Megatrender, entreprenörer, innovation och hållbarhet i fokus på Techarenan Summit 2020

Näringsminister Ibrahim Baylan (S), Susanne Najafi, grundare Backing Minds, Mia Brunell-Livfors, vd Axel Johnson var några av de som deltog

Innovation, trender och framtidsspaningar stod i centrum när företagsledare, entreprenörer och politiker samlades på det livesända eventet Techarenan Summit från Waterfront i Stockholm. Vid sidan av samtalen pitchade finalbolagen i Techarenan Challenge och vinnare i fyra kategorier utnämndes.

Panelsamtalen och keynotes avlöste varandra när Techarenan Summit arrangerades på studioscenen i Waterfront i centrala Stockholm. Eventet, som i vanliga fall sker inför tusentals åskådare på plats, sändes i år ut digitalt via livestream. Parallellt med diskussionerna på huvudscenen pitchade finalbolagen i Techarenan Challenge, där tittarna fick vara med och rösta fram vinnaren i Publikens pris. Juryn för Social Impact Award, AI & Technical Edge Award samt Industrins Pris offentliggjorde vinnarna från huvudscenen på plats i Waterfront.

Innovation och entreprenörskap låg som vanligt till grund för samtliga av de olika panelerna på scen, och många samtalsämnen under årets Summit kopplades till den rådande pandemin.

I ett panelsamtal om att skapa tillväxt och främja svensk export pratade Centerpartiets ledare Annie Lööf om vikten av fortsatt stöd från politiken när fler restriktioner, som riskerar att slå undan benen på svenska företag, sätts in. Men hon pratade även om det positiva i det digitala språng vi tagit under pandemin och förutsättningarna att bygga ett starkare svenskt företagsklimat i efterdyningarna av pandemin.

– Om vi från politiken ställer upp och ser till att göra nödvändiga systemförändringar inom offentlig sektor så tror jag att vi kan använda den här tragiska pandemin till något som kan bygga oss starkare framåt. Här har vi en möjlighet att kicka igång ekonomin igen efter att ett vaccin kommit på plats.

Centerpartiets Annie Lööf var med på länk ifrån hemkarantänen. Foto: Tommy Fondelius.

Situationen under pandemin

Näringsministern Ibrahim Baylan (S) pratade om de rekordhöga summorna som gått ut i stödpaket och åtgärder under pandemin. Men även om hur fortsatt starkt Sverige är när det kommer till innovation och startups.

– Om man jämför Sverige med övriga Europa, vilket EU-kommissionen brukar göra, hamnar vi nästan alltid topp-3 och de senaste åren har vi varit etta, sa han i ett panelsamtal om Sverige som plattform för världens bästa entreprenörer tillsammans med bland andra Susanne Najafi, grundare av riskkapitalbolaget Backing Minds.

Under rubriken Globala megatrender pratade Googles Sverigechef Anna Wikland om vikten av ”reskilling” och att kompetensoptimera under pandemin, som medfört ett digitalt språng för många företag.

– Reskilling har varit viktigt länge i digitaliseringen, men nu i den här extremt snabba accelerationen så krävs det ännu mer. Det gäller alla, vi måste se till att hela tiden fortsätta utbilda oss så att vi kan använda all ny teknik och nya verktyg, sa hon och fick medhåll av Henrik Henriksson, vd Scania, Alexander Norén, techkorrespondet på SVT och Anders Fast, Managing Director på Baker McKenzie.

Googles Sverigechef Anna Wikland i panelsamtalet om globala megatrender. Foto: Tommy Fondelius

Explosion av AI-lösningar på ingång

Under dagen berördes även ämnen som AI och hur man kan använda nya tekniska lösningar och system för att arbeta mer hållbart. Här är möjligheterna snudd på oändliga och utvecklingen kan komma att explodera bara de närmsta åren konstaterade panelen som bestod av Mia Brunell, vd Axel Johnson-koncernen, Monica Lingegård, vd för SJ, Peter Lundin, VP Research & Development på Huawei, Per Wallentin, vd på Knowit och Johannes Boson, vd Telge Energi.

– Jag tror att vi kommer se en massiv utveckling de närmsta fem–tio åren på det här området, och jag tror vi kommer att se system som blir autonoma och att vi accepterar att de faktiskt blir det. Jag tror att vi kommer att komma till ett läge där vi helt ger tilliten till att de här systemen faktiskt fungerar, sa Peter Lundin på Huawei.

Panelen pratade även om vikten av att använda systemen och dess insamlande av data på ett varsamt sätt. Både i relationen mot kunder och AI-skapade erbjudanden, men också att själva insamlandet av data sker på ett miljövänligt sätt.

– Att flytta data från till exempel en bil upp till molnet, och att processa så mycket data, det kostar enormt mycket energi. Det måste vi också fixa. Det är väldigt farligt att göra fel saker, när det kommer till energieffektivitet, sa Per Walletin, vd på Knowit.

– Vi på SJ pratar mycket om att säkerställa konsumentmakt och kundens integritet. Kunden är ändå beredd att bjuda på sin data, men vill då ha något tillbaka som känns attraktivt och värdefullt. Det är ett ansvar vi har att använda den här datan på ett smart sätt så det adderar värde, och där tror jag bara vi är i början, lade Monica Lingegård, vd på SJ till.

Hela panelen i samtalet om AI och hållbarhet. Foto: Tommy Fondelius.

De stod som vinnare

En av höjdpunkterna under dagen var pitchtävlingen där de 50 finalbolagen i Techarenan Challenge 2020 skickat in sina pitchar digitalt som sedan sändes ut live på en digital pitchscen. Därefter utsågs vinnare i fyra kategorier, bland annat i Publikens pris, där tittarna digitalt röstade fram sin favorit.

Vinnare av Publikens pris blev health tech-bolaget Nectarine Health som precis som alla andra vinnare i Techarenan Challenge får åka med på Techarenans nästa vinnardelegation som tidigare år bland annat varit i Brasilien, USA och Sydkorea.

– Med så många fantastiska bolag hade vi inte väntat oss att vinna, men det är en skön känsla och hela teamet är fulladdat med energi att fortsätta jobba, sa Anton Smith, CTO & Head of Product på Nectarine Health efter prisutdelningen.

Vinnare av Industrins pris som delades ut av Teknikföretagen var cleantech-bolaget Climeon, e-healthbolaget Grace Health – som tidigare i år vann Årets startupbolag – tog hem Social Impact Award utdelat av Nordea. AI & Technical Edge award vanns av edtech-bolaget Sana Labs. Priset delades ut av Huawei.

Se prisutdelningen och alla pitchar här. Här ser du även alla panelsamtal och keynote-talare.

Några av priserna i Techarenan Challenge 2020. Foto: Tommy Fondelius.
Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.