Annika Winsth: ”Vi måste visa en rättvis bild av ekonomin, går faktiskt bättre än vad många tror”

Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Foto: Tommy Fondelius/Techarenan

Återhämtningen av världens ekonomier började redan i våras och läget är betydligt bättre än den bild som målas upp. – Svensk export var i augusti tillbaka där den var före krisen. Samma sak gäller BNP och industriproduktionen där Sverige har tagit tillbaka mer eller mindre hela tappet, men det pratar vi väldigt lite om. Det säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Vi har aldrig sett hela världen stänga ner samtidigt och så snabbt som i våras vilket gjorde att det var den djupaste och snabbaste nedgången i modern tid. Men redan från april och framåt så började återhämtningen med Kina i spetsen, säger Annika Winsth, chefsekonom Nordea, på Techarenan Summit

Det finns flera sektorer som blöder, som kultur, idrott och besöksnäringen. Här behövs fortsatt riktat stöd för att hjälpa verksamheterna att överleva så att de finns kvar även på andra sidan pandemin. Det handlar om branscher som är viktiga för ett levande samhälle och som sysselsätter många människor, men ur ett rent ekonomiskt perspektiv står de för en mindre del av svensk ekonomi påpekar Annika Winsth.

– När vi pratar om hur det ser ut i samhället så pratar vi mycket om de sektorer som blöder. Självklart ska vi ta höjd för detta och de behöver riktade åtgärder särskilt när det införs nya restriktioner. Men det är viktigt att komma ihåg att detta bara utgör cirka 3-5 procentenheter av tillväxten eller av sysselsättningen medan exporten står för närmare hälften av BNP. Det handlar om en väldigt liten del av ekonomin som går dåligt men vi glömmer att prata om det som går bra.  

Felaktig grund för beslutsfattande

Att fokusera på det som går mindre bra är riskfyllt och kan ge en oriktig bild att tillståndet representerar hela ekonomin när det i själva verket bara är en mycket liten del av den. Det kan ge en felaktig och skev grund för företagen att fatta viktiga beslut på.

– Om man tror att läget är sämre än vad det faktiskt är så kan det få företag att fatta mer återhållna beslut än vad de borde och påverka företagarna när de ska fatta beslut om investeringar, anställningar eller uppsägningar. Det kan få mycket negativa konsekvenser eftersom det ju är företagen som ska dra oss upp ur det här genom att anställa och producera.

Detsamma gäller för arbetslösheten där de rapporter som får mest uppmärksamhet är de som belyser hur långtidsarbetslösheten har förändrats i förhållande till samma period förra året. Även detta är siffor som ger en mörkare bild än den faktiska helheten menar Annika Winsth. 

– I fokus är arbetslösheten, framför allt långtidsarbetslösheten, men faktum är att redan vid midsommar så började kurvan för arbetslöshet att vika av och statistiken visar att det just nu skapas jobb i Sverige. Den högsta nivån, 9,2 procent, hade vi i juni och sedan dess har arbetslösheten faktiskt minskat och alla län utom två har sjunkande arbetslöshet. 

För Sverige och hela Europa är världshandeln mycket viktig. Våra ekonomier är beroende av att världen öppnar upp och världshandeln och svensk export går helt hand i hand. 

Svensk export tillbaka på nivåerna innan krisen

– Vi har en copy paste mellan exporten och världshandeln. Det vill säga att om världen stänger så får vi problem men om den öppnar finns det bra möjligheter för Sverige. Svensk export var i augusti faktiskt tillbaka där den var före krisen. Samma sak gäller BNP och industriproduktionen där Sverige har tagit tillbaka mer eller mindre hela tappet, förklarar Annika Winsth.

Nu går Europa in i vintern och en andra våg av smitta drar in över länderna som inför olika typer av restriktioner. En stor skillnad mot i våras är att inte hela världen ligger i samma fas och stänger samtidig. Tvärtom tuffar Kina på med stor kraft och har två kvartal i rad uppvisat tillväxt – något som är till stor nytta för svensk ekonomi. 

– Det är en jättestyrka att Kina går före när Europa bitvis stänger ner igen och fungerar som en motvikt. Det är detta som gör att svensk export har kunnat plocka tillbaka delar av sin produktion. En stark kinesisk BNP-siffra är väldigt viktigt för ett Europa som bitvis stängs ner igen. 

Förutom pandemin är det amerikanska valet en mycket central händelse för världsekonomin. För Sverige och Europa är det viktigt att handeln och andra samarbeten hålls igång. Att Joe Biden är för avtal mellan länder till exempel WTO, Nato och Parisavtalet är positivt för vår ekonomi. 

– Detta är väsensskilt från den politik som Donald Trump förde där det snarare var att förvänta att han skulle ta konflikt med Europa. Jag tror även att Biden kommer att vilja ha Europa som allierade mot Kina, menar Annika Winsth. 

Aktiemarknaderna trotsar pandemin

När världen mer eller mindre stängde ner i mars föll finansmarknaderna tvärt men även detta har återhämtat sig och nyligen noterade de amerikanska börserna all-time-high. Att aktiemarknaderna världen över kan stiga så kraftigt trots att vi befinner oss i en pandemi beror bland annat på de extremt låga räntenivåerna. 

– När räntorna är nere på de här extremt låga nivåerna som vi har idag finns det inget riktigt alternativ att placera sina pengar på utan man måste söka sig till mer risk för att få avkastning. Det stora kapitalet ute på marknaden är våra pensionspengar och vi har blivit lovade avkastning vilket betyder att för att pensionsbolagen ska kunna leverera detta så måste de investera i aktiemarknaden. Så då drivs kursen upp med de låga räntorna. 

Nu har vi ett vaccin runt hörnet och det kommer ytterligare att bättra på återhämtningen för världens ekonomier även om det kommer att ta en bra bit av 2021 innan alla har blivit vaccinerade. Men även i detta avseende har Annika Winsth en relativt ljus bild av världsekonomin. 

– Riskgrupperna kommer att prioriteras till vaccinering och när man väl betat av dessa grupper kommer vi andra sakta men säkert att bete oss mer normalt och det gör ju att vi får en större normalitet i ekonomierna. Så varken finansmarknaderna eller ekonomierna kommer att behöva vänta tills alla är vaccinerade. Det kommer att ta tid innan pandemin helt är över men ekonomierna kommer att återhämta sig betydligt tidigare än det.

Se hela presentationen av Annika Winsth här.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.