“Det finns mycket pengar i systemet”

Anders Fast är Managing Partner för Baker McKenzie Advokatbyrå i Stockholm.

Coronakrisen är inte över, men under sommaren och början av hösten har ekonomin visat tydliga tecken på en återhämtning. Även gällande företagstransaktioner, M&A – Mergers and Acquisitions, ses en tydlig ljusning. Anders Fast är Managing Partner för Baker McKenzie Advokatbyrå i Stockholm.

– Situationen med covid-19 har påverkat alla bolag mer eller mindre, men återhämtningen kom snabbare än vi trodde. Med start i mars och under april och maj var det tvärstopp. Sedan blev det lite av en islossning innan sommaren, vilket följdes av ett starkt flöde av transaktioner under sommaren och framåt. 

Under våren kom rapporter om att kinesiska investeringar i utlandet tvärdök, men detta menar Anders Fast är en aningen missvisande bild. 

– De kinesiska pengarna har inte försvunnit härifrån. Men om man i statistiken bara ser till det totala värdet av investeringarna så är det klart att det blir en nedgång om det året innan har skett affärer av extraordinär storlek, även om innevarande år är ett normalår. Segmentet small cap- och mid cap-bolag är däremot ganska opåverkat. 

Det är en månad kvar till det amerikanska presidentvalet. Ett ödesval menar många, dessutom i ett land som har drabbats extremt hårt av pandemin. Hur osäkert är läget i USA:s ekonomi egentligen och kommer valet att påverka investeringsviljan i Europa?

– USA är fortfarande den mest drivande ekonomin i världen. Och även om M&A-aktiviteten möjligen är lite lägre mot Europa så är den fortsatt hög inom USA. Balansen mellan inbound och outbound-transaktioner har blivit lite bättre. Valet som USA står inför är ett jätteviktigt val, både för USA och för resten av världen. Men jag tror inte att amerikanska företag kommer att agera väsensskilt veckan efter valet jämfört med veckan innan, när det kommer till synen på investeringar i Europa. 

Vilka branscher är det som har stått sig starkast?

 – Allt inom IT, mjukvara, life science och medicinteknik har fått ett uppsving. Dessutom har e-handel och logistikbranschen, exklusive flyget, gått upp. Det är lite stort att prata om ett paradigmskifte, men en del sanningar har satts på sin spets de senaste tre till sex månaderna. Däremot ser vi att delar av fastighetsbranschen, till exempel kontor och kommersiella lokaler, har vissa utmaningar. Det vi ser på marknaden är inga konstigheter utan naturliga följder av våra förändrade handelsmönster och hur vi lever. 

Är det några marknader som sticker ut?

– Sydostasien återhämtade sig snabbare än man trodde, men det handlar inte något Klondike. Däremot har nedgången i Nordamerika och framförallt USA varit djupare än vad vi trodde. Sedan har norra Europa generellt sett klarat sig bättre än södra Europa. 

Under både 2018 och 2019 skedde många börsnoteringar i Sverige. Vilken trend ser vi nu?

– Det ser bra ut även för 2020. Det sker många noteringar nu under hösten och de som inte hinns med under Q4 kan väntas ske i Q1 2021. Det är en positiv pipeline, både vad gäller kapitalanskaffning och IPO:er.

När det kommer till kapitalanskaffning, hur ser det ut för tillväxt- och startupbolag?

– Det verkar finnas ganska mycket pengar i systemet, de kapitaliseringar vi ser har gått bra och börsen går bra. I vissa tider kan det möjligen vara så att även sämre idéer får en del pengar, men så är det inte nu. Har du en bra affärsidé och goda tillväxtmöjligheter så finns det pengar. Har du inte det blir du utan.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.