Åsa Widell, UNHCR: “Att pengar ständigt är en bristvara driver faktiskt innovation”

Genom ögonscanning registreras många flyktingar berättar Åsa Widell generalsekreterare för Sverige för UNHCR. Foto: Jared Kohler/UNHCR

FN:s flyktingorgan UNHCR arbetar med långt mycket mer än nödhjälp i form av mat och filtar. En rad techinnovationer spelar en viktig roll i arbetet och den ständiga bristen på pengar är faktiskt något som driver innovation, säger Åsa Widell generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

UNHCR startade efter andra världskriget för att hjälpa alla människor som då var på flykt i Europa. Tanken var att flyktingorganet skulle upphöra efter några år. Så blev det som bekant inte. Idag är 80 miljoner människor på flykt, en siffra som inte visar tecken på att minska. Uppdraget UNCHR har från FN är ett tvingade uppdrag som innebär att de har ett ansvar för alla flyktingar så länge som de befinner sig på flykt, men endast en procent av intäkterna kommer från FN, resten måste samlas in genom donationer. 

– Att pengar ständigt är en bristvara gör att det är enormt viktigt för UNHCR att arbetat effektivt och det är faktiskt något som driver innovation, konstaterar Åsa Widell som är generalsekreterare för Sverige för UNHCR, svensk insamlingspartner till FN:s flyktingorgan.

Flyktingorganet finns på plats i världens alla konflikter där det finns flyktingar och de delar ut nödhjälp som mat och filtar och skyddar flyktingars rättigheter. Det är kanske detta som de allra flesta främst förknippar organisationen med, men förutom de basala och livsnödvändiga åtgärderna, som mat och värme så arbetar UNHCR även med olika innovativa tekniker som på olika sätt förbättrar läget för människor på flykt. 

En stor, svår och viktig del av UNHCR:s arbete är att registrera flyktingar. Registreringen ligger till grund för att ge flyktingarna den hjälp de har rätt till och att hjälpa splittrade familjer att återförenas. Till detta använder sig UNHCR av ögonscanning. 

– Plattformen Eyecloud invigdes 2016 och alla biometriska data lagras i UNCHR:s databas. Genom databasen kan man koppla ihop familjer som splittrats och se historik om hur personerna flytt.

Systemet med ögonscanning används på flera platser i världen men just i Jordanien har detta kommit längst och hela 90 procent av alla flyktingar har registrerats genom scanning av deras iris.

– Detta är ett så kallat offentligt privat partnerskap mellan det brittiska företaget Irisguard, UNHCR och en lokal bank i Jordanien. Flyktingmottagandet i Jordanien är effektivt och välfungerande och en viktig hub i Mellanöstern. På flera platser är det vanligt att flyktingarna bor inne i städerna istället för i läger och varje månad får många av dem en summa kontanter insatt på ett bankkonto som de med hjälp av ögonscanning kan ta ut. Alltså inget kort eller pinkod att hålla reda på i en redan kaotisk situation.

Ytterligare exempel på hur techinnovationer hjälper UNHCR att hjälpa är olika initiativ att nyttja solen till att driva hela flyktingläger och att värma upp och rena vatten från skadliga mikroorganismer.

– Ofta drivs flyktingläger med hjälp av diesel och utövar stor belastning på miljön. Lägret Azraq i Jordanien där det bor cirka 40 000 människor drivs nästan helt av solpaneler som har skänkts av IKEA foundation. Detta ger säkrare tillgång till en annars ganska så svajig tillgång på el. Att kunna ha upplyst på kvällarna handlar bland annat mycket om säkerhet inte minst för kvinnor och flickor som kan vara mycket utsatta i lägren.

Den svenska uppfinningen Solvatten är en kombinerad vattenrenare och vattenvärmare. Med solens hjälp värms och renas 10 liter vatten i speciella dunkar – utan kemiska tillsatser, elektricitet eller avancerade filter. Den här metoden används bland annat i Uganda i större skala och ger rent och varmt vatten till människor i flyktinglägren. Solvatten har donerat tusentals dunkar till UNHCR.

Men UNCHR arbetar även i andra änden. I ett samarbete med Microsoft har organisationen startat app-factory i Malawi där deltagarna inom ramen för en certifierad microsoftutbildning ska koda lösningar på olika vardagsproblem, och i Rawanda, Kenya och Malawi har kodningsutbildningar startats, ibland helt inriktade på flickor. 

– Ansvaret för UNHCR är så långvarigt, människor är på flykt under många år. Från att vara en katastrofapparat har vi nu även en utvecklingsfunktion där är det viktigt att ge möjlighet till utbildning. Målet är att kodningsskolorna ska kunna leda till försörjning och att det ska finnas möjlighet att arbeta med uppdrag på distans. En försvårande omständighet är dock både osäker eltillförsel och internetuppkoppling. UNHCR driver frågan om allas rätt till uppkoppling för vi vet att det är en avgörande faktor när det kommer till utbildning. 

Inom UNCHR finns en innovationsenhet och en liten del av alla donationer går till att kunna hålla denna viktiga del av organisationen igång. Förutom att bedriva egen utveckling och innovation så stöttar organisationen även lovande projekt och tar emot gåvor i form av färdiga produkter som kan vara till hjälp ute i fält.

– De som har en färdig innovation som de tror kan hjälpa flyktingar är välkomna att kontakta oss. Men vid gåvor måste det handla om ganska stora volymer annars blir distributionen för dyr. Vi kan även förmedla kontakt till vår internationella innovationsenhet.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.