Pontus Frithiof vidgar sitt restaurangimperium: offensiva beslut, men inga heliga kor

Pontus Frithiof är krögare, kock och entreprenör.

Under krisvåren klev krögaren Pontus Frithiof fram och var mer synlig än någonsin. Trots att omsättningen nästan droppade till noll har han offensivt drivit sitt bolag vidare med en rad nyöppningar. – Det är viktigt med fokus och att inte ha några heliga kor, säger restaurangentreprenören.

Coronakrisen har slagit hårt mot restaurangbranschen och även om en återhämtning sakta är på gång så är det långt kvar till normalläge. Inte heller för restaurangentreprenören Pontus Frithiof var våren någon rolig historia.

– Jag driver totalt 15 enheter i Sverige med stort fokus i Stockholmsområdet och vår till omsättningen största verksamhet, Pontus in the Air på Arlanda, omsätter 50 miljoner och vi tappade 98% av omsättningen i mitten av mars. Återgången till det normala kommer att dröja. Vårt näst största bolag arbetar med catering- och event och även den branschen är ju väldigt hårt drabbad. Generellt tror jag att vi, liksom övriga aktörer inom rese-, konferens- och eventbranschen har haft det tuffare än många andra, men sedan juni ser vi vissa lättnader. Fast det är långt kvar till 2019 års omsättning.

Redan tidigt i krisen blev Pontus Frithiof något av ett ansikte för branschen och han syntes i morgonsoffor, tidningar och sociala medier. 

– Jag tycker att vi som under många år byggt seriösa verksamheter och skapat oss starka namn också har ett ansvar att föra branschens talan. Vi blev kontaktade av många medier i samband med krisens start i början av april, och min ambition var att ställa upp i så många sammanhang som möjligt.

Redan 1999, bara 27 år gammal, öppnade de Pontus Frithiof sin första restaurang, Pontus in the Green House, som kom att bli utsedd till Sveriges bästa restaurang och Pontus själv fick utmärkelsen årets krögare. Det var Jan Stenbeck som ägde huset och han var själv en flitig matgäst på restaurangen. Därefter har många fler verksamheter dragits i gång, även om det från början egentligen inte fanns någon tanke kring att satsa på flera olika etableringar berättar Pontus.

– Helt ärligt så fanns inte tanken från början, tyvärr. Men nu finns tydliga strategier, både om vad vi gör bra, men också om lägen och riskfördelningar osv. Men den tanken kom på senare tid om jag skall vara efterklok.

Under det senaste halvåret har entreprenörsandan och kreativiteten blivit extra synlig då nya lösningar sett dagens ljus och förhoppningen har bland annat varit att kunna inspirera andra.

– Vi behöver annan information än bara negativ. Jag fungerar så själv också. Efter att vi gjort alla krisplaner och åtstramningar och förändringar som vi var snabba att göra, så blev det lite vacuum och jag kände för egen del att jag måste ägna mig åt positiva och kreativa saker. Min hjärna fungerar bäst på det sättet. Förhoppningsvis inspirerar jag andra att se möjligheter, precis som jag själv inspireras av att se andra krögare eller entreprenörer från andra branscher aktivera sig. 

Att mötas av motgångar är tufft, men också en del av entreprenörens och företagarens vardag. Hur har du funnit din motivation och kraft att kämpa på när det varit som tuffast? 

– Min inställning är att vi måste ta oss genom detta. Jag har inte byggt upp verksamheter och byggt fantastiska team för att gå under av ett virus. Jag har försökt vända det negativa till att bli en drivkraft att komma stärkt ur krisen, med delvis förändrade men kanske också förbättrade verksamheter och strategier. Jag tror att om man överlever och har hälsan i behåll så finns stora möjligheter till lärdomar och förbättringar under en kris. Naturligtvis sagt med full respekt för allt fruktansvärt som händer.

Krisen har slagit hårt mot restaurangbranschen men Pontus Group har kunnat behålla alla verksamheter, många andra har fått slå igen. Vad har du gjort konkret? 

– Det är en kombination av att vi har fått bra stöd från fastighetsägare, har samlat en del i ladorna och att vi har varit oerhört snabba i besluten och visat stor handlingskraft i att gå ner i storlek och kostnadskostym. Vi har klarat oss hittills och har en bra plan, men vi har också respekt och ödmjukhet för att även vi kan tvingas stänga igen någon verksamhet. Men vi är bekväma med att vi har gjort allt vad vi kan för att klara situationen. Det är en stor sorg att se verksamheter gå omkull och många människor stå utan jobb. Det kommer sannolikt att ta lång tid innan alla har fått jobben tillbaka. 

Trots en nära på nollad omsättning på delar av verksamheten under vissa perioder i våras och med en ovisshet om hur länge situationen skulle bestå har Pontus Frithiof med bolaget Pontus Group varit offensiva, och flera nyöppningar finns på agendan. Men inte utan motgång.

– Nu öppnar vi Pocket på Norrsken. Det var bestämt redan innan pandemin bröt ut och premiären fick skjutas upp. Dessutom öppnade vi Pic Poc på nya Marriott hotell i Ulriksdal precis när corona kom fast vi fick stänga på vår andra öppetdag. Men där nyöppnade vi i mitten på maj. Under hösten slår vi upp portarna till vår nya kvarterskrog Girafe på Kungsholmen. Det var min affärspartner Thomas Dahlstedt som satt på kontraktet och frågade om vi inte skulle göra något tillsammans. Jag blev direkt taggad och vi hade dessutom resurser i form av personal över.

Din synlighet i olika sammanhang under krisen har fungerat som PR för dig själv. Var det en medveten taktik?

– Ja naturligtvis, vi vill stärka våra positioner och inte bara prata om hur dåliga alla stödåtgärder är. Det kan andra pyssla med.

Tror du på en förändring i branschen med färre som vågar ge sig in och ändrade affärsmodeller?

– Just nu detta år och säkert kommande så kommer folk att se risk på ett annat sätt. Men över tid tror jag inte branschen är hotad. Folk kommer även fortsättningsvis att vilja träffas och möten, resor och konferens kommer alltid att vara viktigt, men naturligtvis med vissa förändringar. Men take away-mat kommer inte ersätta en à la carte-restaurang.

Nu anas en ljusning och förhoppningsvis är det värsta för branschen över nu. Vad har du lärt dig under krisen? 

– Jag tror på en långsam återhämtning, och hösten och nästa vår kan bli nog så smärtsamma. Jag har ytterligare en gång fått förtydligat för mig själv att man alltid ska ha verksamhetens bästa i fokus, då är det lättare att ta känsliga beslut. Jobbar man efter det och är handlingskraftig även i osäkra tider, så vinner man mycket. Jag känner en större lojalitet från personalen i dag än innan Corona. Mitt tips till andra är att se över verksamheten med fokus på verksamhetens bästa, ha inga heliga kor, var handlingskraftig och se till att du kan tjäna pengar på en avsevärt lägre omsättning än tidigare. Och försök hitta ljuspunkter och kanske nya samarbeten eller partners.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.