Influencern går emot strömmen – bygger techbolag: ”Har alltid velat göra entreprenörsresan”

Michaela Forni och appen Baby Journey. Foto: Pressbilder.

Influencern och författaren Michaela Forni släpper appen Baby Journey och kliver därmed in i tech-världen. Nu hoppas hon bli en trendsättare för andra influencers med entreprenörsdrömmar utanför skönhet och mode.

Att influencers och bloggare gör affärer med sin plattform som grund hör inte till ovanligheterna. Ofta handlar det om ett eget smyckesmärke, en parfym eller en klädkollektion. Men Michaela Forni, 31, går emot den trenden.

Utöver drygt 100 000 följare på Instagram, en av Sveriges största bloggar i 16 år och fem böcker lägger hon nu till tech-entreprenör på cv:t. I oktober släppte hon nämligen gravid- och babyappen Baby Journey där blivande föräldrar kan följa sin graviditet, ta del av information och följa andra i samma situation.

– Vår dröm är att det här ska vara en hel värld för gravida och nyblivna föräldrar. Det här är en första lansering, men vi har flera tankar och idéer om hur vi ska utveckla appen, säger Michaela Forni.

Det mer naturliga steget för influencers

Men att kliva in i tech-världen var långt ifrån en självklarhet. Om hon för några år sedan hade fått gissa, hade hon placerat sig i just mode- eller skönhetsbranschen. Ett mer naturligt steg för många influencers som byggt sina plattformar och följarskaror kring sitt eget intresse för mode och skönhet.

– Jag har alltid vetat att jag vill förverkliga drömmar och göra hela entreprenörsresan, men jag trodde absolut inte att jag skulle sitta här, 31 år gammal, med en gravid- och bebisapp i famnen. Men nu när jag gör det så kan jag inte tänka mig att göra något annat, säger Michaela Forni.

Nu hoppas hon att appen ska bana väg för andra sociala medie-entreprenörer att ge sig in i tech-branschen.

– Jag tycker att det är så coolt när influencers nyttjar sina kanaler för att förverkliga drömmar även utanför vardagen på sociala medier. Så varje gång en influencer lanserar ett nytt varumärke eller produkt tycker jag att det är helt rätt, och jag hoppas vi får se ännu mer av det framöver.

Ingen gravidapp fyllde behovet

Idén till Baby Journey växte fram 2019 när hon och partnern Damon Foroozesh, 36, väntade sin son Dante. De laddade ner alla möjliga appar inom kategorin gravid och baby, men upplevde inte att någon av dem riktigt täckte hela deras behov av information.

– Vi började leka med tanken att skapa en egen app och det gick snabbt från att vara något vi drömde om till att vi kom på oss själva med att prata mer och mer om den här appen.

Brodern Timothy Forni, 28, som är utbildad inom hälsoinformation på Karolinska institutet, kopplades in och då fanns ingen återvändo. Ett och ett halvt år senare var appen lanserad. De två första dygnen laddades den hem 10 000 gånger.

– Responsen har varit sjukt positiv. Jag blir gråtfärdig när jag tänker på hur väl mottagen den har blivit. Både i form av stort intresse, men också att de som har laddat ner och börjat använda den, genuint verkar uppskatta den, säger Michaela Forni

Men att släppa just en tech-produkt har inte bara varit en dans på rosor.

Grundarna bakom Baby Journey: Damon Foroozesh, Timothy Forni och Michaela Forni. Foto: Pressbild.

– Vi smyglanserade för en månad sedan och har tagit in ungefär 1 000 testanvändare och fixat fel. Men jag satt ändå som på nålar när den officiella appen lanserades och tänkte på alla nya buggar som skulle dyka upp och hur mycket vi har missat av det som vi tror att vi har tänkt på. Men det positiva är att det inte har varit så mycket strul som vi väntade oss.

Baby-tech allt hetare

Appen landar i kategorin baby-tech som – trots sin tydliga nisch – blivit allt hetare de senaste åren. Sedan tidigare finns konkurrerande tjänster som Preglife och Wonder Weeks, och enligt Michaela Forni kan trenden delvis kopplas till coronapandemin.

– Det fysiska inom babyområdet har ju blivit väldigt begränsat. Partners får inte följa med på mödra- eller barnavårdscentralen och kurser är inställda. Samtidigt har folks behov inte förändrats och då har digitala lösningar krävts.

Hon tror även att många blivande föräldrar har behov av att diskutera ämnen som kan kännas tabubelagda, men att de helt enkelt inte vågar i det fysiska mötet. Något som möjliggör för tjänster inom baby-tech att leva vidare efter pandemin.

– Absolut, allt det som har digitaliserats under pandemin kommer att leva kvar som ett alternativ till det fysiska. Min dröm med Baby Journey är att man ska kunna gå dit och ta det man vill ha. Att det ska vara ett komplement till det ”verkliga livet”.

Vad tror du är nästa steg för baby-tech?

– Jag tror att branschen varit väldigt traditionell och aningen gammaldags tidigare. Att sitta sju timmar i en aula på en söndag är inte framtidens sätt att lära sig hur man blir förälder. Det kommer att komma smartare lösningar.

Ser du en fortsatt karriär inom tech-världen för din del?

– Det hade varit otroligt kul i framtiden, men nu känner jag att hela mitt hjärta och kärlek ligger hos Baby Journey. Jag vill bygga det bästa universumet för föräldrar och gravida.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.