Startar bolag mitt i krisen – ska hjälpa tinnituspatienter

Tinnitus är att höra ljud som inte har en yttre källa. Det kan i dagsläget inte botas utan enbart lindras. Nybildade Cochlearity utvecklar världens minsta tinnitushjälpmedel. En proof of concept har genomförts och en patentansökan har lämnats in.

Det är inga krisvindar som blåser hos nystartade Cochlearity som utvecklar världens minsta hjälpmedel mot tinnitus. Tvärtom har entreprenörerna höga ambitioner med mål om en börsnotering redan nästa år och break-even 2022.

Tinnitus – att höra brus, visslande och pipande ljud som inte har en yttre källa, är ett vanligt besvär. Ett sätt att lindra besvären, som 10-15 procent av befolkningen sägs lida av, är att tillföra ett brusande ljud som kan blanda sig med tinnitusljuden. Cochlearity har utvecklat väldens minsta tinnitushjälpmedel som appliceras bakom öronen och överför ett så kallat vitt brus till innerörat. En av grundarna till bolaget, Peter Arndt, drabbades av tinnitus för några år sedan och genomgick behandling under 2016. Men det fanns inte något hjälpmedel som kunde användas hela dygnet.

– Jag har en bakgrund inom mikroelektronik och såg möjligheten och behovet av att ta fram ett hjälpmedel som kan användas oavsett vad du gör eller oavsett tid på dygnet, berättar Peter Arndt.

Produkten har utvecklats sedan 2016 och har under året genomgått en framgångsrik proof of concept. Några kliniska studier behövs inte för att få lansera produkten utan endast CE-märkning krävs och detta kommer att vara klart under hösten eller tidig vinter 2021. Så tiden till marknadslansering är kort, redan i slutet av 2021 ska hjälpmedlet vara redo att levereras och break-even ska nås under 2022.

Peter Arndt.

Cochlearity drivs av Peter Arndt, Ali Jehanfard, Arash Golshenas och Fredrik Westman. De tre förstnämnda har drivit bolag tillsammans tidigare. Cochlearity startades i juni, mitt under coronakrisen, då många andra företag gick på sparlåga.

– Vi utvecklar en produkt som ska vara färdig i slutet av 2021 så Corona-epidemin påverkar oss därför inte. Tinnitus Modulen kommer först och främst att säljas via vår egen kanal, e-handel. Det innebär att vi inte är beroende av distributörer, återförsäljare och kliniker.

Har ni e-handelslösningen på plats? 

– Vi har inte detta på plats ännu. Vi startar vår pre-sale under 2021 så vi har några månader på oss. Vi har en etablerad kontakt som ska implementera e-handelslösningen på vår webbsida.

Vilka marknader ser ni framför er i första hand?

– I första hand kommer vi att vända oss till länder i Europa. Sannolikt kommer vi även att bearbeta den nordamerikanska marknaden. I nästa steg ser vi framför oss en rad länder i Asien som är mycket intressanta.

Ni pratar redan nu om att notera bolaget under nästa år – ett offensivt förhållningssätt. Berätta hur ni tänker kring detta.

– Det är tämligen vanligt att man genomför en kapitalisering i samband med en notering. Vi ser detta som naturligt, inte minst eftersom tiden för att utveckla produkten är förhållandevis kort och inte minst att vi inte behöver genomföra studier eller tester. Vi är övertygade om att vi kommer att generera kassaflöde redan under 2022 och växa de kommande åren, säger Peter Arndt.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.