Förvånansvärt stark export i pandemin: ”Djupt imponerad över svenska bolagen”

Annie Lööf (C), Carl-Johan Karlsson, EKN, Peter Dalmalm, Nordea, Katja Lindvall, Moving Floor och Michael Lantz, Accedo på Techarenan Summit 2020. Foto: Tommy Fondelius

Svenska exportbolag har generellt klarat sig bra under coronakrisen. Men effekterna slår olika beroende på bransch och vart man exporterar. När Europa backar går till exempel exporten till Asien framåt.

Liksom för många andra har det varit ett konstigt år för den svenska exportmarknaden. Där coronapandemin slog till var oron och osäkerheten skyhög, men nu, mer än ett halvår senare pustar många ut.

– De svenska bolagen mår förvånansvärt väl. Summa summarum ser vi väldigt få konkurser och bolagen har lite grann svultit sig ur krisen. Sedan tror jag att de statliga stöden också haft inverkan, men jag är djupt imponerad över hur bolagen har klarat krisen, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME och Midcorp på Exportkreditnämnden, EKN i ett panelsamtal om just export vid Techarenan Summit 2020.

Samtidigt väntar en fortsatt osäker period med en andra smittovåg och Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, trycker på vikten av fortsatt stöd från statligt håll.

– Det återstår månader av knaper ekonomi för många branscher. Mitt perspektiv är ju att om regeringen och staten lägger restriktioner som drabbar svenska företag så måste regering och stat även vara beredda att ge kompensation. Jag tror att vi kommer se påverkan på svensk ekonomi under lång tid framåt. Vi är beroende av export. Vissa företag och branscher kommer kunna se sig som vinnare i detta, medans de för andra kommer vara oerhört tufft.

Se panelsamtalet här:


Peter Dalmalm, Head of Business Banking på Nordea Sweden delar bilden av att många hittills klarat sig bra, men tycker nästan att bolagen är lite för försiktiga.

– Man vill ju inte låna sig ur en kris, det förstår jag ju, men det är viktigt nu att vi känner att vi vågar. Osäkerhet inför en andra pandemivåg är helt förståeligt. Men det finns ju kapacitet i systemet att växla ut, både hos banksystemet och i det statliga systemet, men det finns en passivitet och man är lite försiktig just nu.

Skulle precis starta när pandemin slog till

Precis hur lindrigt bolagen kommit undan beror på vilken bransch de verkar i och vart i världen de exporterar. Carl-Johan Karlsson på EKN ser till exempel att de som exporterar till Asien – 12 procent av den svenska exporten – klarat sig bättre än de som exporterar ut i Europa.

Ett företag med stort fokus på just Asien är Moving Floor som är ett miljöteknikföretag i lantbruksbranschen. De erbjuder automatisk rengöring för lantbrukets djur med syfte att göra gårdarna mer hållbara och minska antibiotikaanvändningen.

Vid årsskiftet signerade de ett joint venture-avtal med en kinesisk grisproducent och skulle precis starta tillverkning och försäljning på den kinesiska marknaden när pandemin slog till. Projektet står nu på vänt, men grundaren Katja Lindvall ser hoppfullt på situationen.

– Vår partner är ännu mer taggad på att komma i gång, och så fort vi får förutsättningar att starta så kommer vi göra det. Situationen under pandemin har ju också givit oss ett år med nya möjligheter att starta andra projekt, så vi ser ljust på framtiden, säger hon.

Ett svenskt företag som haft det betydligt trevligare under pandemin är Accedo. De säljer mjukvara till bolag som lanserar moderna videotjänster, och kunderna är allt ifrån stora mediebolag som HBO och Universal till nationella teleoperatörer.

– Under pandemin har slutkundsbeteendet förändrats snabbare. Det är fler som sitter hemma och tittar på Netflix och Disney, och det gynnar ju oss på lång sikt. Men på kort sikt har vi samma problem som många andra bolag. Att affärer och projekt pausats, säger grundaren Michael Lantz.

Panelen under samtalet om svensk export. Foto: Tommy Fondelius.

Varken Accedo eller Moving Floor har behövt använda sig av statliga stöd under pandemin, men ser generell förbättringspotentialt i Sveriges arbete med att stötta företag som siktar utomlands.

– Det som vi skulle behövt hjälp med i början är internationaliseringen. Svenska bolag tänker ofta globalt från dag 1, men det är lite för mycket att man måste uppfinna hjulet gång på gång. Det skulle finnas något enklare sätt att få kunskapen för att starta upp i olika länder i stället för att alla ska kontakta nya jurister för dyra fakturor. Så det är något som jag saknar snarare än ett pengastöd, säger Michael Lantz från Accedo.

Kommer säkra 2 miljarder i stöd till tillväxtbolag

Samtidigt är det just fler ekonomiska stöd som är på gång. Till årsskiftet 2021 kommer EKN att rulla ut 2 miljarder svenska kronor till svenska tillväxtbolag för att fortsatt tackla coronakrisen.

Pengarna kommer från EU-kommissionen som avsatt 250 miljarder kronor att dela på för 25 medlemsländer. Det innebär att Sverige får cirka 10 miljarder och EKN ser ut att bli en av de första aktörerna att säkra medel.

– Vi väntar fortfarande på sista beskedet, men jag vill ändå säga det att det här ska komma tillväxtföretagen till godo, säger Carl-Johan Karlsson.

Beskedet välkomnas av bland andra Peter Dalmalm på Nordea.

– Det är ju glädjande för hela banksystemet så klart. Vi har ju en delad affär i det här och gör ju mycket gemensamt. Med ett sånt här stöd så kan vi sticka ut ännu mer och hjälpa våra svenska företag med att nå ut med exporten.

Annie Lööf håller med, men menar samtidigt att Sverige nu har ett ypperligt läge att – vid sidan av krispaket och omställningsstöd – även bygga svensk export på lång sikt.

– Business Sweden, Vinnova och andra myndigheter är viktiga aktörer för svensk export och tillskott har gjorts där i den budget som gäller från årsskiftet. Men sedan stämmer det att det är mycket annat som behövs. En sådan del är att ha goda företagsvillkor. Har vi bra villkor vad gäller skatter och regelverk så är det ju så mycket enklare att bygga bolag lokalt för att verka globalt.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.