Nu startar Sweden Innovation days – visar upp Sverige som världsledande inom AI

Regina Summer, Vinnova, Sweden Innovation Days

Under tre dagar, 17-19 november, kommer startupföretag, storbolag, inkubatorer och makthavare från nio länder att – helt digitalt – få bekanta sig med svenska motsvarigheter när Sweden Innovation Days genomförs för första gången. Huvudfokus ligger på tillämpad AI samt att lyfta det innovationsarbete som Sverige gör inom området.

Huvudarrangör för det 100 procent digitala eventet är Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Till sin hjälp har de organisationen AI Sweden samt Ignite Sweden som sammanför startups med storbolag.

Flera svenska experter och aktörer inom tillämpad AI finns på deltagarlistan, men inbjudna är även motsvarande aktörer och makthavare från nio länder som Sverige pekat ut som viktiga innovationspartners.

– Vi vill hjälpa aktörerna i Sverige att skapa en plattform där man kan visa upp internationellt och att hitta rätt partners ute i världen. Men vi vill också visa upp Sveriges AI-landskap och de områden där vi är vassa inom tillämpad AI, säger Regina Summer, som är ansvarig för eventet hos Vinnova.

Späckat tredagarsschema

Några AI-områden där Sverige ligger i framkant är smart industri, mobilitet, klimat och hälsa, vilket diskuteras under första dagen på eventet. Även AI:s påverkan på framtidens demokrati och en jämförelse mellan Sverige och Kanada samt Sverige och Japan, som alla kommit långt i sina AI-satsningar, kommer att lyftas under konferensens första dag.

Dag 2 ger utrymme för kunskapsutbyte när olika innovationsmiljöer – oftast inkubatorer – i de nio utpekade länderna håller workshops kopplat till en inkubator i Sverige.

Den sista dagen är det matchmaking som står på temat. Där har inkubatorerna från de nio länderna valt ut tio startups och fem storbolag som kommer att matchas med motsvarande antal från Sverige.

– Detta kommer att bli ett matchmaking-event i rekordnivå med över 450 möten under mindre än tolv timmar, säger Regina Summer och fortsätter:

– Förhoppningen är att eventet leder till affärer för aktörerna, men får de inte affär så kanske de hittar en partner de kan gå in i ett innovationsprojekt tillsammans med, eller så hittar de en partner för ett mobilitetssamarbete där man utbyter personal och kunskap. Det finns så mycket eventet kan generera i och det ska bli spännande att följa upp om sex månader.

Under tre dagar sker Sweden Innovation Days. Foto: Vinnova.

Coronapandemin gav idén

Det är första gången som Sweden Innovation Days arrangeras och bakgrunden är det tomrum som coronapandemin skapat.

– Vi beklagade oss över att många av de stora tech-eventen världen över var inställda på grund av coronaviruset, och då kom vi fram till att vi gör ett digitalt globalt event själva i stället.

Veckan innan eventet hade över 2 300 personer från 55 länder anmält sig. Men även om ett högt deltagarantal är kul, ligger fokus för Vinnova på att fånga intresset från tunga aktörer i de nio utpekade länderna. Till exempel har flera personer från Kanadas utrikesdepartement och Brasiliens regering anmält sitt intresse.

– Vi vill ju sedan att dessa personer går till sina kollegor och berättar om vad vi gör här i Sverige och att de ska prioritera oss i deras internationella satsningar, säger Regina Summer.

Hur bra är vi i Sverige på AI då?

– Vi ligger ju med där i toppen, absolut. När det kommer just till tillämpad AI så har vi verkligen en chans att vara världsledande.

Vilka är de störst utmaningarna?

– Det är nog klassiskt. Svenska innovationssystemet är helt fantastiskt och en av de bästa i världen, men ganska spretigt. Alltså att alla kör sitt eget race, vilket är fantastisk på ett sätt. Men vi kan jobba mycket mer tillsammans. Vinnova har länge satsat på att skapa en neutral plattform i Sverige där flera aktörer kan gå samman och bli starka ihop i ett så pass litet land.

Vad ser ni för trender inom AI?

– Jag tror att vi måste sluta fokusera bara på tekniken. Utan, som vi gör under eventet, fokusera mer på tillämpad AI. För det finns väldigt coola initiativ i Sverige som är häftiga tillämpningar utan att tekniken är något att skryta om egentligen, säger Regina Summer.

Som exempel lyfter hon hälsa- och sjukvård där Sverige nu har ett landsomfattande innovationsprojekt under namnet Informationsdriven vård.

– Det är en av de sektorer som står inför utmaningar som inte kan lösas med enbart mer resurser och dagens arbetssätt. Fokus med projektet är att sprida tillämpningen av de modernaste verktygen, framförallt AI för att vi ska få nya insikter kring hur vi kan utveckla vården.

Eventet pågår från den 17 till 19 november. Förutom Sverige, Kanada och Japan deltar aktörer från de strategiskt utpekade länderna USA, Brasilien, Israel, Frankrike, Tyskland, Sydkorea och Indien. Anmäl dig här:  https://swedeninnovationdays.confetti.events/

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.