Bankerna skrattade åt Svea Solars tillväxtmål – nu omsätter bolaget 1 miljard

Erik Martinson, vd och grundare på Svea Solar. Foto: Pressbilder.

Det har gått fort uppåt för det svenska solcellsbolaget Svea Solar. Från studentrummet till Europa, på bara några år. Men tillväxtresan verkar bara ha börjat. – Vi har gjort 1 procent av det vi ska åstadkomma som bolag, säger grundaren Erik Martinson.

2020 var året då Svea Solar flyttade fram positionerna ytterligare. Efter att solcellsbolaget vunnit 2019 års Supergasell som Sveriges snabbast växande företag var steget ut på den europeiska marknaden naturligt och helt enligt plan.

Först ut var Spanien och senare på våren följde Tyskland, Nederländerna och Belgien. Delar i en stegvis etablering på kontinenten.

– Nu är vi i en fas där vi bygger internationellt för att bli ledande i hela Europa och vi kommer fortsätta rulla ut i flera länder. om bara några år ska vi täcka 80 procent av marknaden i Europa, säger Erik Martinson, vd och medgrundare.

Bankerna skrattade åt Svea Solar

Det är just de högt uppsatta målen som drivit bolaget sedan starten 2013, då Erik Martinson och medgrundaren Björn Lind pluggade industriell ekonomi vid Linköpings universitet. Attityden fick till en början folk att höja på ögonbrynen.

– Vi gick till banken med målet att 2022 omsätta 1 miljard kronor. De första två bankerna bara skrattade. Men nu, två år för tidigt, har vi nått dit. Det handlar om att sikta högt samtidigt som man måste vara realist i det. Man får tänka baklänges, att om vi ska nå målet, vad innebär det i dag? Ibland har vi kanske varit lite naiva, men det är det tänket som tagit oss hit där vi är i dag, säger Erik Martinson.

Hur fick ni era första kunder?

– Vi hade kollat på utbudet av solceller på marknaden och kommit fram till att det inte fanns så många utvecklade aktörer. Tanken föddes om att ”vi kan göra det här själva”. Vi började ringa upp tänkbara kunder och ställde ut på någon mässa, fick in några kunder och sedan har vi byggt därifrån.

Nästa ekonomiska mål är att 2025 omsätta 10 miljarder kronor, och nu är det ingen med höjda ögonbryn som skrattar åt Svea Solar längre. Samtidigt anser de själva att de fortfarande bara är i början på sin resa.

Samarbete med Ikea

En viktig del i ett startupbolags tillväxtresa är samarbeten med storbolag och industrin. Partnerskap som, enligt undersökningar, ofta slutar med att båda parter är missnöjda och där skilda förväntningar och krockande företagskultur pekas ut som stora hinder.

Men för Svea Solar handlar det främst om ett lyckat samarbete med möbeljätten Ikea som erbjuder solcellspaneler med Svea Solars produkter.

– Jag tror att den frustration som kan finnas när du som litet bolag med en nischad produkt jobbar med ett stort bolag är att du vill springa fort, medan det stora bolaget ser det som en i raden av alla investeringar. Man måste kalibrera förväntningarna och se till att man får resurser från storbolaget i form av management attention snarare än att de ger en del av sin stora marknadsföringsbudget. Och just det tycker jag att Ikea har varit väldigt bra på.

“Gjort 1 procent som bolag”

Bolagets vision är att i hög grad bidra i omställningen till ett 100 procent förnyelsebart energisystem. Det genom en helhetslösning med solceller i fokus för hemmets elförbrukning, laddning av elbilar och batterilagring.

– Vi har gjort ungefär 1 procent av vad vi ska göra som bolag. Att skapa ett 100 procentigt förnyelsebart energisystem, det är den stora utmaningen. Om Europa har ett fossilbaserat energisystem efter 2050 så har vi totalt misslyckats, säger Erik Martinson.

Hur har ni resonerat i valet av nya marknader?

– Vi gick in i Spanien för att det är en bra och växande solcellsmarknad. Sedan har vi Centraleuropa som kommit ganska långt i utvecklingen och där vi känner att vi kan göra nytta med hela det energisystemet som vi erbjuder och inte bara solcellerna.

Är det något stöd som ni saknat från Sverige när ni gått in på nya marknader?

– Vi har tagit viss hjälp från Business Sweden, men generellt så handlar det om att bygga upp ett team och få lokal kännedom på den marknaden man ska till. Många techbolag har en skalbar modell eller produkt, men marknadsföringen är alltid lokal.

2020 är även ofrånkomligen coronapandemins år och hemarbete har blivit vardag för många företag. Så även för Svea Solar, som var väl rustade digitalt för omställningen och Erik Martinson tycker att situationen lett till att de blivit starkare som bolag. Men att säga upp kontoret och även i framtiden satsa helt på hemarbete är inte aktuellt.

– Jag tror inte att man inte ska underskatta vikten av det fysiska mötet. Att man där skapar en kultur, en känsla och ett driv i företaget. Det är lite som att pendeln slår åt två håll, att antingen ska alla vara inne på kontoret eller så ska ingen vara där, och jag tror vi kommer hamna någonstans där i mellan, och den balansen blir nog ganska bra.

Slutligen, vilka trender ser du inom er bransch?

– Det vi ser är att kunderna blir allt mer medvetna. För tio år sedan var det ganska få som funderade på miljöhot. Nu har många fått upp ögonen för detta och tänker att vi måste gå från ord till handling. Det är en makrotrend i samhället som är extremt positivt för oss som bolag men framförallt för planeten, säger Erik Martinson.

Läs fler technyheter och om Techarenans 50 finalbolag 2020 här.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.