”Politikerna har en felaktig bild av företagaren”

Anna Kinberg Batra. Foto: Peter Knutson.

Entreprenörer är helt avgörande för Sveriges välstånd men politiken har en felaktigbild av hur företagaren ser ut. ­– Det tycks finnas en bild av en fabrikör i cylinderhatt. Men de bolag som blir nästa stora Klarna eller Spotify är inte bundna till en fabrik, gruva eller skog utan till briljanta idéer, säger Anna Kinberg Batra.

För många är hon mest känd som politiker och som moderaternas första kvinnliga partiordförande. Men Anna Kinberg Batra har även en bakgrund som egenföretagare och idag sitter hon i styrelsen i en rad olika bolag av varierande storlek. Och även om hon har lämnat partipolitiken helt och hållet sedan flera år har intresset för hur landet styrs inte avtagit. I dag med stort fokus på politiken som påverkar företagsklimatet. Inte helt oväntat är Anna Kinberg Batra kritisk mot hur regeringen nu hanterar situationen.

– Det var bra att sätta in snabba åtgärder i våras. Då handlade det om att akut rädda företag som riskerade att gå omkull på bara några veckor. Men nu pågår partiernas olika budgetprocesser och det kommer att dyka upp det ena specialprojektet efter det andra. Istället borde vi ta chansen att skapa ett riktigt bra klimat för företagare som inte bygger på bidrag utan på bättre villkor och enklare regler. Nu har vi möjlighet till en omställning mot ökad digitalisering och hållbarhet och företagen behöver hjälp att kunna anställa fler, därför borde arbetsgivaravgiften tas bort helt och hållet.

Hur viktiga är entreprenörerna för Sveriges välstånd och återhämtning av ekonomin?

– Helt avgörande och det behövs ett mycket bättre utbyte mellan politiken och bolagen. När jag läste på Handels var entreprenörskap nästan något som betraktades som lite märkligt och annorlunda. Detta har ändrats och intresset är idag stort. Jag arbetade ett tag med Handelshögskolans första professor i entreprenörskap Carin Holmquist som startade SSE Business Lab där studenter fick prova på och utveckla entreprenörskap. Där föddes både Klarna, Budbee och Voi. Vi var flera före detta studenter som hjälpte till där och jag stötte bland annat på en ung Sebastian Siemiatkowski 2004. Redan då var attityden till entreprenörskap betydligt bättre än när jag själv var student, och när man frågar studenter i dag är entreprenör ett drömyrke för många. Det känns lovande och viktigt.

Du menar att det finns ett glapp mellan politiken och företagande. Hur ter det sig?

– Vi har en stolt storföretagarhistoria i Sverige. Både Danmark, Tyskland och Holland exempelvis är betydligt mer företagsvänliga i sin politik medan Sverige ligger efter. Här har vi länge underskattat entreprenörskap och företagande. Politiken verkar tro att företagande alltid är något stort. En fabrikör i cylinderhatt. Men det är fel. Företagaren är ingen storkapitalist utan i regel någon som försöker att få vardagen att gå runt i sitt fåmansbolag och de bolag som blir nästa stora Klarna eller Spotify är inte bundna till en fabrik, gruva eller skog utan till briljanta idéer. Det gör att det är lättare att flytta verksamheten och alltså lättare för Sverige att förlora bolagen. 

Finns det andra länder som Sverige borde ta intryck av när det kommer till hur man tar hand om entreprenörer och skapar ett företagsvänligt klimat?

– Kanada är ett exempel på land som har en mycket högre andel nyföretagande än Sverige utan att vara lika stort som USA och Kina.

Vad gör de annorlunda?

– De satsar mycket på utbildning, arbetskraftsinvandring och att attrahera talanger och det är helt avgörande för att kunna lyckas göra företagande av innovationer. Det stör mig att vi flera gånger tvingar talanger från andra länder att åka från Sverige på grund av administrativa missar. Vi måste bli bättre på att tillvara de talanger vi har, både svenska och invandrade. 

Men vilka är bristerna i det svenska utbildningssystemet? Vi har många mycket välrenommerade universitet och högskolor och dessutom är det gratis att studera.  

– Det finns mycket vi ska vara väldigt stolta över. Men det handlar också om att satsa på utbildning på alla nivåer. När jag var aktiv inom moderaterna satt jag ner med Martin Lorentzon och pratade om vikten av att införa programmering på schemat tidigt i grundskolan. Det och mer matematik. Det är där grunden läggs till att bli nästa techstjärna. Men det handlar även om våra högre utbildningar. Att vi måste få forskare från andra länder att vilja komma hit och sedan få dem att stanna kvar efter examen.

Forskning, utveckling och innovation är motorn i att driva landet framåt och en nyckel till vårt välstånd och välmående ekonomi. Innovation behövs över allt men det finns framför allt två sektorer där behovet är extra stort menar Anna Kinberg Batra. 

– Det behövs entreprenörer överallt. Det är det vi lever av och har levt av. Det är svensk framstående teknik som har spridits i hela världen som har byggt oss och gjort oss till ett rikt och framgångsrikt land. Men nu befinner vi oss i en klimat- och hälsokris. Det är två områden där mycket förändring finns att göra och det är entreprenörer som driver detta. Här finns det chans att lösa viktiga frågor och problem och att skapa något som kan växa till att bli nästa stora exportsuccéer för Sverige. Vi måste verkligen se till att göra allt vi kan som samhälle för att uppmuntra detta.

Under den akuta fasen i våras talades det mer än tidigare om företagande och entreprenörskap. Kanske kan det bidra till att fler fått upp ögonen för att småföretagande är en mycket stor del av vår ekonomi hoppas Anna Kinberg Batra.

– Den hittills rådande bilden har varit att företag är stora och tillverkande och den typen av bolag har fått mycket ekonomiskt stöd under krisen. Hade jag varit finansminister hade jag givetvis också brytt mig om att Volvo överlever krisen, men jag vänder mig emot regeringens bild att ett riktigt jobb är att vara anställd. Jag menar att politiken grälar för mycket om det vi haft och har nu och lägger för lite energi och tid på det vi kan få framöver. Sverige kan bli bäst i världen inom områden som hälsa och hållbarhet, men då måste innovationer kunna bli verklighet i förtag som växer och anställer här. Annars skapas de jobben någon annanstans.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.