Förändrad export ger nya förutsättningar

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp på Exportkreditnämnden, EKN. Bild: Göteborgs Hamn AB och EKN.

Från att tidigare bara handla om varor har exportbegreppet ändrats till att även inkludera tjänste- och kunskapsexport. För många techbolag minskar nationsgränserna i betydelse både vad gäller rekrytering och målgrupp. – Att vi agerar kommersiellt och ligger nära marknaden är viktigare än någonsin menar Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp på Exportkreditnämnden, EKN.

Traditionellt har export till stor del handlat om varor. En produkt som har tillverkats och sedan skickats ut i världen för försäljning. Idag ser det annorlunda ut.

– Backar vi bandet några decennier var svensk export i princip stålbitar som skeppades ut i världen från Sverige. Nu lägger vi till teknologibaserade tjänster så som appar, system och förmedlingstjänster till den svenska exporten, och det är detta som är framtiden. Dessutom har värdekedjorna i varuexporten delvis förändrats med patent, idéer och know how som kommer från Sverige medan tillverkningen kan ske någon helt annanstans. Det är en ny verklighet vi befinner oss i och det är mycket viktigt att Sverige som nation är med. Då måste vi på EKN agera kommersiellt och ligga nära marknaden.

Underlättar för banken att låna ut

Techbolagen är en ny typ av bolag jämfört med de som traditionellt stått för export. Många är snabbväxande och flera går globalt redan från dag ett. 

– Vi går in och stöttar genom att försäkra en stor del av bankens risk, vilket gör att bankerna kan ta en större risk på de här bolagen. Och nu har en förskjutning skett hos EKN från att tidigare vara inriktade på varuexport till att även inbegripa tjänsteexporten.

– Det är väldigt viktigt att vi är flexibla och jag ser tydligt hur EKN har förändrats. Vi lär oss mer om techföretagens behov och vi utvecklar samarbetet med bankerna så att banken och EKN tillsammans kan underlätta för företagen att finansiera sin tillväxt.

Ett nytt segment av företag

Sveriges små och medelstora företag stod 2019 för drygt 41 procent av Sveriges totala export på 1 496 miljarder kronor. EKN delar traditionellt in svenska företag i tre segment, Large Cap, Mid Cap och SME. En indelning som skulle kunna behöva revideras menar Carl-Johan Karlsson.

– Jag menar att det finns ett fjärde kundsegment, nämligen just techbolagen. Många av dessa bolag fungerar annorlunda jämfört med andra bolag. 

Det skapas nya mönster när export är ett faktum redan från start och många av bolagen visar på en tillväxtresa som kan gå väldigt fort. Något som inte är oproblematiskt enligt Carl-Johan Karlsson. 

– Ibland växer de här bolagen lite för fort. En kraftig expansion kostar pengar och det kan dröja flera år innan dessa bolag uppvisa lönsamhet. Bankerna kan inte gå in med finansiering på dessa premisser och finns det ingen bankkredit så finns det ingen kredit som EKN kan lämna garanti för. 

Varför välja Sverige när gränserna suddas ut

Idag är många bolag helt geografiskt obundna. Man rekryterar från olika platser i världen, inte som förr då man sökte folk i samma stad. Dessutom är synen på marknader annorlunda. De styrs inte i samma utsträckning av nationsgränser utan av målgrupper med gemensamma livsmönster och preferenser.

– När nationsgränser suddas ut är det inte givet att ett bolag stannar i Sverige. Sverige måste vara bäst i klassen för att klara av detta. 

I vilket skede ska techbolagen kontakta EKN?

– Jag menar att man bör kontakta sin bank och oss direkt så tar vi en diskussion och ser vad vi kan göra. Det kan hända att det är ett för tidigt skede men då har vi i alla fall startat en dialog. Hade jag suttit i ett expansivt techbolag hade jag valt att konsolidera för att på sikt kunna erövra världen. Men för att nå dit måste jag få med mig banken annars riskerar jag att behöva sälja mitt bolag och min innovation allt för billigt. 

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.