Du har varit med om många kriser både som företagare och privat. Hur har du lyckats ta dig upp och komma vidare?

– Det handlar om att släppa sin stolthet och be om hjälp. Detta gäller inte bara i mörker och förtvivlan utan även när det inte är kris. Utveckla er förmåga att be om hjälp. Jag har arbetat mycket med ledare och framför allt i de manliga ledarna bor en enorm stolhet och en tro på att det är att uppvisa en brist om man ber om hjälp. Men det är helt fel och i krisläget vi befinner oss i nu är det dessutom en fara.

Som föreläsare och med bolag som i stor utsträckning jobbar mot hotellnäringen har Per Holknekt, i likhet med många andra, sett alla bokningar försvinna och verksamheter i princip nollas på bara några veckor. I ett inlägg på Linkedin bad han om hjälp. Om ett jobb. Han fick över 80 erbjudanden.

– Jag lever som jag lär. Jag ber om hjälp när det behövs och det funkade. Men det hade inte hänt om jag inte hade bett om hjälp. Saker löser sig inte bara utan man måste lösa dem. Jag har dessutom fått enormt mycket respons från folk som säger att det har varit befriande att se att någon som de trodde levde ett bekymmersfritt liv också hamnat i klistret. Det är en av de viktiga sakerna att minnas nu, att vi inte är ensamma. Och jag ser en förändring. Helt plötsligt törs folk gå till banken och be om uppskov med amorteringar, det gjorde vi inte förut. Det är en trycklättnad som kommer att gynna oss över tid. Det vi är med om nu är en mycket speciell tid. Aldrig någonsin har vi varit mer innovativa än vad vi är nu. I den här krisen plockar vi fram en extra muskel och visar att vi har så många lösningar i oss. Jag hoppas verkligen att vi kommer att kapitalisera på detta nu när vi ser vad vi verkligen kan.

Det är en tuff och mörk tid för många företagare just nu. Något som du upplevt flera gånger.

Hur ska man agera?

– Nu är en tid då man ska göra det man inte haft tid med tidigare. Se till att göra en översyn av företagets affärsmodell, jobba på att få ner både fasta och rörliga kostnader, förhandla era avtal och se över era immateriella tillgångar så att ingen utnyttjar era svagheter. De där gula postit-lapparna som suttit i ett halvår på datorn som uppmanar dig att ta tag företagets kostnader kring telefoni – gör detta nu.

– Vi befinner oss i en bekymmersam tid men spendera inte den tiden i förtvivlan utan kliv in i labbet och använd tiden där. Nu är det tid att lösa saker och att köpa sig biliga marknadsandelar. Ni som har det tufft nu men som tror att ni fortfarande lever i september ligg för tusan inte och sprattla på golvet med armarna i luften utan kliv upp och visa er och vinn marknad. Ni kommer att komma ut mycket starkare på andra sidan.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.