Rekryterar förbisedda talanger – gick från McDonalds till miljonomsättning över en natt

Ali Khalil, vd och medgrundare för Miljonbemanning som vill ta vara på potentialen i förorten. Foto: Pressbild

Outnyttjad potential och samhällshinder, det var vad tre unga killar såg i miljonprogrammets förorter. Ur drömmen att ta vara på potentialen föddes företaget Miljonbemanning, och från en dag till en annan tog allting fart.

Det är sommar 2012 i Alby i Botkyrka. De tre vännerna Ali Khalil, Shafik Muwanga och Saleh Karrani har precis tagit studenten och sitter nu och funderar på vad de ska syssla med framöver. Trots att alla tre sökt olika högskoleutbildningar finns det en tanke de inte kan släppa.

– Vi är alla tre födda och uppväxta i miljonprogrammet där vi märkt av en tydlig samhällsutmaning. Under hela uppväxten såg vi så många som hade potential, men som aldrig kom till skott. På något sätt ville vi ta vara på det drivet och engagemanget som finns ute i miljonprogrammen, säger Ali Khalil.

Där och då föddes idén om Miljonbemanning för att försöka fånga upp den bredden av kompetens som killarna sedan länge identifierat. Bolagsform fick bli handelsbolag eftersom större kapital saknades. Därefter följde sena kvällar på McDonalds i Alby där trion skissade på affärsplanen efter långa studiedagar på högskolan. Men att på allvar komma igång med verksamheten var lättare sagt än gjort.

– I början var det väldigt tufft. Vi fick många nej och hade väldigt svårt att sälja in våra idéer. Vi hade ju inga referenser eller tidigare kunder som kunde gå i god för oss, säger Ali Khalil.

Startskottet blev ett löfte

Men över en natt vände allt. Sveriges biståndsmyndighet Sida hade sedan några år tillbaka haft ett projekt tillsammans med Botkyrka kommun där de ville hitta entreprenörer som ville driva företag i u-länder. Projektet hade gått trögt och bara fått in en handfull ansökningar. Något som Miljonbemanning fick korn på.

– Vi kontaktade dem och utan att ha koll sa vi att vi kunde rekrytera 100 personer till projektet för 20 000 kronor. Men vi lyckades väldigt väl och till uppstartsmötet kom 97 personer. Folk hade dragit på sig kostymen och kom med sina affärsplaner och budgetar i handen, redo att pitcha. Det visade det vi redan visste, att förorten var full av entreprenörer. Det fina är att många av idéerna där blev till bolag som är verksamma än i dag, säger Ali Khalil.

Ett år senare kom nästa språng när trion med stöd av Djurgården fotboll anordnade spontanidrott på en fotbollsplan i Alby. En kväll var en storsponsor till Djurgården på plats för att se vad deras pengar gick till. Killarna visste att han var delägare i Mathem, gick fram till honom i mjukisbyxor och pitchade deras bolag. Ett mejl senare hade de en deal där de skickade flera lagerarbetare till Mathem och omsättningen för Miljonbemanning gick från 97 000 kronor om året till 4,4 miljoner kronor den månaden.

Ett språng under pandemin

Grundarna Shafik Muwanga, Ali Khalil och Saleh Karrani.

I dag har Miljonbemanning 176 medarbetare på kontor i sju städer. Ali Khalil verkar som vd och även medgrundarna Shafik Muwanga och Saleh Karrani är kvar i bolaget. De är, enligt dem själva, fortfarande i en tillväxtfas som under året med pandemin snabbats på.

– Vi har varit duktiga på att ställa om människor och få in dem i bristyrken. Innan pandemin var arbetslösheten låg och den största utmaningen var att hitta rätt kompetenser. Men nu är arbetslösheten högre än på länge och de som bor i ytterförorterna drabbas mest. Där har vi gått i och återknutit till vårt grundsyfte: att hitta den där potentialen och ställa om den, säger Ali Khalil.

Något som även snabbats på under pandemin är digitaliseringen av rekrytering- och HR-branschen samt användningen av ny teknik. Ett område som Miljonbemanning försöker vara ledande inom. Tillsammans med Tillväxtverket driver de ett VR-projekt där arbetssökande kan få besöka den tilltänkta arbetsplatsen och utföra kommande arbetsuppgifter virtuellt.

– Det leder till att vi undviker missmatchningar i större utsträckning. Dessutom ger det en trygghet till den arbetssökande, säger Ali Khalil.

Men tekniken kan även användas på högre nivå. Som exempel pekar Ali Khalil på nyanlända som har ingenjör- och teknikfärdigheter, men som inte kan visa upp referenser. Där kan VR användas för att validera den arbetssökandes kunskaper och lättare få denne i jobb.

Exempelbild på Miljonbemannings VR-projekt.

Nya möjligheter i branschen

Men han ser även andra behov och förändringar i branschen. Där de som bemanningsbolag kan skapa jobbmöjligheter åt företag, snarare än tvärt om. En tanke som fötts ur lättillgänglig statistik.

– Det är de små och medelstora företagen som står för de flesta anställningarna och de har inga HR-avdelningar. Här behöver vi titta på nya tillvägagångssätt, inte bara coacha arbetssökande, utan även coacha arbetsgivare och hjälpa till att skapa arbetsmöjligheter.

Vad sker för er den närmaste framtiden?

– Vi går in i 2021 med enorm push och fart. Fler uppdragsgivare uppskattar vår modell och vi siktar på fortsatt organisk tillväxt.

Vad vill ni uppnå på sikt?

– Det är sällan vi vågar drömma på längre sikt, men vi ser att det här fungerar och att behovet finns, men inte bara i de stora städerna. Vi vill gärna nå ut och täcka större delar av landet, säger Ali Khalil.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.