Från Gotland till världens största marknad

Moving Floor har tagit klivet in i Kina med sina självrengörande golv för djurstallar.

En lösning som adresserar en enorm marknad med stor förbättringspotential. Så kan gotländska Moving Floors miljötekniklösning beskrivas och den gjorde dem till vinnare av Social Impact Award på Techarenan Challenge 2018 och öppnade dörrarna till Kina.

Genom rörliga golv som automatiskt görs rent i boxarna där grisarna bor sparas enorma mängder vatten och el och användningen av antibiotika kan minskas drastiskt. Moving Floor från Gotland har under hösten ingått ett avtal med en kinesisk partner värt 40 miljoner Euro med sin miljötekniklösning, och 2018 vann de Techarenan Challenge Social Impact Awards.

– Det var verkligen givande att vara med i tävlingen. Vi fick med oss ett utökat nätverk och flera bra leads som sedan var upp till oss som bolag att förvalta, berättar Katja Lindvall, vice vd för det gotländska familjeföretaget Moving Floor som bygger på en teknik som hennes pappa tagit fram.

Som vinnare i Techarenan Challenge har Katja Lindvall varit med i delegationen på vinnarresan som gick till Sydkorea och Japan och som vinnaralumn på resan till Brasilien året efter.

– Detta har inneburit stora möjligheter för oss då vi rest till marknader som vi inte hade börjat bearbeta ännu. Resorna har gett oss en bra förståelse för landet, kulturen och marknaden och vi har fått en rad bra ingångar via ambassaderna och olika genom olika matchmaking events på resorna.

Med en teknik som riktar sig mot grisproducenter blev det tidigt självklart att Kina var ett av målen för bolaget då halva världsmarknaden för grisar finns där. Men det var först för några år sedan som det blev riktigt läge i Kina. Intresset för hållbarhet vaknade i landet och från ett mycket svalt intresse låg det plötsligt högt upp på agendan att ta tag i frågan om vattenförbrukning och antibiotikaanvändning.

– För oss var det nästan en ickefråga om vi skulle ge oss in i Kina eftersom marknaden är så stor där. Och när Kina började intressera sig för olika miljötekniklösningar var läget helt rätt för oss.

I höstas ingick Moving Floor ett avtal med en kinesisk partner värt 40 miljoner Euro. Den nya kinesiska partnern, Xiangcun, är en av Kinas största producenter av grisar och partnerskapet innebär ett gemensamägt bolag för försäljning och produktion av Moving Floors grisprodukter på den kinesiska marknaden. Men just nu är det tvärstopp.

– Fram till utbrottet av Covid-19 har allt gått mer eller mindre som på räls men nu befinner vi oss i ett vacuum där vi inte kan påverka någonting. Vi hade ett etableringsteam som var redo att flytta dit i februari men detta ligger givetvis på is och varken vi eller vår kinesiska partner vill starta något utan svenskt folk på plats. Men det är bara att stilla sig tills att allt kommer igång igen.

Att satsa i Kina är något som många funderar på men det är få som tar klivet. Det är en enorm marknad som på många sätt skiljer sig från den europeiska marknaden.

– Det officiella Sverige, som ambassaden och Business Sweden, har varit väldigt viktiga för oss när det gäller access till Kina. Här är kontakten med politiker oerhört viktig och en bild på mig och statsministern betyder verkligen något. Dessutom ger vi oss in i en hårt politiskt styrd bransch: livsmedelsförsörjningen. I landet finns en fläskköttreserv som omfattar en rad gårdar och stora lager med fryst kött som man helt enkelt styr marknadspriserna med. Det gäller att vara enormt påläst och förstå dynamiken när man ger sig in där.

Att vara ett litet bolag på Gotland som förvaltar pappas idé till att kliva in på världens största marknad är en hisnande resa och stöttning av ett kunnigt nätverk har varit en stor hjälp menar Katja Lindvall.

– Vi har gått från nästan noll till hundra och det har verkligen varit en känsla av att kasta sig ut. Vi har otroligt bra rådgivare och utan vårt nätverk av kompetenta människor hade vi knappast vågat. Vår jurist och tillika vår rådgivare har hjälpt oss att sy ihop alla förhandlingar och hela vägen med vår etablering i Kina. Vi har ett advisory board knutet till oss som vi har tät kontakt med, vi har även folk på plats i Kina som kan stötta och lotsa oss rätt där. Själv sitter jag med i styrelsen för Sweden-China Trade Council och därigenom har vi byggt ett bra nätverk för Kina-specifika utmaningar. Nätverket kan aldrig bli för stort.

Har ni planer på ytterligare marknader efter Kina?

– Vårt mål står fast och vår strategi står fast. Vi ska få igång Kina och utveckla verksamheten där och när vi känner oss redo kommer vi troligen att börja blicka mot andra asiatiska marknader, exempelvis Sydkorea där vi redan har en del kontakter efter delegationsresan med Techarenan 2019. När resurserna finns ligger även Brasilien mycket högt upp på priolistan. Där har vi igång en rad dialoger redan som vi etablerade under delegationsresan i början på 2020. Jag har flera telefonmöten i veckan med Brasilien och där finns det konkreta affärsmöjligheter, något som känns extra roligt nu när Kina är helt låst.

Har du några tips till entreprenörer och startups som står inför expansions- och etableringsfas?

– Tänk på att lägga en uthållig plan när det gäller expansion. Det går i regel inte så fort som man har tänkt sig och det krävs ofta mer resurser än man tror. Utifrån kan det uppfattas som att saker och ting byggs och händer snabbt men när man är på insidan vet man att det ofta tar lång tid med långa processer och väntetider på olika godkännanden. Så se till att allokera tillräckligt med resurser så att ni verkligen kan ge er satsning en ärlig chans. Underskatta heller aldrig betydelsen av ett bra nätverk utan se till att bygga det kontaktnät som krävs för din bransch och som kan hjälpa dig.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.