Framtidens hotell och co-workingspelplan kommer att ritas om

Christoffer Börjesson, Fastighetsägarna.

Kommer det att bli en ökad efterfrågan på flexibilitet i arbetslivet efter karantänstiden? Behöver vi kontor som ger en ny typ av upplevelse och vilka aktörer kommer att vara starka inom detta segment – coworking operatörer eller hotelloperatörer?  

När allt fler personer och företag söker flexibilitet och lösningar för sina anställda att trivas så har många diskussioner hamnat på coworking- och coliving-operatörers modeller och erbjudanden. Exempelvis företagen WeWork, United Spaces, Convendum och K9. I Sverige är cirka 55 % av alla hotellnätter bokade av affärsresenärer. Kan hotelloperatörer fortsatt vara det gränssnitt och varumärke som företag kommer att använda sig av för kort- och långtidsboende, arbetsplatser, upplevelser och konferenser? Kommer detta innebära att möjligheterna i hotellens lojalitetsprogram även gör att gästerna använder dessa i privatlivet? Som Nordens andra största hotellaktör (efter marknadsledande Scandic) med över 194 hotell i sex länder, 35 000 rum, 8 miljoner besökare varje år och 1,7 miljoner lojalitetsklubbmedlemmar — kan Choice Hotels vara en av de hotellaktörer som utmanar fastighetsbranschen och coworking-aktörerna i Sverige?

“Om vi skulle kunna leverera hotellupplevelsen till kontor och lägenheter får vi helt nya möjligheter att skapa nya ekosystem. Vi ser exempelvis redan nu hur hotell mer och mer används som kontorsyta” sa Lisa Farrar, vd på eBerry, när vi stod tillsammans på scenen under ”Fastighetsbranschens nya verklighet” som ägde rum i 2019. 

Likheten med hotell och coworking-operatörer är att det finns en ägare av fastigheten, en som “hanterar” fastigheten och en aktör som äger varumärket, interagerar med kunderna och de tjänster som slutkunderna önskar. Skillnaden är att de står för endast en arbetsplats eller ett boende, men också att hotelloperatörer ofta nyttjar en mycket större yta vilket ger dem en större möjlighet att hantera denna yta med lounger, restauranger, konferensrum, hotellrum, arbetsplatser, spa och gym.

Även om krisen slagit hårt på hotelloperatörer, så kan man se till exempel Nordic Choice har en väldigt stor tillgång av yta och hotell i många städer runt om i landet med personal, tjänster och service samt en erfaren företagsledning — så kanske de är en snabbfotad aktör för att kunna erbjuda bredare upplevelser i hela kundresan, nya affärsmodeller och paketeringar av arbetsplatser och boende?

De har några nyckelkomponenter:

  • Fördelen att vara snabba att förändra innehåll och hantera olika varumärken med olika innehåll
  • En stor befintlig kundbas och tillgångsmassa med massor av hotell runt om i Norden
  • De kan lägga på tjänstelager och hantera lojalitet som en naturlig del av sin affär
  • De investerar mycket i tekniska lösningar
  • Hanterar och utvecklar “revenue management” för att optimera intäkterna genom att arbeta med beläggning i kombination med olika prismodeller

Bakom Nordic Choice finns Petter Stordalens hela koncern, Strawberry group, som består av elva bolag inom exempelvis fastigheter, kultur, investeringar och hotellverksamheter. Att gruppen har investerat över 1,3 miljarder norska kronor i olika bolag inom tech, ekonomi, energi, resor och restauranger, säger också en del om ambitionerna.

Under 2019 har även Strawberry Living, som erbjuder de som söker långtidsboende ett mer flexibelt utbud, förvärvat allt fler lägenheter i storstäderna. Här kan man räkna med att de kommer att erbjuda en del synergier som finns på hotell som kan kopplas ihop med lägenheter samt andra tjänster.

I den digitala tidsåldern har vikten av ”communities” ökat starkt för att skapa lojalitet. Att bygga upp ett starkt och brett lojalitetsprogram kommer att öka chanserna att gästerna/kunderna använder fler av dina tjänster, men också möjligheten till merförsäljning. WeWork har förstått att de har behövt satsa stort på sitt community med en kombination av en app, personal fysiskt på plats och de arbetar med både dagliga och större event för att öka och skapa större lojalitet, nyfikenhet och intresse. Marriott, världens största hotellkedja, satsar enorma pengar på att utveckla sitt lojalitetsprogram Bonvey.

Detta kommer med stor sannolikhet Nordic Choice Hotels och resterande nordiska hotellkedjor att göra också för att vara relevanta.

Att leverera en kundupplevelse för hotell handlar om så mycket mer än om att bara bo. En människa på resa söker ofta kringtjänster så som att gå ut och äta, beställa mat till rummet, besöka utställningar eller konserter eller behov av transportfordon. Med delningsekonomin och en allt större vana att beställa “extra” tjänster så kanske det i framtiden går att låna en kavaj istället för att ta med den på resan.

Strawberry Living och Nordic Choice erbjuder sina lojalitetskunder en app med smarta tjänster som knyter ihop hela kundresan före, under och efter en vistelse. Den kan även användas av dig även när du inte bor på hotellet. Med tanke på att Strawberry Group även investerar ibland annat ljudböcker och Stureplansgruppen och har möjligheter med en digitalt lojalitetsprogram och en app kommer troligtvis Strawberry group att fundera på hur kan de paketera ihop en annan typ av kundresa än dagens. Där kanske man kan titta på ett bredare perspektiv av vad som kan erbjudas på destinationen eller via någon slags företagsportal för att erbjuda allt ifrån korttidsboende till långtidsboende. Här skulle företag eller individer enkelt kunna boka in en resa, vad och var de ska äta, om de vill stanna kvar för att jobba två dagar eller ha ett möte samt vad de ska hitta på ute på stan. Men andra ord skulle de kunna äga hela upplevelsen av destinationen och inte bara den på hotellet. De kan enkelt skapa, förutom en stor kundbas, synergier i partnerskap utan att slå ihop verksamheter i stora omorganisationer.

För att vara snabba på att utnyttja teknologier för att skapa nya värden och tjänster kopplade till kundresan så har Nordic Choice satsat 250 miljoner i innovationsbolaget eBerry. Inom eBerry har de testat flera olika koncept från röststyrning av rum, men också hantering av data för att skapa framtidens nya innovativa lösningar. Allt för att kunna bygga ett bra ekosystem av tjänster och möta kundernas förväntningar och att förstå individen bakom och var de kommer ifrån och varit. Även Scandic arbetar med affärsutveckling och innovation och ser över alla delar av sin verksamhet för att bemöta gästernas framtida önskemål och krav — allt för att fortsatt vara relevanta.

Så vilka tror ni kommer att slåss om det flexibla kontoret på en nordisk arena? De globala giganterna som WeWork eller hotelloperatörer som har tillgången men tvingas hitta nya affärer och innehåll? 

Christoffer Börjesson

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.