De säkrar världens mest osäkra bransch och tar sikte på Europa

Robert Rehammar, CIO på Brinja.

För tre år sedan startade de sitt första pilotprojekt. Sedan dess har flera tunga kunder säkrats och nu blickar techbolaget Brinja ut mot Europa och en potentiell miljardmarknad. Allt genom trådlösa och smidiga säkerhetslösningar i byggbranschen – den mest olycksdrabbade av alla.

Allt började med ett samtal med en kund när Robert Rehammar, doktor i teknisk fysik, jobbade på ett techkonsultbolag i Göteborg.

– Där kom det upp att byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna i västvärlden, och att det finns ett problem där.

Robert Rehammar, som tidigare jobbat med olika typer av trådlös kommunikation, började ihop med två kollegor att skissa på en idé om att använda en radar för att till exempel spärra av ytor där det kan finnas fallrisk på byggen. 

Lägligt nog drev konsultbolaget samtidigt ett projekt för att främja nya affärsidéer och föra samman innovatörer med entreprenörer. Idén skickades in till projektet och Robert presenterades för Xavier Leon, en entreprenörssjäl med intresse att driva ett nytt startupbolag. Xavier axlade vd-rollen och här föddes Brinja.

– Jag är väl ingen ”det sa klick-person”, men vi tyckte bra om varandra. Xavier gick all in och nu har vi känt varandra i fyra år. Han har en otrolig energi och kapacitet och utan Xavier hade inte Brinja funnits i dag. Det är bortom allt tvivel, säger Robert Rehammar, nu CIO på Brinja.

Byggjättarna säkrades direkt

Sedan dess har allt gått väldigt fort. Byggjättar som NCC, Peab och Skanska har hoppat på tåget, och företaget växer så det knakar.

Fokus är fortsatt säkerhet på byggarbetsplatser, men ursprungsidén har ändrat skepnad och i dag erbjuder Brinja två huvudprodukter för uthyrning med tillhörande köp av en digital tjänst.

Den ena är ett trådlöst utrymningssystem där personal på ett bygge – vid sidan av ljudlarm och blinkande lampor – även larmas via en app i mobilen, till exempel vid brand. I samma app kan personal sedan anmäla till en räddningsledare att de utrymt. 

“Har ersatt koklockor”

En helt unik lösning för en bransch som annars är väldigt analog när det kommer till säkerhet och utrymning.

– Lite skämtsamt kan man säga att vi har ersatt koklockor. Byggen är ofta en bullrig plats med mycket damm och smuts, så det är svårt att installera digitala lösningar. Utrymningssystem finns det hur många som helst av, men system designade för just byggbranschen finns det inga andra av som vi känner till, säger Robert Rehammar.

Det andra benet i produktkatalogen är en sensorlösning för mätning av till exempel buller eller dammpartiklar. Något som byggbolag enligt lagar och förordningar måste kontrollera i dag. För sådant har byggbolagen tidigare använd dyra konsultbolag.

– Här vill vi ändra på det traditionella arbetssättet och visa på att det här faktiskt kan vara kostnadsbesparande att använda våra sensorer, och att det innebär mindre administrativt arbete, säger Robert Rehammar.

Hur har reaktionerna varit från branschen?

– De som har använt våra system har alla varit väldigt positiva. Vi har inte varit med om att utrymningssystemet behövt användas skarpt. Men systemet har övats och några gånger satts igång av misstag, och i de sammanhangen har det fungerat bra.

Vad har varit svårast med att få in en digital lösning i en så pass traditionell bransch som byggbranschen?


– Vi tycker inte att det har varit svårt. Nu har inte jag varit primärt inblandad i själva försäljningen, men även vd:n Xavier Leon skulle svara att vi inte riktigt vet varför det har varit så. Men jag tror att en anledning är att vi just har erbjudit något som är helt nytt. Det har funnits ett behov och man har sett att det inte finns någon merkostnad med våra system.

Nya pengar att växa med

I somras tog Brinja ytterligare ett steg framåt när de – i en nyemission – fick in tio miljoner kronor. Pengar som redan använts för att ta fram nya produktidéer, anställa personal och utöka nätverket i byggbranschen.

– Vi är ju fortfarande ett litet startup med ganska knappa resurser så att få in de här pengarna har gjort att vi kunnat accelerera utvecklingen ytterligare. Vi kommer släppa minst en ny produkt under hösten och minst en ny till våren, alla inom samma kategori: uppkopplade lösningar för byggbranschen.

Men målet är även att ta sig utanför Sveriges gränser.

– Vi vill bli vanligt förekommande här i Sverige det närmsta året och sedan ska vi börja poppa upp ute i de närliggande länderna i Europa. Målet är att i en överskådlig framtid ha produkter över hela Europa.

Miljardmarknad att erövra

En marknad med potential, för att uttrycka det milt. Bara i Europa uppskattas marknaden för Brinjas digitala säkerhetslösning i byggindustrin till 39 miljarder kronor.

– Vi är inte ens i närheten av att nå någon begränsning där. Marknaden är näst intill oändlig i förhållande till våran storlek.

Hur ser vägen framåt ut, är den rak och krattad?


– Nej den är ju tyvärr inte det. Det finns alltid utmaningar med all teknikutveckling, det ska man vara ärlig med. Vi kan alltid göra tekniken mer lättarbetat och robust. Vi behöver få bolag att förstå att våra produkter inte är dyra, utan att de till och med kan vara kostnadsbesparande. Där har vi en pedagogisk utmaning framför oss.

Vad är slutmålet och drömmen med Brinja?

– Storlek är en grej, det vore jätteroligt att bli stora, men vi drivs mycket av passion. Så att kunna säga att man gjort en reell skillnad för ökad säkerhet och människors välbefinnande är viktigt för oss och något som vi skulle vilja se framöver.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.