”Dags att ta in tandvården i framtiden – patienterna har varit redo länge”

David Kruse, vd, Hadi Ahmad, kliniskt ansvarig och Noel Abdayem, huvudägare är grundteamet i Dentme.

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienter och tandläkaren via mobilen. Bakom bolaget står entreprenören Noel Abdayem som i grunden själv är tandläkare: ”Det känns självklart att patienterna också ska få möjlighet att möta tandvården digitalt”.

Förutom akuta frågor och rådgivning om egenvård är tanken att Dentme även ska förenkla processen inför ett besök på klinik.

– Vi vet ju hur mycket tid på klinikerna som går åt till att diagnostisera saker som enkelt kan skötas från mobilen, som exempelvis en tappad fyllning eller krona. Dentme gör det enklare för patienten att få snabb hjälp och råd samtidigt som vi hjälper tandvården att frigöra resurser och optimera stolstiden på klinikerna, säger Noel Abdayem, som grundat och driver The Humble Co som säljer miljövänliga hälsoprodukter där bambutandborsten är den mest kända produkten.

Med sin bakgrund som tandläkare har han länge sett behovet av en digital aktör inom tandvården.

– Det kändes självklart att patienten också skulle vilja ha möjlighet att möta tandvården digitalt på samma sätt som andra områden inom vården och samhället i stort. När pandemin slog till under förra året blev idén alltmer konkret och vi bestämde oss för att omsätta det i handling,

Varför har det dröjt att digitalisera tandvården?

– Jag tror att det är en naturlig utveckling där primärvården, som är en större marknad, ligger först i utvecklingen. På senare år har vi sett en snabb utveckling med lite mer nischade digitala tjänster inom vården, säger Noel Abdayem som i egenskap av huvudägare i Dentme främst kommer ha en rådgivande roll.

Erfaret team på plats

Tillsammans med Hadi Ahmad, även han tandläkare och kliniskt ansvarig i Dentme, och vd:n David Kruse utgör trion grundteamet i bolaget. David har lång erfarenhet av digital vård och bland annat var med och grundade ImagineCare, en digital plattform för stöd och vård för personer med kroniska sjukdomar, och har även arbetat med psykologappen Mindler.

– Patientresan startar hos Dentme med en första undersökning och rådgivning. Om och när vi bedömer att patienten behöver komma in på klinik jobbar vi sedan med de bästa tandläkarna och bokar in en tid som passar. Vi vill följa med patienterna hela vägen och följer upp efter behandlingen med ett uppföljningssamtal i appen, säger David Kruse.

Bolaget har även tagit in externt kapital från ett antal tandläkare och investerare, och investeringsfonden Aggregate Media har gått in med kapital för annonsutrymme.

Vill hjälpa tandläkarna att ställa om

Utöver privatpersoner vänder sig Dentme bland annat till företag genom att arbetsgivare har möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda som en konkurrensfördel i den hårda kampen om kompetens på arbetsmarknaden. Bolaget vill dessutom fånga upp en specifik grupp av patienter och samtidigt bidra till folkhälsan.

– Det finns ju en ganska stor grupp som är tandläkarrädda. Fortfarande är det ju så att 40 procent av befolkningen inte går till tandläkaren regelbundet. Det är ett ökande folkhälsoproblem, säger David Kruse.

De vill även hjälpa tandläkarna att ställa om i en marknad som är i snabb förändring.

– Vi kan hjälpa enskilda kliniker att öka takten i digitaliseringen. Varje tandläkarklinik behöver en god fyllnadsgrad i tidboken, men långt ifrån alla är specialister på marknadsföringen som krävs. Vi är både en professionell tandvårdsaktör och en attraktiv förmedlingskanal för våra partnerkliniker, utan att vara en marknadsföringsbyrå. Vi har expertisen att göra en första kvalificerad bedömning, ge råd till egenvård och slussa patienten vidare i behandling, säger David Kruse.

En utbildningsresa framför sig

Till en början är en handfull tandläkarkliniker kopplade till tjänsten. Men Dentme satsar på att växa snabbt och rekryterar just nu på säljsidan för att kunna starta fler samarbeten med vårdaktörer.

– Vi vill bygga ut nätverket och täcka hela Sverige. De som vill vara med och utveckla framtidens tandvård är välkomna att höra av sig till oss. Samtidigt väljer vi ut våra partnertandläkare noga. Vi vill jobba med de bästa och mest professionella klinikerna och Dentme ska stå för trygghet och kvalitet för patienten genom hela resan.

Vilka är de största utmaningarna för er?

– Digital tandvård är nytt i Sverige och vi är med och skapar marknaden från grunden. De som redan är vana vid att använda digital vård tror jag kommer vara ganska snabba att ta till sig tjänsten, men för andra grupper behöver vi säkert utbilda patienten lite om när och hur de ska använda Dentme på bästa sätt. Jag ser det som en läroresa som vi behöver göra ihop med våra kunder och som vi kommer fokusera mycket av vår marknadskommunikation på i början.

Vad är målet?

– Visionen är att Dentme ska vara det starkaste varumärket inom digital tandvård i Sverige och i förlängningen internationellt. Att bli patienternas förstaval helt enkelt, samtidigt som vi drivs av att vara med och utveckla branschen. Tandvården kommer att genomgå en kraftig förändring de närmsta åren och i det känns vår satsning som ett bra bidrag.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.