Speljättarna om rusningen i branschen: ”Aldrig varit lättare med gaming och e-sport”

Fredrik Wester, grundare Paradox Interactive och Jörgen Larsson, vd Stillfront Group.

Gaming och e-sport är hetare än någonsin. Men finns det avkastning för alla investerare som just nu rusar till branschen, eller anar vi en bubbla? Med hjälp av två tunga aktörer – Paradox Interactive och Stillfront Group – reder vi ut läget.

Gaming-industrin fortsätter sin språngmarsch uppåt. Bara i Sverige har de åtta största bolagen ökat sitt börsvärde med över 200 procent i år och tillväxten globalt väntas fortsätta. Vid sidan av spelutvecklingen ökar även intresset för e-sporten ständigt.

De allt hetare och snabbt växande industrierna har gjort att investerare kastar pengar på branscherna i hopp om att hitta nästa stora grej.

– I dag är det lättare att dra igång ett projekt och stämpla det ”gaming” eller ”e-sport” och få en hög värdering. Så är det helt klart, säger Fredrik Wester, grundare och största ägare i svenska spelutvecklaren Paradox Interactive.

Inte tal om någon gaming-bubbla

Bolaget grundades redan i slutet av 90-talet och har gjort den långa resan från en liten aktör till en jätte på den globala spelmarknaden. De lägger i dag en lång lista av kända titlar under sig och har kontor i fyra länder bortsett från huvudkontoret i Stockholm. De har tydligt märkt av den snabba uppgången, men enligt Fredrik Wester är det inte tal om en bubbla som på sikt skulle kunna spricka.

– Det är klart att det har stuckit iväg lite grann och det finns mycket förväntningar inblandade. Något som gör att det kommer att komma in folk som vill tjäna snabba pengar, men det är inget konstigt egentligen, så har det varit i alla snabbväxande branscher.

En annan stor svensk aktör är Stillfront Group. Med en årlig omsättning på knappt 2 miljarder och närmare 1 000 medarbetare är de en del av det svenska spelundret som – enligt branschens egen genomgång – är lika stor som den svenska exporten av pappersmassa eller järnmalm.

Under sig har de 15 spelstudios och omkring 40 speltitlar. Många av dem mobilspel, den del av industrin som omsätter mest och växer snabbast.

– 2020 förväntas 2,6 miljarder människor spela mobilspel och allt pekar på att den siffran kommer fortsätta växa kommande år, säger Jörgen Larsson, grundare och vd i Stillfront Group.

Uppgången har gjort att bolaget skruvat upp tillväxtmålet och siktar nu på en nettoomsättning om 10 miljarder kronor under 2023. Framtidsutsikter som gjort att även Stillfront sett ett ökat intresset från investerare.

Drar till sig lycksökare som vill ha snabba pengar

Men att så kallade lycksökare söker sig till branschen kan ha sina nackdelar. Risken är att det förstör legitimiteten för de bolag som verkat länge i branschen och att det långsiktiga tänket glöms bort, menar Fredrik Wester på Paradox Interactive

Samtidigt blir det allt lättare att urskilja lycksökarna. 2016 börsnoterades Paradox Interactive och bara på de fyra år som gått har det hänt mycket med den ökande gruppen av potentiella investerare.

– Jag möter allt från glada amatörer som tycker det är roligt med spel och hört att det växer snabbt till folk som har väldigt bra koll på säljsiffror och kvartalsrapporter. Men det man kan konstatera är att andelen med mer kunskap har ökat markant jämfört med när vi noterade bolaget. Det är en otrolig skillnad.

Finns inga genvägar till framgång

Men var finns egentligen avkastningen på alla de pengar som går in i branschen? För Fredrik Wester är svaret enkelt och långt ifrån spektakulärt.

– Det extremt tråkiga svaret är att man konsekvent måste leverera kvalitativa produkter med långsiktighet. Det är det enda som ger avkastning i branschen.

Vad är nästa stora fenomen då?

– Det är svårare att säga. Jag tror att vi kommer se spel med mycket längre livstid. Tidigare har utvecklare släppt ett eller två spel om år, men i dag släpper man spel som mer är en pågående service. Trenden är också att spel blir mer än bara spel. De blir en social hub där man möts och verkligen umgås, till skillnad från sociala medier där man postar lite bilder och skryter om sitt privatliv, säger Fredrik Wester.

Stillfront Group och vd:n Jörgen Larsson ser samma mönster.

– Vi ser också att många stora aktörer rör sig mer mot en mer datadriven free-to-play-modell och bort från den klassiska premiummodellen, där kunden betalar ett högt engångspris för ett spel utan att kunna testa det först.

Inget av bolagen har – i nuläget – planer på att även satsa inom den allt hetare e-sportsarenan, men följer utvecklingen med intresse. Anledningen är bland annat att de större utvecklarnas affärer redan går så bra att e-sport mer skulle vara ett fönster för marknadsföring.

– Det låter som att vi lyckas med allt, men så är det inte. Vi är däremot bra på att stänga ner saker som inte funkar och vet att några av de projekt som vi startar i dag, inte kommer att fullföljas. Vad var det Warren Buffet sa? Det är lätt att bli miljardär. Det är bara att ta fler bra beslut än dåliga, säger Fredrik Wester.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.