AI-panelen: ”Grön data är nästa stora grej”

Per Wallentin, Knowit, Monica Lingegård, SJ, Mia Brunell Livfors, Axel Johnson-koncernen, Peter Lundin, Huawei Nordics och Johannes Boson, Telge energi.

Att ha en grön profil på arbetet med artificiell intelligens kommer att bli allt viktigare. Det fastslår AI-panelen vid Techarenan Summit 2020.

Artificiell intelligens eller AI blir en allt större del för många företag, och kan användas på många olika sätt. Men det gemensamma för alla användningsområden är insamlandet och analyserandet av massiva mängder data, och enligt många är vi bara i början av vad som är möjligt.

– Jag tror att vi kommer se en massiv utveckling de närmsta fem, tio åren på det här området, säger Peter Lundin, vice president R&D på Huawei Nordics i ett panelsamtal om AI och hållbarhet vid Techarenan Summit 2020.

Huawei arbetar redan i dag med flertalet AI-algoritmer som säkerställer att företaget och deras kunder effektiviserar utnyttjandet av resurserna. Till exempel att nätet aldrig har överkapacitet. Men enligt Peter Lundin börjar hållbarhetsarbetet när det gäller AI redan i fasen där datainsamlandet sker. Något som kommer bli allt viktigare.

– Data bara för datas skull är inte värdefullt, det måste vara rätt data. Framförallt eftersom läroprocessen för de här algoritmerna kräver en hel del energi. Det gäller att vi tänker på hållbarhetsfrågan redan i utvecklingsfasen. Att vi gör effektiva implementeringar så att de har en grön profil redan där. I dag slänger man in allt möjligt och hoppas att det kommer ut något spännande, men det här kommer att bli allt bättre, säger han.

Peter Lundin, Huawei Nordics i AI-panelen vid Techarenan Summit 2020. Foto: Tommy Fondelius.

Krävs att vi ger systemen makt

Men för att AI ska bli bättre och mer förekommande krävs tillit till systemen från oss människor. Risken där är att tekniken springer ifrån själva tilliten, enligt Per Wallentin, vd på Knowit som bland annat hjälper bolag med digitaliseringsprocesser.

– Definitivt, och det ser vi ju kopplat till det politiska klimatet som vi har nu. Det krävs en enorm transparens, en tillit och lagförändringar för att få saker att hända.

En föregångsbransch i Per Wallentins ögon är bank- och finansbranschen som han anser kommit långt när det gäller att visa kunden att de i slutändan äger sin egen data, något som inger just tillit.

– Fixar man till det i fler branscher då finns det ju enorma effektiviseringsvinster och ökad hållbarhet och lägre kostnader för miljön. Men jag tror att vi står inför många etiska diskussioner i det här framöver.

Bygga kundrelationer via AI

För Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson-koncernen med flera aktörer och varumärken inom detaljhandeln, är frågan om tillit viktig eftersom de främst ser användningsområden för AI inom byggandet av specifika kunderbjudanden.

– Överhuvudtaget så känns det viktigt att bygga upp det här förtroendet, att man måste kunna lita på att man hanterar datan rätt och att det är relevant, annars förstör man ju för sig själv och då är det ingen som vill ha några utskick, säger hon.

Monica Lingegård, vd för SJ är inne på samma resonemang.

– Vi pratar mycket om att säkerställa konsumentmakt och kundens integritet. Kunden är ändå beredd att bjuda på sin data, men vill då ha något tillbaka som känns attraktivt och värdefullt. Det är ett ansvar vi har att använda den här datan på ett smart sätt så det adderar värde, och där tror jag bara vi är i början, säger hon.

Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson-koncernen, ser möjliga AI:s tillämpningar i ett flertal av deras branscher.

AI för att lösa framtidens energisystem

En bransch där AI:s närvaro inte på allvar slagit igenom än är energibranschen. Men samtidigt ser man där ett tydligt behov och vilka möjligheter smarta AI-lösningar skulle kunna ge.

– Vi är på väg in i ett nytt energisystem där vi har mer intermittenta energikällor, alltså sol och vind som inte alltid fungerar och där man kommer behöva ha lagringslösningar. Det kommer behövas en helt annan styrning av det systemet än vad det gör i dag, och där kommer AI kunna göra stor skillnad tror jag, säger Johannes Boson, vd för elbolaget Telge energi.

Ett exempel är att använda AI för väderprediktion och koppla det till energisystemet. AI skulle exempelvis kunna ta hänsyn till utomhustemperaturer och styra hur mycket el som behövs beroende på temperatur.

“Kommer komma till en specifik punkt”

Men oavsett vad som är möjligt när det kommer till användningsområden för AI handlar det till syvende och sist om hur mycket vi vågar släppa på kontrollen, enligt Peter Lundin på Huawei.

– Jag tror att vi kommer se fler autonoma AI-system inom de närmsta åren, och att vi kommer till ett läge där vi slutligen ger full tillit till att de här systemen faktiskt fungerar.

När Per Wallentin på Knowit tittar i samma spåkula ser han att vi kommer ha bättre koll på alla datapunkter inom AI-använding eftersom vi då kommer ha ett 5G-nät på plats. Men han tror även att vi kommer ha lagt över ännu fler beslut i vardagen på AI.

– Jag förväntar mig till exempel att SJ om fem år lägger upp en resplan till mig och kommer med ett förslag, och om något förändrar sig i min planering så ändras även mina biljetter automatiskt.

SJ:s vd Monica Lingegård ger svar direkt. Jag är benägen att ge ett löfte där, det kommer vi absolut att fixa.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.