Tre steg för maxad tillväxt – det krävs för att gå från startup till miljardbolag

Alok Alström, grundare Appjobs. Maria Hedengren, vd Readly. Johanna Mattsson, tidigare chef för Salesforce nordiska säljteam inom Scale-up. Rickard Lagerqvist, grundare Mindler.

Finns det någon magisk formel för att få nystartade bolag att nå hypertillväxt? Enligt Johanna Mattsson, som tidigare lett Salesforce nordiska säljteam inom Scale up-verksamheten, behövs tre tydliga komponenter.

Att snabbt få igång tillväxten är drömmen för de allra flesta nystartade bolag. Men hur går det egentligen till, och vad krävs för att gå från 0 till 100 över en natt?

I ett panelsamtal om tillväxt tillsammans med företrädare för tre bolag som gjort just den snabba resan, ger Johanna Mattson, numera vd på Nordaq, svar.

– Vi ser tre saker som behövs, säger hon.

Den första komponenten är ”digital first” som innebär att bolaget har en digital lösning att luta sig emot på plats.

– När man sen ska marknadsföra sig till miljontals kunder så behöver man inte anställa fler marknadsförare, utan man har ett program som klarar det själv, säger Johanna Mattsson.

Komponent nummer två handlar om en transparens i bolaget. Att alla inom bolaget är med på åt vilket håll man ska springa och att alla är involverade i mål och resultat.

Det sista benet handlar, enligt Johanna Mattsson, om värdegrunden. Som exempel tar hon upp hur bolag jobbar med volontärarbete och non-profit som även främjar tillväxt.

– Det handlar om att ha en värdegrund som förutsätter att bolaget kan göra gott i samhället genom att just växa, säger hon.

“Värdegrund – en kritisk framgångsfaktor”

Men har man egentligen tid med värdegrundsarbete när företaget växer så snabbt? Enligt Maria Hedengren, vd för Readly, är svaret ett rungande ja.

– Jag skulle säga att en värdegrund som främjar ett tillväxtbeteende är en kritisk framgångsfaktor. De som säger att de inte har tid med det tror jag biter sig själva i svansen. Det är snarare en förutsättning för att bibehålla en hög tillväxt, säger hon.

Readly har kallats magasinen och tidskrifternas Spotify och har expanderat till elva länder på kort tid. I september börsnoterades dessutom bolaget till stort intresse. Framgångar som varit möjliga tack vare ett arbete som betalar av sig i form av positivism, enligt Maria Hedengren.

– Jag har inte tänkt så mycket på om folk vill skänka mer eller jobba mer volontärt. Men att det är viktigare för många att jobba med något som de känner gör positiv skillnad. Att all tid man lägger ner ger något positivt tillbaka.

Rickard Lagerqvist, grundare av Mindler som tillhandahåller psykologhjälp online, känner igen sig. Han startade bolaget i februari 2018 och började behandla patienter i maj samma år – en utveckling i rekordfart. Inom non-profit har de under coronapandemin erbjudit gratis behandling till vårdpersonal och sedan tidigare har även kvinnor på skyddande boenden sluppit betala för psykologtid.

– Det blir en naturlig del av företaget. Det är ju väldigt mjuka värden vi jobbar med, säger han.

Marknadsundersökning löser inte allt

Men samtidigt kan allt prat om transparens och värdegrund lätt bli luddigt. Hur viktigt är hårdare faktorer som klassisk marknadsundersökning egentligen? 

– Du måste ju veta att det finns ett behov, så är det ju. Men man behöver inte lägga miljontals kronor på att kolla marknaden. Då är det viktigare att fundera på vad man kan leverera som är skalbart och internationellt gångbart oavsett hur världen ser ut, säger Johanna Mattsson.

Alok Alström, grundare av gig-plattformen Appjobs håller med och menar att marknadsundersökning mer ska ses som ett komplement. Appjobs samlar alla gig-plattformar i en tjänst och har på tre år växt till att verka i städer i omkring 40 länder och har ett ständigt växande användarantal på över 1,5 miljoner.

– Vårt bolag började ju inte med en marknadsundersökning, utan ett upplevt behov och en övertygelse om att det behövde lösas, över hela världen. Sen gick vi även emot många råd som vi fick om att börja på en plats och bevisa att det funkar där för att sen skala. Vår tillväxtresa har varit mer som ett roulettebord där vi placerat många små bets. Sen har vi sett var det har puttrat och då flyttat mer resurser dit, säger Alok Alström.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.