Climeon vann Industins pris i Techarenan Challenge 2020

Climeons vd och grundare Thomas Öström efter segern i Industrins Pris i Techarenan Challenge 2020

När den sjunde upplagan av Techarenans entreprenörstävling Techarenan Challenge 2020 avgjordes under fredagen stod Climeon som vinnare av Industrins Pris.

Climeon var ett av de 50 finalbolagen som valts ut från drygt 450 bidrag som inkommit till årets tävling. Bolag från hela norden har sökt till tävlingen och finalisterna är verksamma inom olika branscher som till exempel miljöteknik, medicinteknik, e-hälsa, fintech, edtech, mobilitet med flera. 

Vinnare av industrins pris: 

Motivering från Juryns ordförande, Patricia Kempff, Näringspolitisk chef på Teknikföretagen:

“Det här bolaget bidrar med sin teknik till lösningen på en av de största utmaningarna i världen av idag, tillgång till miljövänlig energiförsörjning. Företagets egenutvecklade teknik tillvaratar energin i lågtempererad geotermisk värme och spillvärme för att generera elektricitet.

En billig och förnybar energikälla med potential att ersätta mycket av den energi som idag kommer från kol, kärnkraft, olja och gas. Med sin innovativa teknik och sina geotermiska kraftverk har Climeon potential att göra en fantastisk insats för en bättre miljö för alla.”

Vinnarna får en plats på Techarenans vinnardelegation som kommer att äga rum i november 2021. Tidigare års vinnardelegationer har varit i Sydkorea, Brasilien, USA samt Japan.

Thomas Öström, vd och grundare, hur känns det?

– Är det något pris jag hade hoppats på att vinna så är det just industrins pris. Det är ju respekt och uppskattning från industrin som man vill ha, så jag är jätteglad och nöjd. Det är ett viktigt och värdefullt pris.

Priset, en plats i vinnardelegationen, hur tänker du kring det?

– Jag tycker bara det är jätteroligt. Framförallt eftersom det säkert finns andra spännande bolag som man får träffa och det är ju en av de grejerna dom är mest värdefullt med en sån här resa.

– Det skulle vara kul om den går till någon marknad där vi inte är. Till exempel skulle det vara intressant att åka till Sydafrika.

2020 ett speciellt år, hur har det påverkat er?

– Det har påverkat oss jättemycket. I princip alla projekt och nya affärer har blivit försenade. Men å andra sidan så har vi hunnit med att förbereda oss för andra saker. När vi tittar tillbaka kommer vi nog se 2020 som ett fartgupp på vägen.

Om Climeon:

Climeon är ett produktbolag inom energiteknik som marknadsför och säljer sin egenutvecklade teknik, Heat Power-systemet, som tillvaratar energin i lågtempererad geotermisk värme och spillvärme (dvs varmt vatten) för att generera elektricitet.

Heat Power är en billig och förnybar energikälla med potential att ersätta mycket av den energi som idag kommer från kol, kärnkraft, olja och gas. 2015 gjorde bolaget sina första installationer hos SSAB och Viking Line, där Heat Power-tekniken omvandlar spillvärme till grön el. Sedan dess har bolagets orderstock vuxit till cirka 800 miljoner och bland kunderna återfinns storbolag som Maersk och Virgin Voyages.

2018 blev Climeons första geotermiska kraftverk färdigt, och man producerar nu grön el från varmvatten på Island. Bolaget också färdigställt ett geotermiskt kraftverk i Japan och vunnit ordar i Taiwan. Bolaget var också det första någonsin utanför Nordamerika att ingå ett samarbete med Breakthrough Energy Ventures, energifonden som backas av bland andra Bill Gates, Jeff Bezos, Masayoshi Son med flera.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.