Så har pandemin ändrat bolagens flexibilitet att rekrytera på distans

Monica Lingegård, SJ, Giovanni Fili, Exeger, Maria Hedengren, Readly och Michael Lantz, Accedo.

I och med pandemin har många bolag tvingats ändra arbetssättet och fler arbetar remote. Vi har vi frågat fyra profiler inom näringslivet och tech om de har blivit mer benägna att rekrytera personal som inte jobbar på plats.

Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.

Den här veckan handlar det om rekrytering och om pandemin gjort bolag mer benägna att ta in människor som inte ska jobba i samma stad eller land som bolaget är verksamt.

Monica Lingegård, vd, SJ

Monica Lingegård, vd för SJ. Foto: Tommy Fondelius.

Det är ju alldeles riktigt att även SJ har ställt om och ändrat en hel del arbetssätt under pandemin. Vår kärnverksamhet bedrivs dock i befintliga lokaler, som åkstationer och depåer. För annan verksamhet tror jag att vi kommer att se ökad flexibilitet vad gäller distansarbete.

Men i vår strävan att bli en ännu mer kundorienterad, förändringsbenägen och lärande organisation tror vi att det fysiska mötet och teamwork kommer vara fortsatt viktigt i vår verksamhet, så det är inte aktuellt med distansrekryteringar för vår del.

Maria Hedengren, vd, Readly

Maria Hedengren, vd för Readly.

Vi har hittills inte gjort någon rekrytering som inte är i en av de marknader där vi är verksamma, men visst kan det vara en möjlighet. Vi har medarbetare som bor på olika ställen i Tyskland, England och Sverige som jobbar med oss (inte nödvändigtvis i Berlin, London, Stockholm eller Växjö där vi har kontor) och vi ser att det just nu fungerar väldigt bra när alla jobbar hemma.

I dagsläget så är vi många på Readly som, när det blir möjligt igen, ser fram emot att ses och jobba från kontoret. Samtidigt tror jag att vi kommer ha en större flexibilitet kring arbetsplatsen, då alla kanske inte vill komma till kontoret 5 dagar i veckan. Vi kommer att stötta våra anställdas preferenser och då kanske se över former och rutiner för att det ska fungera som helhet när vi kommer ur den här pandemin.

Michael Lantz, vd och grundare, Accedo

Michael Lantz, vd och grundare för Accedo. Foto: Tommy Fondelius.

Accedo har alltid varit väldigt flexibla med distansarbete och har folk utspridda i hela världen. Vi har därför en stor vana av att interagera med personer som vi inte träffat fysiskt någon gång.

Under pandemin har vi ökat denna flexibilitet och så länge det är en person som vi bedömer kan snabbt komma igång och lära sig sina arbetsuppgifter väljer vi den bästa kandidaten snarare än den som finns i rätt stad. Vi har goda erfarenheter av detta sätt att arbeta och förväntar oss att vi kommer att fortsätta även efter pandemin.

Giovanni Fili, vd och grundare, Exeger

Giovanni Fili, vd och grundare Exeger. Foto: Tommy Fondelius.

Det är en spännande fråga där svaret grundar sig i vår strategi. Exeger är byggt på samma sätt som industribolag förr i tiden med alla kompetenser under samma tak. vi är ett innovarionsdrivet bolag med handplockad spetskompetens från runt om i världen där mötet mellan människor är avgörande för att lyckas. 

Jag tror starkt på att om vi ska lyckas förändra välden och nå ut till en miljard människor så måste vi jobba nära varandra på en dynamisk arbetsplats. Vi kommer under året börja bygga vår andra fabrik som vi också har valt att lägga i Stockholm.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.