De gör vaccin i pulverform – vill bli ett alternativ i kampen mot covid-19

Ziccum vill bli ett alternativ i vaccineringen mot covid-19 med sitt pulvervaccin. Foto: Shutterstock.

Svenska life science-bolaget Ziccum har utvecklat en teknik för att göra torra vaccin i pulverform. Något som effektiviserar transporten av vaccin. I år hoppas bolaget ta nästa kliv och på sikt bli en viktig aktör i vaccineringen mot covid-19.

Den inledande vaccineringen mot covid-19 har riktat ljus på svårigheterna i hanteringen av ett vaccin. Framförallt den krävande distributionen med en strikt kylkedjeprocess.

– Det här är inget nytt egentligen, utan en problematik som funnits i 40 år, som man inte tagit så stor hänsyn till tidigare. Men nu har det blivit väldigt uppenbart, och finns det någonting gott i covid-pandemin så är det ju att hela frågeställningen kring vaccinering har lyfts upp på den internationella agendan, och då får vi ju se om det finns en öppning för ny teknologi som våran, säger Ziccums vd Göran Conradson till Techarenan.

Bolagets grundvision är att kunna leverera nödvändiga vacciner till barn i utvecklingsländer. I veckan presenterade de sina mål för 2021 där ett är att få till ett licensavtal för ett eller flera vaccin framtagen med bolagets teknik, men tekniken är applicerbar på alla typer av vaccin och på sikt vill Ziccum även bli en del av vaccineringen mot covid-19.

– Ja, det hoppas vi verkligen att vi kan bli, men det kanske blir andra eller tredje generationens covid-vacciner. Allt inom life science måste ju testat och utprovas, men det kan gå fortare än man tror och kanske inom 2–3 år kan det bli verklighet, säger Göran Conradson.

Läkemedelsjätten håller koll

Läkemedelsföretaget Pfizer, som var de första att få ett vaccin mot covid-19 godkänt, berättar för Techarenan att de ständigt tittar på nya lösningar inom vaccin, men att deras nuvarande distribution funkar bra. Samtidigt skulle ett mindre temperaturberoende vaccin göra skillnad.

– Det skulle underlätta leveranskedjan då man inte behöver transportera vaccinet i ultralåg temperatur som krävs i dag och kan också gynna transport och lagring av vaccin till framför allt utvecklingsländer och till mer otillgängliga områden, säger Malin Parkler, vd Pfizer Sverige.

När skulle man kunna sig på sådana typer av lösningar?

– Vi tittar på sådana lösningar sedan en tid tillbaka men vill inte spekulera i när de kan komma. All forskning inom Pfizer följer rigorösa processer och högsta vetenskapliga standard. Det är detta, i kombination med investering i ny teknologi och resursallokering, som styr hur lång tid det kan ta att få fram en ny lösning. Och resursallokeringen för att bekämpa pandemin är högt prioriterad förstås.

Malin Parkler, vd Pfizer Sverige följer teknikutvecklingen för formuleringen av vacciner. Foto: Tommy Fondelius.

Kan spara energi och pengar

Ziccum, med bas i Lund, startade 2017 som en avgrening från Inhalation Sciences AB som jobbade med att ta fram torra mediciner för inandning. 2018 börsnoterades bolaget, men genomförde i höstas ett listbyte till Nasdaq First North Growth Market och aktien blev tillgänglig för köp den 1 december.

Grundarna bakom är vd:n Göran Conradson, styrelseordföranden Fredrik Sjövall och Per Gerde som är professor i inhalations toxikologi vid Karolinska institutet och den som tagit fram systemet för att få fram pulvervaccinet.

Med tekniken beräknar Ziccum att de – i jämförelse mot traditionell frystorkning av vaccin – kan minska elbehovet med 80 procent, rörelsekostnaderna med 67 procent och investeringskostnaderna med 50 procent.

– Tekniken för hur man producerar vaccin är närmare 100 år gammal. Procedurerna har visserligen förbättrats under årens lopp, men fundamentalt har tekniken inte utvecklats egentligen. Där har vi ju en teknik som erbjuder något nytt i och med behovet av temperaturstabila vacciner, säger Göran Conradson.

Ett annat mål för 2021 är att ta fram en detaljerad plan för att etablera en produktionsanläggning för fyllning och slutförpackning av torra, termostabila pulvervacciner.

– Vi är ett utvecklingsbolag fortfarande, men vi har kommit ganska långt och har en fungerande teknologi. Fokus nu kommer att vara att industrialisera och flytta in den till en miljö där vi kan producera vacciner.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.