”Alla letar efter nästa vegetariska proteinkälla”

Mycorenas protein Promyc och Anton Johansson, CFO på Mycorena.

Att äta vegetariskt och hållbart blir allt viktigare för många konsumenter. Länge har de dominerande alternativen till animaliskt protein varit soja och ärta. Men Göteborgsbolaget Mycorena säger sig ha utvecklat framtidens val, i form av svamp producerad genom fermentering.

Fermentering för att framställa livsmedel har varit en beprövad metod för människan i över 10 000 år och har givit oss produkter som öl, vin, ost och yoghurt. Nu vill foodtech-bolaget Mycorena rikta ljus på fermentering igen.

– Både producenter och i förlängningen konsumenter letar efter vad som är framtidens mat. En trend som är gynnsam för oss eftersom vi har en produkt som inte finns någon annanstans, säger Anton Johansson, CFO på Mycorena.

Bolaget grundades 2017 i Göteborg efter att vd:n Ramkumar Nair avlagt sin doktorsexamen i industriell bioteknologi. Under tiden för sin forskning utvecklade han en metod för att använda fermentering med så kallade filamentösa svampar för att producera ett näringsrikt protein.

Från fiskfoder till mat

Först var tanken att använda proteinet i industrin för fisk- och djurfoder, men intresset var även stort från livsmedelsindustrin där Ramkumar Nair märkte att de stora spelarna letar efter nästa stora proteinkälla.

– För vår del handlar det även att de främsta vegetariska proteinkällorna ärta och soja har en produktion som är extremt koncentrerad. Till exempel står ett fåtal länder för all produktion av soja. Blir det då handelsrestriktioner som under pandemin så är hela systemet sårbart. Vår fermenteringsprocess är helt oberoende av klimat, väder och vind och råvarorna kan hämtas lokalt i hela världen, säger Anton Johansson.

Planerna lades om och 2019 var både grundteam på plats och produkten Promyc lanserad för att helt riktas mot producenter inom livsmedelsindustrin. En snabb resa i en annars ganska traditionell och trögflytande bransch.

– Vi befinner oss i en marknad där trenderna är urstarka och det finns många makter i marknaden som ger draghjälp, vilket varit gynnsamt för oss. Men sedan är det klart att vi inser att vi uppnått väldigt mycket på kort tid. Något som har att göra med att vi satt ihop ett starkt team där alla är passionerade över det här och vill göra skillnad.

Hur fick ni era första kunder?

– När vi väl ställde om till att bara fokusera på livsmedelsindustrin så hade vi redan ett rykte om oss som ett innovativt bolag med en bra lösning och de första kunderna kom till direkt till oss.

I dag står Mycorena inför en ny investeringsrunda för att sedan kunna skala upp både tekniken och affären. 2022 ska en industriell anläggning stå redo att producera Promyc i stora mängder. Anläggningen blir den första av sitt slag i Skandinavien, och ska utgöra startskottet på en internationell expansionsplan. Något som kan bli en utmaning då många vittnar om att investerarklimatet hårdnat under coronapandemin.

– Jag tycker det är olika perspektiv. Tittar man på data för investeringar så har ju intresset för just lösningar inom livsmedelsindustrin ökat. Vi tror ju att det dels har att göra med att pandemin riktat fokus mot hur viktig mat varit i hela skeendet med ohållbar djurhållning som bidrar till att sjukdomar sprids, men också att dålig kost och grundhälsa ökar risken för att man ska bli riktigt sjuk, säger Anton Johansson.

Är det extra svårt att bevisa sig i livsmedelsindutrin?

– Ja och nej. Vi känner generellt att branschen är förändringsbenägen och villig att ta till sig ny innovation från startups som oss. Men samtidigt vill etablerade aktörer verkligen känna sig säkra på att det man lanserar kommer att gå bra. Sedan finns det utmaningar i att livsmedelsbranschen är så hårt reglerat. Det ställs extrema krav på kvalité och säkerhet.

Vad skulle det betyda att få ut er produkt brett?

– Vi vet att påverkan på att göra det här i riktigt stor skala skulle vara enorm. Både för människa eftersom produkten är väldigt näringsrik, men framförallt så finns det enormt stora vinster att hämta när det gäller hållbarhet. Den här fermenteringsprocessen är extremt klimatvänlig metod för att ta fram mat.

Under 2020 lanserade Mycorena själva den första produkten baserat på Promyc. Ett resultat av att den första vågen under coronapandemin saktade ner allt på marknaden.

– Vi gav oss själva uppdraget att på 60 dagar ta fram och kommersiellt lansera en egen produkt i liten skala, och det lyckades vi med. På 60 dagar gick vi från en idé på papper till att lansera våra veganska köttbullar som vi sålde lokalt på Ica-butiker i Göteborg och direkt till konsument via vår hemsida. Det blev en bra möjlighet för oss att visa industrin att det här är ett exempel på vad de skulle kunna göra med Promyc, säger Anton Johansson.

Slutligen, vilka trender ser ni i er bransch?

– En trend som vi ser växer otroligt mycket är just diskussionen om var proteinet ska komma från i grunden. Producenterna tävlar om att vara först med att kommersialisera helt nya proteinkällor, och produkter baserade på fermentering har enorm potential att möta detta behov. Tittar man mer konsumentnära så ökar intresset för ”personalized nutrition”, alltså att man som konsument ska kunna välja vad man vill få i sig och när. Något som sätter krav på producenterna att ta fram olika produkter med olika näringsprofiler. Där ser vi också en styrka i vår produkt eftersom den är enkel att anpassa.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.