Räddar liv på vägarna – nu ska Detecht även bli ett globalt community för hojen

Detecht vill locka motorcyklister världen över. Vd Niklas Ohlsson är själv en stor MC-fantast. Foto: Pressbild.

Detecht har utvecklat en mobilapp som automatiskt larmar vid en MC-olycka. Men användningsområdet är större än så i en värld där sociala medier blir allt mer nischade. Målet: Att bli ett globalt community för likasinnade tvåhjulsfantaster.

Så sent som 2018 lanserade Detecht sin första version av appen och sedan dess har hjulen snurrat på snabbt för Göteborgsbolaget.

I dag har Detecht 170 000 nedladdningar och finns i över 100 länder på sju olika språk. Bolaget har betalande användare i 25 länder, men fokuserar främst på de marknader där motorcykelåkande är möjligt året om, till exempel USA och Australien.

– Under året som gått har vi gått från att vara en helt gratis app till att börja erbjuda premiumfunktionalitet till våra användare. En stor milstolpe som innebär att vi sakta men säkert kan börja generera egna intäkter och inte bara drivas av riskkapital, säger vd:n Niklas Ohlsson, 27.

Det var med honom och medgrundaren Tobias Goldman som resan med Detecht tog fart efter examen vid Chalmers entreprenörskola 2017. Duon parades ihop med två forskare som hade tagit fram en algoritm för att upptäcka trafikolyckor. Med vetskapen om att 5 000 MC-olyckor sker varje år i Europa, samt ett privat intresse, tog idén sedan fart.

– Jag tog mitt första MC-kort när jag fyllde 24, och säkerhetsaspekten har alltid funnits i ryggen och vetskapen att vänner och familj är oroliga när man hoppar på hojen och ska ut och köra själv. Det var det vi nappade på när vi fick den här algoritmidén presenterad för oss, säger Niklas Ohlsson.

Står på tre ben

Appen kan – genom en algoritm och mobila sensorer – känna av en olycka och direkt larma SOS alarm. Något som minskar larmtiderna till MC-olyckor med 50 procent, enligt bolaget. Dessutom kan den live-dela förarens position till nära och kära.

Men utöver säkerhetsaspekten har två andra funktioner lagts till i appen. Dels körfunktionalitet där användaren kan lägga upp resplaner och få tips om rutter. Och dels ett community, där likasinnade kan dela med sig av sina erfarenheter och favoritrutter.

– Det tredje benet är det vi jobbar mest med nu där vi satsar på att skapa ett socialt nätverket för motorcyklister. Motorcyklister är redan ett väldigt aktivt community på sociala medier och där vi vill knyta alla till samma yta, säger Niklas Ohlsson.

Enligt honom är en fördel, som ett bolag med en digital produkt, att man inte behöver lägga stora resurser på att ta sig in på nya marknader.

– Det handlar väl mer om att få en grund i sin användarbas i de olika geografiska marknaderna. Vi jobbar mycket med användargenererat content och då gäller det att få ett ganska brett grepp på varje geografisk marknad, och sedan se det ticka på.

Detechts app för motorcyklister. Foto: Pressblid.

Tuff runda under pandemin

I början av 2021 stängde Detecht en investeringsrunda med Yuncture invest, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, Almi Invest samt två affärsänglar specialiserade på just konsumentappar i ryggen. Men att genomföra en runda under pandemiåret 2020 hade sina svårigheter. Många har vittnat om att investerarklimatet hårdnat, och Niklas Ohlsson håller med.

– Vi har märkt att investerare haft mycket att välja på och då blir det ju lätt att de väljer bolag med lite mindre risk som kommit lite längre. Och bolag som oss, som ligger lite i en mellanfas får lite svårare att nå upp till de höga värderingarna som fanns för ett år sedan.

Hur hanterade ni det?

– Vi fick åka runt och prata med fler än vad vi hade gjort i vanliga fall. Vi har även gått tillbaka till aktörer som vi tidigare haft någon typ av relation till och som följt vår resa under en längre tid.

En viktig del i ett startupbolags tillväxtresa är samarbeten med storbolag och industrin. För Detecht har ett sådant samarbete inte ännu blivit aktuellt. Men skulle möjligheten dyka ser Niklas många fördelar, för båda parter.

– Vi sitter inne på en stor användarbas med väldigt nyttig användardata. Något som till exempel skulle vara intressant för stora MC-tillverkare som har en global marknadsplats med hundratusentals kunder, men där de har svårt att hålla kundkontakten efter en försäljning. Där kommer vi in och kan följa en motorcyklists resa under hela användningen. Ett bra komplement och en stark dataaktör i MC-branschen, säger Niklas Ohlsson.

Vad har varit era största utmaningar på resan?

– Det tuffaste för oss har varit att vi är ett grundarteam utan speciell app-utvecklingskompetens. Så det svåra har varit att hitta rätt personer och få ihop det team vi har i dag. Något jag är otroligt stolt över att ha fått till.

Slutligen, vilka trender ser du inom branschen?

–  Det som är spännande med motorcykelbranschen är att den länge varit så odigital. Den ligger i snitt 15–20 år efter bilbranschen i digitaliseringen. Men det händer mer och mer. Det kommer elektriska motorcyklar som är mer uppkopplade. Det vi kommer med kräver egentligen bara något som gemene man har i dag; en smartphone. Det var precis i den tanken vi skapade bolaget, att ”varför ska du ha en dyr, hårdvarubaserad GPS-enhet på styret när du har all den data som krävs direkt i fickan.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.