Bolagen positiva till fortsatt hemarbete efter pandemin: “En självklarhet”

Pernilla Nissler, Blocket, Johan Attby, Fishbrain, Thérèse Mannheimer, Grace Health och Daniel Nilsson, Esatto.

Många företag planerar att fortsätta jobba remote och med de nya arbetssätt som pandemin tvingat fram. Men i vilken utsträckning och varför? Vi har frågat fyra profiler inom näringslivet och tech.

Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktuella ledare och aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.

Den här veckan handlar det om hemarbete och hur bolag, stora som små, ser på det fysiska kontorets roll i framtiden. I vilken mån kommer de att fortsätta jobba remote, vad säger personalen och vilka är för- och nackdelarna?

Pernilla Nissler, vd, Blocket

Pernilla Nissler, vd för Blocket.

När Folkhälsomyndigheten inför hösten gick ut med rekommendationen om fortsatt jobb hemifrån var vi många som blev besvikna eftersom vi saknar att se varandra utan en skärm emellan och saknar våra mumsiga fredagsfika. Men lika självklart som det var för oss att ställa om till hemmajobb, lika självklart var det att nu fortsätta med hemmajobb. Trots all saknad. Jag tror att när vi är tillbaka i ett “newmal” så kommer det bli en hybrid av hemmajobb och jobb från vårt kontor.

När vi gjorde en intern undersökning var det få som ville helt jobba från kontoret, utan de allra flesta vill kunna vara flexibla och arbeta hemifrån, från kontoret, eller egentligen var som helst. Och denna tid har visat att det ju går. Newmal är en fantastisk möjlighet för oss att ta tillvara på allt positivt från det leverne som vi innan pandemin betraktade som “normal”, och kombinera det med de positiva erfarenheter och lärdomar som pandemin ändå fört med sig.

Johan Attby, grundare och vd, Fishbrain

Johan Attby, grundare och vd för Fishbrain om hur de ser på hemarbete efter pandemin.

När pandemin tog fart började alla jobba hemifrån och nu är det valfritt att jobba hemifrån eller från kontoret men vi ser till att inte för många är på plats samtidigt. Vi har märkt både för- och nackdelar med att vara helt remote och efter pandemin kommer vi förena det bästa av att jobba remote och att vara på kontoret och vara “remote friendly”.

Många säger att de kan producera mer när de är hemma medan den kreativa diskussionen om vad som ska göras är bättre när man ses fysiskt. När vi frågade alla anställda hur de ville jobba efter pandemin svarade de flesta 2-3 dagar i veckan på kontoret och resten hemifrån.

Thérèse Mannheimer, grundare och vd Grace Health

Thérèse Mannheimer, grundare och vd för Grace Health.

Vi har jobbat hemma i stort sett under hela pandemin med undantag för då och då. Vårt sätt att jobba har tidigare varit byggt på fysisk närvaro och energi så det blev en plötslig förändring. Men för oss har det varit en lärandeprocess som vi är tacksamma för då det lärt oss att kombinera värdet och syftet av det fysiska mötet med fokus och bekvämligheten av att jobba hemma. Vi på Grace kommer fortsätta med detta hybridupplägg framöver vilket också medfört att vi vill dela vårt kontor med något annat bolag med liknande upplägg.

Daniel Nilsson, vd, Esatto

Esattos vd Daniel Nilsson om fortsatt hemarbete

Vi kommer med all säkerhet att se på rollen som våra kontor fyller på ett lite annat sätt, utan att överge dem. Fler kommer jobba någon annanstans ifrån mer frekvent, vi har nu bevisat för oss själva och de runt omkring oss att det funkar bra. Vi tror även fortsättningsvis på kontoret som en samlingsplats för kreativitet, social interaktion av olika slag och för att känna tillhörighet – kontoren är även de kulturbärare! Men man behöver inte nödvändigtvis vara där hela dagar, varje dag. 

Vi tror att en sund mix av att jobba från kontoret och från andra platser kommer medföra högre medarbetarnöjdhet med positiva hälsoeffekter. Det här nya arbetssättet som vi alla ställer om till öppnar dessutom upp både för nya marknader vad gäller kunder och anställda, där avståndet är av mindre betydelse.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.