Axel Johnson om framtiden: “Ska förnya oss till 50 procent”

Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson-koncernen vid Techarenan Summit 2020.

Hur gör man för att en framgångssaga inte ska ta slut? I Axel Johnson-koncernen jobbar man ständigt med mål och strategier för att hålla sig relevant. Vd:n Mia Brunell Livfors ger några exempel i samband med hennes deltagande på Techarenan Summit den 13 november.

Förändring- och förnyelsekraft lyser igenom när man besöker Axel Johnsons-koncernens sajt. Tidigt möts du till exempel av citatet: ”Om tio år kommer minst 50 procent av Axel Johnson bestå av verksamheter vi inte ägnar oss åt idag.”

Formuleringen är resultatet av det mål som sattes 2015 och kallas 10/50. Ett mål som handlar om vikten av just förnyelse, något som Axel Johnson-koncernen i sin snart 150-åriga historia verkligen tagit fasta på.

– Det kan vara helt nya branscher och bolag, men framför allt handlar det om förnyelse inom våra befintliga verksamheter. Det kan vara nya produktkategorier, nya egna märkesvaror, ökad försäljning i nya kanaler och det kan vara att vi går in på nya marknader. Självklart kan det också vara helt nya verksamheter – som med vårt nya affärsområde AxSol där vi investerar i solenergi – men i huvudsak ser vi att det handlar om förnyelse i våra befintliga verksamheter, säger Mia Brunell Livfors, vd för koncernen.

Hur ligger ni till med målet?

– Hittills håller vi faktiskt takten. Fem år efter att målet sattes är vårt förnyelsemått en bit över 30 procent.

Är det några verksamheter som ni inte tror kommer att finnas om tio år?

– Vi har ett långsiktigt perspektiv på alla våra verksamheter och tänker mer kring addition än subtraktion. Däremot ser vi ju en stor rörelse inom våra verksamheter – inte minst under det här året med corona-effekten har vi ju sett en enorm acceleration från fysiskt till digitalt. Under andra kvartalet ökade Axfood sin e-handel med 128 procent, apoteksmarknaden har exploderat online, och så vidare. Den rörelsen kräver en stor förnyelse, säger Mia Brunell Livfors.

Ett annat initiativ för att hela tiden ligga steget före är projektet Axinsight. Det är ett koncernövergripande samarbete sedan 2017 och berör datadriven affärsutveckling. Syftet är att stärka bolagens förmåga att tillvarata data för att skapa ökad kund- och affärsnytta.

– För en företagsgrupp som i huvudsak består av konsumentnära verksamheter är det naturligtvis helt avgörande att förstå sina kunder, för att kunna ge de mest relevanta erbjudanden, vid rätt tillfällen. Vi har tagit väldigt stora steg under de senaste åren, en period då våra bolags e-handelsandel har vuxit från nära noll till över 25 procent. Men jag är övertygad om att vi hittills bara skrapat på ytan, det finns så mycket kvar att göra, inte minst inom AI och automatisering, säger Mia Brunell Livfors.

Vad har ni dragit för lärdomar på de tre åren som projektet varit i gång?

– För fem år sedan var det en liten handfull människor som var specialiserade inom avancerad dataanalys, när vi nu samlar den gruppen så är det ett hundratal. Men det är viktigt att betona att det inte bara handlar om de här specialisterna, utan jag är övertygad om att mängder av personer och roller måste höja sin kunskapsnivå inom data och analys, för att vi ska kunna förverkliga potentialen. Därför har vi under de senaste åren utbildat nära 2 000 personer i våra bolag, genom vår centrala Axinsight-funktion.

På det digitala eventet Techarenan Summit den 13 november deltog Mia Brunell Livfors i ett panelsamtal om hur man kan använda AI och tech som hävstång för hållbarhetsarbete. Se panelsamtalet i spelaren nedan:

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.