Pandemin och hemarbete: produktivitet, ensamhet och mindre stress

Caroline Fjellner, vd och grundare HR-techbolaget &frankly

Nu har det gått två månader. De förändrade morgonrutinerna har blivit vardag, koderna vid videomöten börjar sitta och kontakterna med kollegor och chefer har hittat sina former. Hemarbete har blivit vardag för många, men hur mår vi egentligen?

Efter att många under två månaders tid har arbetat hemma har det som till en början tedde sig nytt och inte sällan kaotiskt hittat sina former och blivit vardag. Folk har slutat skicka humorklipp om videomöten i bar underkropp, man har lärt sig att det går fint att ha morgonmöte utan att ses fysiskt och det är inte orimligt att de flesta nu lärt sig skillnaden på att svara på ett mejl och när man ska använda Svara alla-funktionen. Vardagen i hemmakontoret har landat. Men hur mår vi? Jo, ganska bra faktiskt. HR-techbolaget &frankly tar digitalt pulsen på medarbetarna genom korta, konkreta frågor som ställs kontinuerligt för att ge realtidssiffror på hur medarbetarna mår. Över lång tid har de tittat på medarbetarnas välmående utifrån två olika dimensioner: Om man känner sig frisk och pigg samt om man är tillfreds med vardagen, och här har ett trendbrott noterats sedan coronautbrottet.

– Normalt sett brukar resultatet för de olika dimensionerna ligga på samma nivå, men det är tydligt att efter coronas utbrott ser vi ett trendbrott där man fortsatt känner sig ganska frisk och pigg, men inte tillfreds med vardagen. Om vi jämför med utfall under 2018 och 2019 kan vi dessutom se en viss uppgång i april för påståenden ”frisk och pigg”, berättar Caroline Fjellner, vd på &frankly.

– Dessa siffror skulle sammantaget kunna tala för att man brottas med sin vardag, men att många samtidigt har fått perspektiv på vad det innebär att vara riktigt sjuk, och att man känner sig tacksam på ett annat sätt om man har hälsan i behåll.

Över 6000 medarbetare på drygt 100 olika företag och organisationer har även svarat på frågan hur man känner för att arbeta på distans. Respondenterna får välja fem svarsalternativ som bäst beskriver hur de känner. Pratsugen, frustrerad, avslappnad, fokuserad och ensam är några av alternativen man kan välja.

– När vi tittar på snittet för alla svar kan vi konstatera att de flesta upplever att de är produktiva, effektiva och fokuserade – men att ensamheten är påtaglig.

Vi saknar kollegorna och det sociala sammanhang som arbetsplatsen ofta innebär men har hittat former för hemarbetet där arbetsplatsens avbrott och möten som drar ut på tiden inte längre stjäl energi och fokus. I &franklys undersökning är det få som valt svarsalternativen ”stressad” och ”oinspirerad”. 

–Hemarbete innebär ju faktiskt också att man får mer tid till förfogande då tiden för resa till och från arbetet försvunnit. Det är inte ovanligt att man har restid på en timme, enkel resa, till sitt arbete. Detta kan vara en faktor som reducerar känslan av stress.

Hur oroliga är vi för coronaviruset och för vem oroar vi oss?

– Vi har ställt frågan om hur orolig man är för Covid-19 och vi kan se att den primära oron är för andra. Närmare 68 procent av respondenterna uppger att de känner oro för andra med anledning av pandemin. 

En ganska stor andel, drygt 40 procent, svarar att de är oroade för verksamheten/arbetet medan man känner allra minst oro för sig själv – bara drygt 21 procent säger att de är oroade för sig själva. Detta är intressanta och viktiga siffror menar Caroline Fjellner.

– Vi har fått många kommentarer om att andelen som känner oro för hur pandemin ska påverka dem själva är lägre än väntat. Men det är inte ovanligt att de med väldigt starka åsikter, tar oproportionerligt stort utrymme. Det är lätt att tro att de som syns och hörs mest är den generella och allmänna uppfattningen om sakernas tillstånd, både i samhället och på arbetsplatsen. Genom att ställa denna fråga ser vi att det inte är på det viset, utan genom kvantitativa data kan vi lyfta fram fler perspektiv.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.